Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.06.2020 11:59 | Správy | Politika

Kotleba sa snaží preukázať, že nie je fašista: Do súdneho sporu zatiahol Rytmusa!

Topiaci sa aj slamky chytá. Súd s lídrom fašistickej strany ĽSNS Marianom Kotlebom (43) sa blíži ku koncu.

Obžalovaný je v súvislosti so šekmi v hodnote 1 488 eur, ktoré odkazujú na neonacistickú symboliku. Kotleba sa však všemožne snaží dokázať svoju nevinu a v pondelok do svojej obhajoby zatiahol aj známeho rapera Rytmusa (43). Žiada, aby sa na pojednávaní pustila jeho skladba „Cigánsky sen“, ktorá má dokazovať, že slovo Cigán sa bežne používa medzi Rómami. Kotleba rozdával šeky v hodnote 1 488 eur pred tromi rokmi ako župan Banskobystrického kraja.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Toto číslo podľa obžaloby odkazuje na neonacistickú symboliku, no politik sa štylizuje do roly obete a tvrdí, že chcel pomôcť rodinám v hmotnej núdzi. Do karát mu však nehrá to, že viacerí jeho straníci velebia Jozefa Tisa ako jediného slovenského prezidenta, Rómov nazývajú cigánskymi parazitmi, niekto má vytetovaný hákový kríž a Kotleba bol navyše predsedom strany Slovenská pospolitosť, ktorá bola súdne rozpustená.

Na súde sa na pojednávaní vyjadrovalo niekoľko znalcov, ktorí opisovali, prečo boli Kotlebove kroky v rozpore so zákonom a čo ho spája s miestnou neonacistickou scénou. Alexander Mušinka z Ústavu rómskych štúdií z Prešovskej univerzity vysvetľoval napríklad používanie oslovenia „Cigán“, ktorého sa Kotleba nestráni. Podľa Mušinku je medzi rómskou komunitou vnímané negatívne a dehonestujúco.

 

„Oslovenie Cigáň je prípustné len vo veľmi výnimočných prípadoch, napríklad pri citácii dobových dokumentov. Sám som žil 5 rokov v osade a môžem povedať, že termín Cigán v bežnom jazyku títo ľudia ani nepoužívajú, je to prevzaté z vonku,“ hovoril Mušinka na pojednávaní s tým, že existujú na to aj výskumy.

Rómovia toto oslovenie podľa neho používajú ojedinele, skôr ako nadávku vo význame, že „to už nie je ani Róm, to je Cigán“. „Ako keby ste v USA používali označenie na Afroameričanov „neger“. Diskvalifikujete sa, ale aj tak to niektorí používajú,“ dodal s tým, že aj na Slovensku žijú Rómovia, ktorí o sebe síce povedia, že sú Cigáni, ale toto oslovenie je v odbornom kontexte vnímané negatívne.

Otvoriť galériu

Kotleba v reakcii na tieto slová na záver pojednávania navrhol súdu nový dôkaz v podobe albumu Bengoro rapera Rytmusa z roku 2006. Konkrétne žiadajú vytiahnuť skladbu „Cigánsky sen“. Kotleba sa tak snaží dokázať, že slovo „Cigán“ sa bežne používa. Rytmus totiž v pesničke niekoľkokrát toto pomenovanie použije v súvislosti so samým sebou: „Necítim bolesť. Som cigáň detská ratolesť,“ alebo „Som negramotný cigán a nepoznám žiadne noty“. Nie je isté, či sudkyňa tento dôkaz pripustí, alebo či dokonca predvolá samotného Rytmusa. Raper na otázky Nového Času ako celý spor vníma, neodpovedal. Na sociálnej sieti zverejnil len pobavenú reakciu: „Hahahahhah.“

Predvolať chcú aj Frederiku

Na súde sa prejednávalo aj to, či je Kotlebov odmietavý postoj k migrantom definičným znakom neonacizmu. Jeho obhajcovia preto navrhujú predvolať na súd aj exministra vnútra Roberta Kaliňáka. Ten by mal vysvetliť, ako to bolo s imigračnou hrozbou pred niekoľkými rokmi. Pred senát by sa takisto mala postaviť aj Kotlebova exmanželka Frederika, ktorá má priblížiť okolnosti akcie, na ktorej boli kontroverzné šeky rozdávané. Tá mala len krátko po rozvode porodiť druhé dieťa, o ktoré sa v súčasnosti stará.

 

Dôležitý je kontext 

Otvoriť galériu

- Je dôležité, v akom kontexte sa to slovo použije. Mne apriori toto slovo nevadí, ale vadí mi, keď je slovo Cigán používané v negatívnom kontexte ako všeobecné pomenovanie, keď je generalizované.

 

Oslovenie Cigán nás dehonestuje

Otvoriť galériu
Ivan Hriczko
Zdroj: tasr

- Čo sa týka pomenovania Róm, už sme sa domnievali, že by sme o tom nemali diskutovať, pretože už niekoľko desiatok rokov je na Slovensku prijatý zákon o pomenovaní rómskej národnostnej menšiny. Prinajmenšom je to protizákonné, nesprávne a práve verejní činitelia by mali používať správnu terminológiu pre označenie tejto národnostnej menšiny, ktorá je ukotvená v zákone ako Rómska národnostná menšina. Po druhé, rómsky jazyk nepozná slovo Cigán. Ide o prívlastok zo strany majority, ktorý skôr dehonestuje a mnohí menej vzdelaní Rómovia ani nepoznajú význam toho pomenovania, pretože slovo Cigán je odvodené od slova cigániť, čiže klamať.

 

Prečo je Kotleba obžalovaný

  •  Pred tromi rokmi rozdával ako župan Banskobystrického kraja chudobným rodinám šeky s neonacistickou symbolikou v hodnote 1 488 eur.
  •  O pár mesiacov na to ho mladí hokejisti z HC Veľký Krtíš požiadali o 1 500 eur, no opäť im dal 1 488 eur.
  •  Číslo 14 vyjadruje nadradenosť bielej rasy. Je to odkaz na vetu amerického rasistu Davida Lana. Číslo 88 zas odkazuje na HH – nacistický pozdrav Heil Hitler, keďže H je ôsme písmeno v abecede.
  •  V prípade dokázania viny mu hrozí 4 až 8 rokov basy.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: len, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!