Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.07.2020 00:00 | Správy | Domáce správy

Chute leta do zásoby: Vyskúšajte malinový džem s mätou a limetkou či egrešové želé

Zaváracia sezóna sa rozbieha naplno.

V záhradách postupne dozrievajú jahody, maliny, ríbezle a ďalšie ovocie a bol by hriech nevyužiť toto obdobie hojnosti na prípravu kvalitných domácich džemov. Vyskúšajte recepty na zavárané dobroty bez akejkoľvek chémie - v zime ich môžete použiť na palacinky, do pirohov aj do koláča.  

Jahodový džem s vanilkou

Potrebujeme: 1 kg jahôd, 1 vanilkový struk, 3 g kyseliny citrónovej, 1 balíček želírovacieho, prípravku 2:1, 500 – 700 g kryštálového cukru

Príprava: Jahody očistíme, pokrájame na kúsky a vložíme do hrnca. Vanilkový struk rozrežeme, vnútro vyškrabeme nožom a pridáme k jahodám. Premiešame a necháme 15 minút stáť. Želírovací prípravok zmiešame s 2 PL cukru a vmiešame do jahôd. Potom pár minút varíme, pridáme zvyšný cukor a kyselinu a varíme ešte 10 minút. Zaváraninu dáme do pohárov, obrátime dnom nahor a necháme 5 minút stáť.

 

Malinový džem s mätou a limetkou

Potrebujeme: 1 kg malín, 500 g kryštálového cukru, 0,5 balíčka pektínu, 2 KL kyseliny citrónovej, šťavu z 1 limetky, 15 lístkov mäty

Príprava: Maliny umyjeme, rozmixujeme a prepasírujeme, aby sme získali šťavu bez jadierok. Šťavu v hrnci privedieme k varu. Pridáme nadrobno nakrájané mätové lístky. Polovicu balíčka pektínu zmiešame s 2 PL cukru a 2 KL kyseliny citrónovej a pridáme k malinám. Za stáleho miešania privedieme k varu a varíme minútu. Na záver pridáme šťavu z limetky. Horúci džem plníme do pohárov, uzatvoríme a postavíme aspoň na 5 minút hore dnom.

Malinový džem s malinovicou

Potrebujeme:  1 kg malín, 125 ml malinovice, 1 kg želírovacieho cukru

Príprava: Maliny zmiešame s cukrom a prikrytú zmes necháme deň odstáť. Potom ju dáme do hrnca, privedieme k varu a približne 15 minút varíme. Penu odoberáme. Potom zmes odstavíme, primiešame malinovicu a džem plníme do pohárov.

Džem z letného ovocia

Potrebujeme:  1 kg zmesi ovocia (jahody, maliny, červené ríbezle, čučoriedky), 500 g želírovacieho cukru 2:1, 1 PL citrónovej šťavy, 1 väčšiu lyžičku masla

Príprava: Ovocie dáme do misy, zasypeme cukrom a necháme pri izbovej teplote 24 hodín odstáť. Potom ovocie premiešame, rozpučíme pučidlom na zemiaky a preložíme do hrnca. Vmiešame citrónovú šťavu, privedieme k varu a necháme 5 minút variť. Na tanieriku urobíme želírovaciu skúšku, a ak je zmes stále tekutá, varíme ešte ďalších 5 minút. Odoberieme penu a pridáme maslo. Potom džem plníme do pohárov, uzatvoríme a obrátime hore dnom.

Ríbezľovo - jahodový džem

Potrebujeme: 700 g jahôd, 300 g červených ríbezlí, 1 balíček želírovacieho prípravku 1:1, 1 kg kryštálového cukru 

Príprava: Jahody a ríbezle zbavíme stopiek, jahody nakrájame na menšie kúsky a všetko dáme do hrnca. Balíček želírovacieho prípravku zmiešame s 2 PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania varíme minútu. Potom pridáme zvyšný cukor a privedieme k varu. Za stáleho miešania varíme minimálne 5 minút. Odoberieme penu a zaváraninu hneď dávame do pohárov. Pevne uzatvoríme, obrátime hore dnom a necháme 5 minút stáť.

Egrešové želé

Na 10 pohárov á 225 ml potrebujeme: 2 kg zelených egrešov, 1 vanilkový struk, 1,5 kg kryštálového cukru, 1 balíček želírovacieho prípravku

Príprava: Egreše umyjeme, očistíme a odšťavíme (v odšťavovači, alebo ich povaríme s vodou a prepasírujeme). Šťavu dáme do hrnca, pridáme cukor a narezaný vanilkový struk. Šťavu za stáleho miešania privedieme k varu, pridáme želírovací prípravok a znova prevaríme. Vyberieme vanilkový struk a želé nalejeme do pohárov, ktoré okamžite uzatvoríme.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: red, Nový Čas víkend

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
(ilustračné foto).
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!