Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.06.2020 12:58 | Správy | Politika

Opozičné strany: Kríza podľa šéfky PS ukázala zásadné nedostatky Matoviča, nelichotivá poznámka od Most-Híd

Opozícia sa zhoduje, že premiér Igor Matovič (OĽaNO) nenastúpil do funkcie v ľahkých časoch a že Slovensko zvládlo pandémiu nového koronavírusu dobre.

Podľa viacerých opozičných strán však premiér krízu nezvládol po ekonomickej stránke. Niektoré poukázali aj na kauzy z úvodu jeho vládnutia, kritizovali napríklad prístup k obsadzovaniu pozícií prednostov okresných úradov či jeho vyjadrenia na sociálnej sieti. Spomenuli aj kauzu diplomovej práce predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina). Upozorňujú na možné naštrbenie dôvery vlády zo strany občanov.

Parlamentná ĽSNS zdôraznila, že Matovičovej vláde nemožno uprieť nasadenie a snahu riešiť situáciu s pandémiou. "Vnímame však aj nedodržiavanie dohôd a sľubov," poznamenala pre TASR strana. Poukázala na pochybnosti o transparentnosti a odbornosti pri personálnych zmenách. Strana pripomenula, že práve to Matovič v opozícii kritizoval. Hovorí aj o kritike legislatívneho procesu zo strany odbornej verejnosti. Dôsledky opatrení a zdržovania rozbehu ekonomiky sa podľa ĽSNS prejavia čoskoro. Negatívne hodnotí premiérovu komunikáciu voči občianskym protestom. "Tiež by sa nemal vyhovárať na okolie, keď občas zakopne," dodala ĽSNS.

Mimoparlamentná strana Spolu upozorňuje, že kauzy vlády hovoriacej o nulovej tolerancii voči korupcii a o stopercentnej transparentnosti môžu naštrbiť jej dôveru. Za úspech do určitej miery označila zvládnutie koronakrízy. Kriticky vníma opatrenia na pomoc podnikateľom a zamestnávateľom. "Boli vnímané ako komplikované a nedostatočné, dotácie na nájmy sa rozbiehajú až v týchto dňoch, v snahe naviazať financie na zdroje EÚ ostali niektoré skupiny podnikateľov bez pomoci," uviedol pre TASR predseda strany Juraj Hipš. Za najväčšiu výzvu pre premiéra označil nastavenie plánu na obnovu Slovenska po koronakríze.

 

Rovnako vníma ekonomické opatrenia šéfka Progresívneho Slovensko Irena Bihariová. Krízový stav podľa nej ukázal zásadné nedostatky premiéra. "Rozhodovanie bez opory v zákonoch, o štátnej karanténe alebo zákaze vstupu cudzincov na územie SR, na základe odporúčania štábov a konzílií s nejasným zložením a kompetenciami ukazuje, že premiér nerozumie tomu, že v právnom štáte je nutné prijímať rozhodnutia podľa existujúcich pravidiel," skonštatovala. Podotkla, že Matovič rezignoval na sľuby o transparentných výberoch a obsadzovaní postov v štátnej správe odborníkmi. Poukázala aj na zmenu vo voľbe generálneho prokurátora, označila ju za účelovú. Ako pozitívum uviedla potvrdenie jasnej euroatlantickej orientácie zahraničnej politiky.

Mimoparlamentné KDH poznamenalo, že pomerne dobre zvládnuté ťažké časy často sprevádzal chaos. Hovorí o nezvládnutí nastavenia pomoci podnikateľom a živnostníkom. Skonštatovalo, že na reálne opatrenia vlády bude treba pre koronakrízu počkať. "Bude kľúčové, ako sa vláde bude dariť napĺňať svoje programové vyhlásenie a predvolebné sľuby hlavne v oblasti boja s korupciou a ako bude transparentne vládnuť," uviedlo KDH.

Most-Híd skonštatoval, že na komplexné hodnotenie je 100 dní krátke obdobie, navyše poznačené pandémiou. Považuje za pochopiteľné, že sa premiér zaoberal najmä tým. "Avšak jeho mediálne aktivity často pripomínali opozičného politika Igora Matoviča, ktorý neniesol zodpovednosť za nič," podotkol Most-Híd. Za úspechy premiéra označil nízky počet ochorení a úmrtí na nový koronavírus v porovnaní s inými štátmi. "Pri pomoci podnikateľom a firmám vláda zlyhala," tvrdí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ