Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.06.2020 11:37 | Správy | Domáce správy

Akademický senát FIIT STU je opäť nefunkčný: Členka sa vzdala mandátu

Akademický senát Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (AS FIIT STU) v Bratislave je opäť znefunkčnený.

Jeho členka Michaela Kolesíková, ktorá zastupuje študentskú časť akademickej obce FIIT, sa vzdala svojho mandátu v AS FIIT STU. Informuje o tom vedenie STU na webe.

Týmto právnym aktom došlo k znemožneniu sfunkčnenia vrcholného orgánu akademickej samosprávy na FIIT STU. "Akademický senát FIIT STU je nefunkčný už viac než rok a, žiaľ, tento stav bude pokračovať," konštatuje rektor STU Miroslav Fikar.

Akademickí senátori získavajú mandáty v demokratických voľbách, zastávajú tak volené funkcie a je plne v právomoci jednotlivých nositeľov mandátov, ako naložia so zodpovednosťou a dôverou svojich voličov, ktorú získali vo voľbách. "Vzdanie sa mandátu k týmto právomociam patrí, a preto toto rozhodnutie rešpektujeme," zhodujú sa Fikar s predsedom AS STU Mariánom Peciarom. Vedenie tvrdí, že nerozumie dôvodom, prečo sa zvolená senátorka vzdala svojho mandátu vo chvíli, keď sa na fakulte opäť sfunkčnila platforma priamo určená aj na obhajovanie záujmov študentov FIIT. "Mrzí nás, že k tomuto kroku došlo práve vo chvíli, keď po takmer roku došlo k opätovnému sfunkčneniu akademického senátu FIIT, v prospech čoho vynaložili mnohí akademickí funkcionári STU, či už z prostredia Akademického senátu STU, vedenia STU, aj rektor STU, enormné úsilie," povedal Peciar.

 

Kolesíková na sociálnej sieti uviedla, že "odmieta byť súčasťou účelovo zloženého senátu a legitimizovať svojou účasťou jeho rozhodnutia". Tvrdí, že má svoje hodnoty a pôsobiť v takomto senáte je pre ňu neakceptovateľné. "Je nám veľmi ľúto, že namiesto konštruktívnej diskusie sa naša kolegyňa študentka vzdala svojho mandátu, a to ešte pred prvým plánovaným zasadnutím AS FIIT po dlhej dobe. Po roku nefunkčnosti nášho fakultného senátu sme dúfali, že nastúpi dialóg o rozvoji fakulty a prestane traumatizácia celej univerzity a univerzitného senátu," uviedol dekan FIIT STU Ivan Kotuliak. O ďalších krokoch bude rozhodovať vedenie univerzity spolu s predsedníctvom a členmi AS STU.

Spory na FIIT STU trvajú už niekoľko mesiacov, pričom sa vyhrotili začiatkom roka po tom, ako 9. januára dostala výpoveď bývalá dekanka Mária Bieliková. Následné rokovanie s cieľom upokojenia situácie prinieslo niekoľko dohôd, no situácia sa aj tak úplne neupokojila. Časť zamestnancov fakulty vstúpila do štrajku na začiatku letného semestra 17. februára a následne štrajkovala každý pracovný deň. Štrajk prerušila až mimoriadna situácia v súvislosti s novým koronavírusom. AS FIIT STU bol viac ako rok nefunkčný. Začiatkom júla na fakulte zvolili zvyšných členov senátu, čím sa stal funkčným.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia