Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.06.2020 12:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Exkluzívne

Úprimná spoveď Martina Malachovského, operný spevák priznal sklerózu multiplex: Šokovalo ma to, aj som si poplakal

Svet sa mu rúca, no je odhodlaný bojovať! Operný spevák Martin Malachovský (52), manžel moderátorky Ivety Malachovskej (54), opúšťa dosky Slovenského národného divadla.

Pred dvomi rokmi mu totiž diagnostikovali sklerózu multiplex. O svojom vážnom neurologickom ochorení nechcel dosiaľ hovoriť, no postúpilo už tak ďaleko, že je viditeľné a Martin sa rozhodol ísť s pravdou von. V úprimnej spovedi, ktorú exkluzívne poskytol redaktorke Nového Času, sa k svojmu ochoreniu vyjadril preto, aby už viac nemusel odpovedať na otázky, ktoré mu zakaždým pripomenú krehkosť bytia.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Asi to bude pre vašich fanúšikov šokujúca informácia, ale k 1. 9. končíte v Opere SND.

Po 28 rokoch odchádzam z divadla zo zdravotných dôvodov, lebo mi zistili sklerózu multiplex. Ide o veľmi vážne ochorenie. Udrelo mi to na centrum rovnováhy a nerád by som skončil na javisku tak, že budem divákom na smiech. Nechcem byť svojou vlastnou karikatúrou. Myslel som si, že to nejako zvládnem, ale ochorenie je natoľko obmedzujúce, že v divadle končím. Priznám sa, že je to pre mňa veľký zásah. Moja profesia ma celý život veľmi bavila a napĺňala. Fakt, že musím prestať spievať, je radikálny rez v mojom živote.

Ako sa u vás choroba prejavila?

Začal som mať veľkú neistotu v pohybe. Asi pred tromi rokmi som si všimol, že neviem udržať rovnú líniu v chôdzi. Vyzeral som, akoby som mal neustále vypité. Spočiatku som si myslel, že to má súvislosť s operáciou v roku 2017, keď mi pán docent Boris Šteňo operoval bedrový kĺb. Avšak kĺb mi dal fantasticky dohromady, preto ma veľmi mrzí, keď sa ma ľudia pýtajú, či mi to pobabrali v nemocnici. Všímajú si totiž, že zle chodím. Lekári mali spočiatku podozrenie aj na kliešťovú encefalitídu a iné diagnózy, robili mi rôzne vyšetrenia. Pred dvomi rokmi sa definitívne potvrdila skleróza multiplex. S prácou v SND sa to už nedá skĺbiť.

 

V čom vás choroba obmedzuje?

V bežných úkonoch, mám problém zaviazať si šnúrku na topánke. Okrem toho, že sa cítim pohybovo neistý, bývam veľmi unavený. Napríklad, keď sedím a idem vstať, musím si chvíľu zvyknúť, kým to ustojím a urobím prvý krok. Tá neistota je v každom pohybe. Spätne sme si s Ivkou uvedomili, že tie problémy som mal už dávnejšie, no nepripisovali sme to chorobe. Spomenuli sme si, ako sme boli pred piatimi rokmi v Nepále a išli sme nastúpiť do veľmi úzkej loďky. Nešlo to, bolo to pre mňa akoby som zdolával najvyšší vrch sveta. Ale vôľou som ten krok spravil a dokázal som do loďky vliezť, hoci som mal v očiach smrť.

Je to teda také vážne, že sa musíte rozlúčiť s milovaným javiskom?

Skúšal som to na javisku zvládať celé dve sezóny. Snažil som sa to nejako „prebojovať“, ale dospel som k záveru, že to nejde. Paradoxne, do päťdesiatky som nebýval chorý, nebral som žiadne lieky a myslel som si, že sa mi nič nemôže stať. A naraz sa to zosypalo. Najprv bedrový kĺb a teraz toto. Nikdy nehovor nikdy...

Ako ste prijali fakt, že ide o také závažné ochorenie?

Zle, veľmi zle. Šokovalo ma to. Aj som si poplakal. Za slzy som sa nikdy nehanbil. Tým, že som pôvodne chcel ísť študovať medicínu, mám nejaký prehľad o chorobách a o tom, ako sa prejavujú. Vedel som teda, čo ma čaká. Priznám sa, že som si mnohokrát hovoril: Prečo? Musel som to najprv absorbovať, ani neviem, ako som tie prvé dni, týždne aj mesiace prežil. Snažil som sa to prekonať, vytesniť z hlavy, no nešlo to. Samotní lekári sa čudujú, že som to zvládol tak, ako som to zvládol. Od manželky som sa dozvedel, že niektorí lekári, ktorých sme s Ivkou stretli vo februári na Prešporskom bále, sa jej otvorene pýtali, či mám sklerózu multiplex. Oni tie príznaky v tomto štádiu okamžite rozpoznali.

Bolo asi ťažké chodiť do práce medzi kolegov s vedomím, že ste chorý a nič im nepovedať.

Bol to každodenný boj – povedať im to, alebo nepovedať? Trvalo to dva roky, preto som sa rozhodol, že to už chcem zverejniť.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Eisler Studeničová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz