Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Originálny nápad bratislavského kňaza: Keď zbadáte, na čo prerobil kostol, budete sa poriadne diviť

Namiesto sutany Vás privíta v monterkách! Kňaza bratislavských Rusoviec Júliusa Mariána Prachára (69) nenájete sedieť na fare, ale pri práci v okolí kostolíka sv. Víta.

Osloví aj neveriacich

Energický kňaz si myslí, že ak chce niekto kritizovať iných, musí začať od seba. „Kostol sv. Víta patrí cirkvi a tak som si povedal, že niečo s tým musím urobiť. Dnes sa téma Boha už tak veľmi nenosí, tak som sa rozhodol, že najlepšou alternatívou bude kaviareň. Oslovíme tak aj tých, ktorí by už do klasických sakrálnych priestorov nevstúpili,“ vysvetlil svoju ideu Prachár. Vzápätí si spomenul na historku, ktorá ho pobavila.

„Bol tu jeden pán, popíjal si kávičku či vínko, a zrazu mu zvoní telefón. Vzápätí bolo počuť jeho odpoveď: Som v kostole.´ Volajúci mu asi neuveril, pretože zákazník ešte asi dvakrát zopakoval: Naozaj, som v kostole.´“ Ocenil to aj Marián Prachár. „Nepovedal som v kaviarni, ale som v kostole. Urobilo mi to dobre na duši,“ priznáva. Ak by si niekto ku kávičke či vínku prial aj farára, bude pri vás za pár minút. Môžete sa tak porozprávať s duchovným tak, ako v naozajstnom kostole.

Miesto je ideálne aj na výstavy či koncerty. „Kaviareň má aj točité schody na poschodie, kde sa dá tiež posedieť a prečítať si knihu, lebo máme aj knižnicu,“ hovorí Vajarský s tým, že pán farár vyrábal schodíky do vežičky celkom sám. A práve tam chcú zariadiť najmenšiu miestnosť, akési romantické posedenie s výhľadom na Rakúsko, Maďarsko.

Je ako vietor

Ako spieva Patrick Swayze o svojej filmovej partnerke Baby, she's like the wind, to isté povedal o Mariánovi Prachárovi jeho priateľ a vedúci kaviarne František Vajarský. „Je ako vietor! Bez neho by sa nič nepohlo. On zachránil najstaršiu stavbu v Bratislave a spolu s ňou aj kus histórie!“ prezrádza Vajarský. Samotný kostol je zo začiatku 13. storočia, niektoré kamene sú pôvodné, s rímskymi nápismi! Na tomto mieste je pochovaný rímsky prefekt a je tu aj pamiatka v podobe tabule ešte z 2. storočia.

„Aby pamiatka žila, museli sme jej dať ducha. Chceli sme ale osloviť aj ľudí, pre ktorých je téma viery úplne cudzia,“ hovorí farár. Zároveň doplnil, že interiér potreboval naozaj veľké opravy a zdobí ho podarovaný obraz od jedného Rusovčana. „Triptych o sv. Vítovi mal doma 70 rokov. Každý, kto príde, si môže maľbu sv. Víta vareného v kotle pozrieť, keďže teraz je súčasťou Sankt Vitus Kaffe,“ uzavrel vedúci.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Denisa Borkovičová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!