Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.06.2020 08:00 | Správy | Európa

7 spôsobov ako si užiť kultúru a umenie z domu – pohodlne a zadarmo!

Postupne sa už síce vraciame do akéhosi nového normálu, no stále ešte trávime veľa času doma. Chýbajú nám hudobné festivaly, zajedanie napínavého filmu popcornom v preplnenom kine či cestovanie spojené s objavovaním zahraničných pokladov. Kým sa teda vrátime do „pred-koronavírusového“ normálu, užime si ešte kultúru a umenie z bezpečia našich domácností. Veď aj to má určite niečo do seba!

EÚ podporuje sektory kultúry a tvorivej činnosti vrátane mnohých online aktivít a vďaka tomu môžete využiť hneď sedem tipov, ako si vychutnať umenie a kultúru priamo z pohodlia vášho gauča.

1. Objavte svet opery pomocou Operavision - platformy na streamovanie opery

Chceli ste niekedy zažiť majstrovské diela Mozarta a Pucciniho? Nemusíte už viac otáľať, pretože Operavision vám ponúka bezplatné streamy z popredných európskych operných domov. Každý mesiac sa na tejto stránke objaví hneď niekoľko predstavení na špeciálnu tému. Aprílový program sa napríklad zameral na Taliansko – slávne rodisko opery. Zistite aké operné zážitky sú na programe v nasledujúcich dňoch.

2. Rozšírte svoje literárne horizonty s cenou EÚ za literatúru

Radi čítate a hľadáte stále nové literárne horizonty? Studnicou čitateľskej inšpirácie vám môže byť aj Cena EÚ za literatúru, ktorá oslavuje najlepších súčasných európskych spisovateľov. Na jej webovej stránke si môžete stiahnuť diela všetkých víťazných autorov od roku 2009 (v ich pôvodnej jazykovej verzii či v anglickom preklade). Navyše, ak by ste sa chceli podeliť o svoje zážitky z čítania s ostatnými, stačí sa pripojiť k online knižnému klubu EUPL na facebooku.

3. Sledujte kvalitné televízne programy na ARTE

Kultúrny televízny kanál ARTE vysiela a streamuje programy v anglickom, francúzskom, nemeckom, talianskom, poľskom a španielskom jazyku. V ponuke má množstvo dokumentárnych filmov, drám, seriálov, hudby i digitálnych zážitkov, pričom väčšina z nich je vyrobená v Európe.

4. Zbierky Europeana – vaša brána k európskemu umeniu, histórii a dedičstvu

Europeana, ktorá spája viac ako 3700 múzeí, knižníc, archívov a audiovizuálnych centier naprieč Európou, vám ponúka bezplatný prístup k miliónom kníh, umeleckých diel, videí i hudbe. Europeana vám prináša široký záber zábavných aktivít od pútavých online výstav, cez originálne blogy až po možnosť stiahnuť si netradičné umelecké pozadie pre váš ďalší videokonferenčný hovor... Každý si tu jednoducho nájde to svoje!

5. World Heritage Journeys Europe (Cesty po európskych lokalitách svetového dedičstva)

Väčšina lokalít európskeho dedičstva je v súčasnosti pre návštevníkov uzavretá. To však neznamená, že si nemôžete vychutnať ich krásu online. Platforma World Heritage Journeys Europe vám umožňuje vybrať si zo 4 rôznych trás: starobylej, romantickej, kráľovskej i podzemnej Európy. Online prehliadky trás vám môžu ideálne poslúžiť na plánovanie budúcej dovolenky či cestovateľské snívanie.

6. Nalaďte sa do rytmu s Music Moves Europe Talent Awards

Neviete prestať s hľadaním nových hudobných inšpirácií? Zaostrite preto na ceny MME Talent Awards a užívajte si hudbu najlepších európskych začínajúcich umelcov. Medzi predchádzajúcich víťazov týchto cien patria napríklad aj Adele, Stromae, Dua Lipa a Rosalia. Špeciálny hudobný rebríček top 100 sa aktualizuje každý piatok a určite výborne poslúži na doplnenie vášho hudobného repertoáru.

7. Filmová noc doma

Čo majú spoločné filmy „Amélia z Montmartru“, „Daj mi tvoje meno“, „Favoritka“ či „Bolesť a sláva“? Všetky tieto filmy získali na ich produkciu finančný príspevok z EÚ. Od roku 1989 podporila Kreatívna Európa a jej program MEDIA mnohé filmy, ktoré neskôr získali viaceré filmové ocenenia. Objavte čaro týchto filmov aj vy z pohodlia svojho domova. Je tu vhodná chvíľa na to, aby ste dobehli svoje filmové resty. A nezabudnite na popcorn!

Viac informácií o európskych témach nájdete na www.europa.sk.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: www.europa.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život