Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.06.2020 11:22 | Správy | Domáce správy

Minister práce Milan Krajniak: Za máj bude nižší nárast nezamestnanosti ako v apríli

Nárast nezamestnanosti by mal byť za máj nižší ako v apríli. Uviedol to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) v sobotu (6. 6.) na tlačovej konferencii. Presné čísla však k dispozícii ešte nemá.

Krajniak tvrdí, že za nižší nárast za máj môže pomoc, ktorú dal štát zamestnávateľom, a tiež vytváranie nových pracovných miest. "Ak by sa kríza týkala iba odvetví, ktoré sú na Slovensku a ktoré museli byť zavreté pre epidemiologickú situáciu, s istotou vám viem povedať, že toto by sme zvládli. Na to sme pripravení, máme na to zdroje," uviedol.

To, čo Slovensko podľa neho "nemá vo svojich rukách", je situácia na svetových trhoch. "Čo bude v ďalších mesiacoch, sa uvidí na situácii v Európe a podľa toho, ako sa podarí naštartovať ekonomiku v Nemecku, Francúzsku, Taliansku či Číne. Tam naše fabriky vyvážajú," povedal minister práce.

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) hovorí, že sa rokuje o všetkých sociálnych opatreniach, ktoré malo hnutie vo svojom programe. Ide napríklad o stavbu nájomných bytov, prenájom auta od štátu, zrušenie doplatkov za lieky pre seniorov, ľudí so zdravotným postihnutím, matky s deťmi do šiestich rokov či autobusy pre stredoškolákov zadarmo. "Nič z týchto vecí nie je zhodených zo stola," podotkol.

 

Krajniak priblížil, že tieto sociálne opatrenia sú pripravované v prvom balíčku pomoci, ktorý bude súvisieť s krízou po epidémii. "Možno to ešte pôjde v krátenom legislatívnom konaní, aby sme stihli zareagovať na to, že majú ľudia výpadok príjmov," poznamenal s tým, že kľúčové body programu sú ďalej než pred dvoma mesiacmi. "Robí sa na nich. Nie je to tak, že sú len napísané v programovom vyhlásení vlády. Sme v predprípravnej fáze, musíme to prepočítať a dať všetko dokopy."

Krajniak diskutuje s ministrom financií Eduardom Hegerom (OĽaNO) o tom, "ako sociálne opatrenia urobiť, a nie ako ich vyškrtnúť".

Na margo nájomných bytov podpredseda vlády SR pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý (Sme rodina) uviedol, že momentálne sa rieši aj niekoľko problematických oblastí, ktoré bránia masívnejšej výstavbe. Jednou je reforma stavebného práva, ktorá zamedzuje vydávaniu stavebného povolenia v určitých počtoch. Druhou je finančný model, ktorý má v budúcnosti zdynamizovať systém výstavby nájomných bytov vo veľkých počtoch, vysvetlil Holý.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo