Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.06.2020 16:28 | Správy | Domáce správy

Generálna prokuratúra tvrdo reaguje na Šeligov krok ohľadom Jankovskej: Toto mu asi uniklo!

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) podal podnet generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi, aby prešetril postup prvej námestníčky generálneho prokurátora Viery Kováčikovej.

Podľa Šeligu mala rozhodnúť o prekvalifikovaní skutkovej podstaty, za ktorú má byť súdená Monika Jankovská, a tým nemá byť stíhaná ako verejný činiteľ, aby ju bolo možné odsúdiť na menší trest. O zmiernení kvalifikácie pri obvinení Jankovskej informoval Denník N. K Šeligovmu podnetu generálny prokurátor Slovenskej republiky uvádza, že odmieta akékoľvek zasahovanie do trestnej veci vedenej na Úrade špeciálnej prokuratúry v kauze Búrka.

,,V predmetnej trestnej veci prvá námestníčka generálneho prokurátora JUDr. Kováčiková žiadny pokyn na zmenu právnej kvalifikácie dozorujúcej prokurátorke neuložila. Netreba snáď opakovane zdôrazňovať, že všetky opravné prostriedky proti uzneseniam o vznesení obvinenia boli zamietnuté bez toho, aby sa zmenila právna kvalifikácia. Podávateľovi zrejme uniklo, že za súčasnej právnej úpravy vedenie generálnej prokuratúry dozorujúcej prokurátorke Úradu špeciálnej prokuratúry ani takýto pokyn vydať nemôže. Za právnu kvalifikáciu skutku totiž v plnej miere zodpovedá práve dozorujúca prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry," informovala za generálnu prokuratúru hovorkyňa Andrea Predajňová.

,,Právna kvalifikácia závisí od dokazovania v prípravnom konaní a zadovážených dôkazov, ktoré môžu odôvodňovať prísnejšiu i miernejšiu kvalifikáciu v tejto trestnej veci a pokiaľ dozorujúca prokurátorka oznámila zmenu miernejšej kvalifikácie, takýto postup bol prinajmenšom predčasný. Znovu zdôrazňujeme, že vyšetrovanie je na začiatku, vo veci je potrebné vykonať množstvo dôkazov a po ich vyhodnotení bude reagované aj ustálením právnej kvalifikácie, tak ako vo všetkých trestných veciach, v ktorých sa vedie trestné stíhanie," znie v stanovisku.

 

,,Na záver len treba dodať, že podávateľovi by malo byť známe, že v prípade podania obžaloby definitívne a s konečnou platnosťou o právnej kvalifikácii skutkov každého z obvinených, resp. obžalovaných, rozhodne nezávislý súd. Takže úvahy o tom, ako "kto chce komu napomáhať" sú len čistým vytĺkaním politického kapitálu, čo je v trestnom konaní absurdné a neprípustné a možno ho považovať za otvorené zasahovanie do nezávislosti orgánov činných v trestnom konaní. Alebo sme snáď dospeli do doby, keď sa prokurátor má báť vysloviť svoje právne úvahy, v tomto prípade nezáväzné, ktoré nie sú súladné s názorom politikov?" odkazujú z generálnej prokuratúry Šeligovi.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!