Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.06.2020 06:00 | Správy | Politika
Foto

Premiér Matovič na prvej zahraničnej návšteve v Prahe: Dilema vo vládnom špeciáli a obavy o Zemana

Otvárame hranice. Prvé zahraničné cesty nového premiéra sú zvyčajne formálne stretnutia a oťukávanie s kolegami iných krajín.

Igor Matovič (47) v stredu zavítal do Českej republiky k Andrejovi Babišovi (65) a prekvapivo oznámili zásadnú dohodu, ktorú riešili aj s epidemiológmi oboch krajín. Od dnešného dňa sa totiž dajú prekročiť hranice z oboch strán krajín bez problémových kontrol či iných obmedzení.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Schôdzku oboch premiérov poznačili opatrenia súvisiace s koronavírusom. Matovič priletel s delegáciou niektorých vládnych ministrov aj odborníkov z krízového štábu.

Na letisku ich vítali slovenský a českí veľvyslanci. Limuzínou sa následne premiestnil k sídlu Babiša v Kramářovej vile. Keď vystúpil z limuzíny, obaja sa zvítali objatím v bielych rukaviciach a s rúškami na tvári. Ako jednu z prvých vecí oznámili uvoľnenie hraničného režimu, ktorý bol sprísnený pre pandémiu.

Povedali, že sa na tom dohodli pred dvomi dňami, od tej doby to ale držali ako tajomstvo. „Na slovenskej strane zostáva kontrola iných štátnych príslušníkov, ale s našou krajinou sa štát vracia do normálu,“ povedal Babiš s tým, že Slovensko je druhá najnavštevovanejšia destinácia. „Slováci a Česi sú odjakživa tak trochu ako siamské dvojčatá a s prísnym režimom na hraniciach sme všetci zažívali mnoho nepríjemností. Som rád, že sa postupne vraciame do normálu,“ skonštatoval Matovič. Otvorenie hraníc označil ako darček, ktorý priviezol zo Slovenska. „Od polnoci obnovujeme Česko-Slovensko,“ dodal. Otvorenie hraníc sa zatiaľ týka individuálnej dopravy, o vlakoch či autobusoch rokujú ešte ministri vnútra. Schôdzku s Babišom označil Matovič za neformálnu. „Očakával som viac formálnosti a dostal som obrovskú priehršť ľudskosti. Dokumenty, ktoré mi pripravili, som ani neotvoril,“ uviedol po stretnutí.

 

Rakúsko ruší kontroly, pravidlá zostávajú

Rakúsko od štvrtka zruší kontroly na hraniciach so všetkými susednými štátmi s výnimkou Talianska. „Pri vstupe do Rakúska nebudú od zajtra nijaké kontroly,“ uviedol rakúsky minister Alexander Schallenberg. Dodal však, že obmedzenia na rakúskych hraniciach s Talianskom zostanú v platnosti aj naďalej. Rakúsko už v piatok znova otvorilo hotely, penzióny a kempingy s tým, že je potrebné dodržiavať pravidlá spoločenského odstupu a hygienické opatrenia. Ak však pôjdete do Rakúska, vycestovať je možné len na 48 hodín. Ak sa vrátite po tomto termíne, stále platí, že na Slovensku pôjdete do karantény.

Otvoriť galériu
Súčasťou delegácie vo vládnom špeciáli boli aj členovia vlády - vicepremiérka Veronika Remišová, minister vnútra Roman Mikulec, minister financií Eduard Heger či šéf diplomacie Ivan Korčok. Okrem nich šli na oficiálnu návštevu aj členovia permanentného krízového štábu Robert Mistrík a Ján Mikas. Krátko pred vystúpením Matovič zisťoval, či má uvítacia delegácia ochranné rukavice. Keď zistil, že má, nasadil si ich aj on a zvítal sa tak s veľvyslancami, ktorí čakali na letisku.

Otvoriť galériu
Tajomný premiér
Zdroj: čtk
Matovič povedal, že s konzíliom odborníkov preberal otvorenie hraníc s viacerými štátmi, no oznámil to zatiaľ len pre Česko. Okrem toho však riešili aj európsky fond obnovy, o ktorom sa rokuje na úrovni Európskej únie. Česko má k peniazom, ktoré štáty dostanú na obnovu po koronakríze, výhrady, Slovensko je s výškou 8 mld. eur spokojné. Matovič zároveň oznámil, že spolu s českou vládou sa stretnú na spoločnom zasadnutí v Slovenskom raji. Termín zatiaľ neohlásili.

Otvoriť galériu
Obavy o Zemana
Zdroj: tasr
Popoludní sa Matovič stretol s prezidentom Milošom Zemanom na Pražskom hrade. Politici mali spolu rokovať o česko-slovenských vzťahoch aj prioritách vlády Matoviča. „Ide o vzájomne zoznámenie sa,“ povedal hovorca Jiří Ovčáček. K Zemanovi organizátori nepustili novinárov, keďže nechcú v súčasnej situácii ohroziť zdravie českého prezidenta. Schôdzky sa tak zúčastnil len oficiálny fotograf.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: fsz, Nový Čas, pol

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!