Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.06.2020 21:40 | Správy | Zahraničné správy

Zdrvujúce správy pre rodinu Georgea Floyda († 46): Vyviaznu z toho policajti bez odsúdenia?!

Trestné stíhanie a súdenie amerických policajtov, po ktorých zásahu minulý týždeň v pondelok zomrel v Minneapolise černoch George Floyd († 46), bude náročné a dlhé. Podľa portálu BBC to vyhlásil generálny prokurátor štátu Minnesota Keith Ellison.

Ten preto vyzval pobúrenú verejnosť, aby s návratom k normálnemu životu nečakala na koniec procesu. Jeden zo štyroch teraz už bývalých policajtov bol obvinený z vraždy, ostatní traja potom z napomáhania k vražde.

Spojené štáty čelia po Floydovej smrti nevídanej vlne demonštrácií proti rasovej nerovnosti a protesty často sprevádzajú násilnosti. Tvrdú kritiku od verejnosti aj politikov vyvolal postup policajta Dereka Chauvina, ktorý pri zatýkaní takmer deväť minút kľačal Floydovi na krku, hoci si muž sťažoval, že nemôže dýchať, a neskôr úplne prestal reagovať. Chauvin bol spolu s tromi kolegami najprv prepustený z policajného zboru a po niekoľko dňoch, kedy nepokoje zachvátili rad miest, bol zatknutý a obvinený z vraždy tretieho stupňa a zo zabitia druhého stupňa. V stredu prokuratúra kvalifikáciu činu sprísnila na vraždu druhého stupňa, Floydova rodina ale žiada pre Chauvina ešte tvrdšie obvinenie, a to z vraždy prvého stupňa.

Za vraždu prvého stupňa je považovaná taká, kedy si páchateľ čin dopredu premyslí a pripraví. U druhého stupňa je vrah tiež vedený úmyslom zabiť, čin ale priamo neplánoval. Vražda tretieho stupňa je v rámci USA špecifická, túto kategóriu pozná právo len niekoľkých amerických štátov, okrem iného aj Minnesoty, kde Floyd zomrel. V prípade Minnesoty je vražda tretieho stupňa také usmrtenie človeka, ktoré nebolo vopred premyslené ani zámerné, ale ku ktorému došlo "mimoriadne nebezpečným či zvrhlým správaním", kedy páchateľ nebral ohľady na životy ostatných, uvádza na svojom webe Minnesotská právnická spoločnosť JS Defense. Za vraždu tretieho stupňa hrozí v Minnesote až 25 rokov väzenia, u druhého stupňa až štyridsať rokov a u prvého stupňa doživotie.

 

Minnesotská kvalifikácia vraždy tretieho stupňa sa blíži českému vysvetleniu trestného činu zabitia. Tento čin pozná aj minnesotské právo, ktoré ho delí na dva stupne. Prvý stupeň zabitia vysvetľuje JS Defense ako usmrtenie v "žiare vášne", príkladom je zabitie milenca, ktorého muž pristihne s nevernou manželkou. Druhý stupeň odkazuje na zavrhnutiahodné a ľahkomyseľné správanie. A práve zo zabitia druhého stupňa, za ktoré v Minnesote hrozí až desať rokov za mrežami, bol Chauvin spoločne s vraždou tretieho stupňa pôvodne obvinený.

Fakt, prečo bol Chauvin obvinený z vraždy a tiež zo zabitia, vysvetlil portál Vox praktickými dôvodmi. Americká prokuratúra takto bežne postupuje pre prípad, kedy by nedokázala súd presvedčiť, že obvinený spáchal čin s prísnejšou kvalifikáciou. Americké médiá i prokuratúra upozorňujú, že cesta k usvedčeniu Chauvina nebude ľahká. "Dosiahnuť odsúdenie bude ťažké. História nám ukazuje, že budeme čeliť veľkým výzvam," povedal Ellison. Poukázal tak podľa BBC na to, že v Minnesote bol za zabitie civilistu doteraz odsúdený len jediný policajt.

Chauvin teraz čelí trom obvineniam, a to z vraždy druhého a tretieho stupňa a zo zabitia druhého stupňa. Tieto obvinenia boli vznesené prokuratúrou štátu Minnesota. Nie je vylúčené, že proti Chauvinovi bude vznesené aj federálne obvinenie, pretože úrady preverujú, či neboli porušené Floydove federálne občianske práva.

Obvinení na štátnej úrovni boli tiež traja Chauvinovi kolegovia Thomas Lane, J. Alexander Kueng a Tou Thao, ktorí podľa prokuratúry svojím správaním napomáhali vražde druhého stupňa a "trestuhodnou nedbalosťou" napomohli zabitiu druhého stupňa, uviedla rozhlasová stanica Hlas Ameriky (VOA).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Strašná spúšť v Stropkove: Postavia v osade byty? Takmer 50 ľudí nemá strechu nad hlavou
Slováková zostala zhrozená po tom, ako zbadala izbu.
Nela Slováková ZHROZENÁ po ubytovaní v luxusnom hoteli: Ty p*čo, povraciam sa! Za TOTO zaplatila 800 eur na noc
Vodič vošiel do protismeru a spôsobil nehodu.
Foto
Z auta ostala kopa šrotu: O tom, čo sa stalo, nemohol vodič tušiť! Môže sa to stať každému
(ilustračné foto)
Tínedžerka na východe mala chlapcovi zaplatiť za sex: Láska za 3 eurá so šokujúcim záverom!
Magda Šebestová (38).
FotoVáš Tip
Desivá NEHODA missky Šebestovej: Chvíľa nepozornosti ju stála veľa! S TÝMTO sa môže rozlúčiť
(ilustračné foto).
Špecializovaný trestný v kauze Rapid Life: Oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho?
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
Šutaj Eštok o novom riaditeľovi ÚIS: Táto vec mu od jeho nástupu robí radosť
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka pri príležitosti Dňa narcisov: Dobrovoľníkom a podporovateľom vyjadrila vďaku
Minulý týždeň sedela v porote Fialová, túto nedeľu bude Bardy.
Foto
Kto zasadne do porotcovského kresla Let’s Dance?! Fialovú vystrieda TENTO sexsymbol
Každé zvýšenie minimálnej mzdy pomôže najmenej zarábajúcim.
Aktualizované
Erik Tomáš prehovoril o 13. dôchodkoch v tomto roku: Aká bude jeho výška?!
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Foto
Expert o útokoch medveďa: Keby chcel, zabije vás za 3 sekundy! Čo si myslí o stretoch so šelmou na Slovensku?
Bývalá česká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková nedávno porodila druhú dcéru.
Po pôrode krutá rana: Manžel bývalej českej tenistky má rakovinu!