Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.06.2020 07:45 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Aj ruže majú svoju sieň slávy! Vzácne kvety sa do slovenského rozária vrátili po desiatkach rokov

Obdivovať budú rarity, ale aj bežné druhy. Súkromné rozárium v Dolnej Krupej (okr. Trnava) pre všetkých milovníkov ruží otvorilo svoje brány.

K videniu bude viac ako 80 odrôd týchto voňavých kvetov. Medzi nimi aj vzácna ruža Ignis, kedysi vyšľachtená slávnou grófkou Chotekovou, ale aj slovenská kráska, ktorá sa ako jediná ruža z nášho územia ocitla v spoločnosti najslávnejších starých ruží sveta. Tradícia pestovania ruží má v Dolnej Krupej silné korene. Presne pred 110 rokmi sa totiž po svete rozšírili chýry o kráse a veľkosti rozária grófky Chotekovej, ktorá tam pestovala viac ako 6 000 odrôd ruží a tieto nádherné kvety exportovala nielen do celej Európy, ale aj za oceán.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Hoci rozárium „ružovej grófky“ zaniklo po 2. svetovej vojne, na jej odkaz teraz nadväzuje nová ružová záhrada manželov Márie a Petra Kudláčovcov. „Výsadba prvých ruží v novom rozáriu sa realizovala vlani v apríli. V prvej fáze bolo asi na 13 ároch vysadených vyše 1 000 ruží 88 odrôd, pričom najväčšie zastúpenie má odroda Ružová grófka Mária Henrieta v počte 341 kusov. Lupene tejto voňavej ruže používame aj pri výrobe našej špeciálnej medoviny,“ prezradil Peter Kudláč, majiteľ firmy Apimed a zakladateľ rozária. Spolu s manželkou sa tešia, že takmer polovica historických ruží, ktoré tam majú, boli vyšľachtené pred rokom 1914.

Vzácne krásky

Najväčšou pýchou obnoveného rozária je však jediná zachovaná ruža vyšľachtená samotnou grófkou Chotekovou. „Ide o ohnivočervenú ružu Ignis, ktorú v súčasnosti pestujú iba v nemeckom Sangerhausene a ktorá sa tak po dlhých rokoch vrátila späť na Slovensko, teda do krajiny, kde sa zrodila,“ vysvetlil správca rozária Stanislav Petráš.

 

Pozornosť návštevníkov upúta aj ďalšia cenná odroda, ktorú ešte v roku 1897 vyšľachtil svetoznámy šľachtiteľ Rudolf Geschwind. Po jeho smrti ju aj s celou zbierkou kultúr kúpila pre svoje rozárium grófka Choteková. Práve ruža Gruss an Teplitz (v preklade Pozdrav Tepliciam) ako jediná ruža pôvodom z nášho územia bola tento rok uvedená do Siene slávy historických ruží Svetovej ružiarskej federácie (WFRS). Svojou jemnosťou a omamnou vôňou očarí aj veľkokvetá anglická Olivia Austin rose, teda odroda pomenovaná po vnučke známeho anglického šľachtiteľa ruží Davida Austina.

A ako voňavé krásky rozoznáte? Všetky údaje o ružiach sa dajú prečítať na podobných porcelánových menovkách, aké pred vyše sto rokmi používala ružová grófka. 

Otvoriť galériu
Ružová grófka
Zdroj: medolandia

Kto bola ružová grófka

Mária Henrieta Choteková sa narodila 24. novembra 1863 v Dolnej Krupej a patrila do šľachtického rodu, ktorému patrili dolnokrupský kaštieľ a panstvo. Práve tam vybudovala jedno z najväčších rozárií v Európe, pre ktoré obetovala celé svoje dedičstvo. Po roku 1906 postupne vysadila ružami asi 3-hektárový pozemok severovýchodne od kaštieľa. Onedlho sa z nej stala uznávaná ružiarka a členka ružiarskych organizácií v Nemecku, USA či vo Francúzsku. K najväčšiemu rozšíreniu ružovej záhrady prišlo v roku 1910, keď sem priviezla ružiarsku pozostalosť po najznámejšom uhorskom šľachtiteľovi Rudolfovi Geschwindovi. Jej rozárium prežilo aj 1. svetovú vojnu a zaniklo po roku 1945. O rok nato zomrela aj samotná grófka, na počesť ktorej boli pomenované 4 ruže.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: zab, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo).
Poľský prezident sa stretol s Trumpom: Zvláštne, čo povedal!
Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Čo všetko čaká dnes poslancov? Schôdzu začali návrhom na zmeny v zložení parlamentných výborov
(ilustračné foto)
Kus žltého papiera vydražili za obrovskú sumu! Neuhádnete, čo je za tým
Tragédia na Spiši vzala život aj Lucke († 17).
Foto
Tragédia na Spiši: Otec Ľuboš prezradil, čo našli v mobile nebohej Lucky († 17)! Chytí vás za srdce, čo urobil potom
Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Po nevídaných dažďoch vládla všade panika a strach.
FotoVáš Tip
Dubaj zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 75 rokov: Chaosu a katastrofe čelia aj uviaznutí Slováci!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Nečakaná návšteva na Ukrajine! Aha, kto pricestoval do Kyjeva
(ilustračné foto)
Rusko spôsobilo na Ukrajine teror: Diali sa tam strašné veci! Hlásia množstvo obetí
Ilustračné foto
Viaceré komplikácie v doprave v Bratislave: Tu sa zrazili 3 autá! Kde všade sa zdržíte?
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?