Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.06.2020 01:48 | Správy | Zahraničné správy

Poľsko obvinilo Putina z falšovania dejín: Vyčítajú mu článok v novinách

Poľská vláda v piatok obvinila ruského prezidenta Vladimira Putina, že manipuluje s dejinami druhej svetovej vojny tak, aby očistil zločiny Sovietskeho zväzu. Podľa Varšavy to Putin robí v rámci "informačnej vojny" proti Západu.

Agentúra AFP, ktorá o tom informovala, uviedla, že poľská vláda s týmto obvinením prišla deň po tom, ako Putin vo svojom dlhom článku pre americký magazín National Interest trval na tom, že

Hovorca šéfa poľskej bezpečnostnej služby Stanislaw Žaryn označil Putinov článok za "prvok pokračujúcej informačnej vojny Ruska, ktorú vedie proti Západu". Sergey Radchenko, ktorý sa venuje dejinám studenej vojny na Cardiffskej univerzite, označil Putinov článok za "kus surovej propagandy" a vo svojom príspevku na sociálnej sieti Twitter ho popísal ako "historický naratív, ktorý by mal podporiť jeho (Putinove) pochybné nároky na veľkosť (v čase), keď sa snaží dosiahnuť večnosť svojho vládnutia".

Vojna, v ktorej Sovietsky zväz prišiel o približne 27 miliónov obyvateľov, je základným kameňom ruskej národnej identity, takže každé spochybňovanie úlohy ZSSR v tomto konflikte ruských predstaviteľov podráždi, napísala agentúra AFP.

 

Putinov článok s názvom Skutočné poučenie zo 75. výročia druhej svetovej vojny sa objavil v časopise National Interest šesť dní pred veľkou vojenskou prehliadkou na Červenom námestí v Moskve, ktorá sa uskutoční pri príležitosti konca druhej svetovej vojny v Európe. Bude sa konať v náhradnom termíne, keďže v pôvodne stanovenom - 9. mája - sa pre epidémiu koronavírusu SARS-CoV-2 a opatrenia s tým spojené to nebolo možné.

V deň prehliadky v Moskve - 24. júna - prijme americký prezident Donald Trump v Bielom dome poľského prezidenta Andzeja Dudu, aby rokovali o obrane a hospodárskej spolupráci. Trump prisľúbil nasadiť viac vojakov USA do spojeneckých jednotiek NATO v Poľsku, takže sa očakávajú podrobnosti o týchto plánoch.

Putin vo svojom článku obviňuje európskych lídrov, že k histórii pristupujú neobjektívne a s cieľom donútiť Rusko, aby sa ospravedlňovalo a malo pocit viny. Ruský prezident opäť odsúdil rezolúciu Európskeho parlamentu zo septembra roku 2019, podľa ktorej druhá svetová vojny vypukla ako priamy dôsledok zmluvy o neútočení medzi ZSSR a nacistickým Nemeckom z roku 1939.

Ako napísal portál iDNES.cz, nedávne odstránenie pamätníka sovietskemu maršalovi Ivanovi Konevovi v Prahe uviedol Putin vo svojom článku ako jeden z príkladov "historického revizionizmu, ktorého prejavy teraz pozorujeme na Západe", a "podlého znesväcovania a urážky (historickej) pamäti". Ako ďalšie príklady spomenul neuvádzanie Sovietskeho zväzu pri vymenúvaní členov protihitlerovskej koalície či podporu "neonacistov" na Ukrajine.

Putin sa v článku venoval aj mníchovskej dohode, ktorá podľa neho dokazuje vierolomnosť Poliakov a krátkozrakosť európskych vodcov, ktorým šlo len o vlastné ciele a vydali Československo napospas hitlerovskému Nemecku.

Podľa Putina vinu za obsadenie Poľska Nemeckom a Sovietskym zväzom nesie len vtedajšie poľské vedenie, ktoré zabránilo vojenskej aliancii medzi Francúzskom, Britániou a ZSSR, ktorá by stála proti Nemecku. Podľa Putina anexia Poľska Sovietskym zväzom bola strategickou nutnosťou, lebo v opačnom prípade by ZSSR bol v nevýhode, ak by Nemecko zaútočilo.

Putin vo svojom článku podobne obhajoval aj pripojenie pobaltských krajín k ZSSR počas druhej svetovej vojny. Poľsko sa proti takýmto tvrdeniam ohradilo už aj v minulosti. Spor o interpretáciu tejto časti svetových dejín zatienil v januári aj spomienkové podujatia pri príležitosti 75. výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz Červenou armádou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky