Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.06.2020 09:59 | Správy | Krimi | Vražda Kuciaka

Rodičia Kuciaka († 27) a Kušnírovej († 27) si vydýchli po dva a pol roku: Čo bude s domom vo Veľkej Mači?

Dom, v ktorom chladnokrvne popravili ich deti, sa bude čoskoro búrať.

Rodičia zavraždeného novinára Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27) po dlhých mesiacoch konečne vyriešili finančné problémy spojené s nehnuteľnosťou a v dohľadnej dobe by sa chceli pustiť do prerábky, ktorú avizovali už pred mesiacmi. Novému Času porozprávali, na aké formality ešte čakajú a kto im pomôže.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Od vraždy investigatívneho novinára a jeho snúbenice ubehli už viac než dva roky, no s ich domom sa stále nepohlo. Rodičia zosnulého páru pritom už minulý rok avizovali, že ho chcú zbúrať a v letnej kuchynke urobiť múzeum s ich vecami, ktoré by ich navždy pripomínali. Prečo sa teda doteraz nič nedialo?

„My sme mali dedičské konanie v novembri a Kuciakovci asi teraz mesiac a pol dozadu, keďže Janko tam mal autorské práva, tak to trvalo dlhšie. Takže až teraz nadobudli dedičstvo a až teraz môžeme riešiť tie poistky,“ povedala nám pred mesiacom mama zavraždenej Martiny Zlatica Kušnírová, ktorá avizovala, že keď im vyplatia poistku, tak ju použijú na zaplatenie hypotéky a potom bude dom konečne ich a zbúrajú ho.

 

Po mesiaci sme u rodičov zisťovali, či majú naťahovačky s bankou už za sebou a schyľuje sa k búraniu. „Momentálne sme už splatili tie záväzky, čo tam mal Jano. To bolo minulý týždeň a teraz sa čaká, kedy bude sňatá ťarcha a počítam, že do mesiaca by sa s tým mohlo začať robiť,“ povedal nám otec Jozef Kuciak.

„Posielali sme peniažky do banky, čo nám dala poisťovňa, a ešte musí prebehnúť proces, po ktorom nebudeme dlžní banke. Lebo pokiaľ nie je dlh vymazaný, tak to nie je oficiálne naše. Banka sa ešte musí vyjadriť a čakáme, kým budeme niečo môcť s tým domom robiť. Neviem, aký tam majú limit, či mesiac alebo 6 týždňov. Lebo ťarchu musia vymazať na katastri, takže ťažko povedať, ako dlho to bude trvať,“ ozrejmila Kušnírová.

Pietne miesto

Plány s búraním aj múzeom v letnej kuchynke zostali. Platí aj výstavba parku, v ktorom by boli lavičky. „Aj brána tam ostane, lebo tá brána je odkaz ľuďom, takže by sme ju chceli zachovať. Síce nebude na tom mieste, kde je teraz, ale niekde do terénu ju umiestnime. To už uvidíme potom, ako to bude vyzerať.  Aby mali ľudia kam klásť sviečky a kvety,“ povedala Kušnírová. Jedným dychom dodala aj to, že na búranie domu a realizáciu svojich plánov majú prisľúbenú pomoc.

Otvoriť galériu

„Už sme sa stretli s jedným pánom, ktorý je ochotný nám pomôcť. Vizualizáciu nám ešte neukázal, iba povedal, akú má predstavu. Mne sa jeho nápad páči a keby sme to urobili tak, ako navrhuje, tak by to bolo fajn. Bolo by to ozaj pietne miesto a zároveň také nenásilné. Také o nich. Chcel, aby to bolo presklené, aby tam stále svietilo svetlo a že by sa natočil dokument o nich a ten by tam šiel dookola na televízore. Že keď tam niekto príde vzdať úctu a sadne si tam, aby vlastne vedel, čo je tam. A tie veci, ktoré po nich ostali, ktoré mali radi, tie starožitnosti, tak tie by sme tam dali,“ uzavrela Kušnírová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: len, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to
(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Nehoda na bratislavskej D2: Tunel Sitina sa uzatvára! Tvoria sa kolóny
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Slováci sa zapojili do zbierky pre Ukrajinu: Silný odkaz vojakov priamo z línie!
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!