Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.06.2020 17:15 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Z rodného domu Adolfa Hitlera bude policajná stanica: Zverejnili víťazné vizualizácie

Rakúske úrady predstavili v utorok víťazný projekt redizajnu rodného domu Adolfa Hitlera v hornorakúskom meste Braunau am Inn, z ktorého sa má stať policajná stanica. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

V architektonickej súťaži o redizajn miesta zvíťazila rakúska firma Marte.Marte, ktorej šéfujú dvaja bratia, a porazila tak ďalších 11 súťažiacich. Očakáva sa, že renovácia stavby by mala byť dokončená do konca roka 2022, pričom bude stáť približne päť miliónov eur.

Renovácii predchádzal dlhoročný súdny spor o vlastníctvo nehnuteľnosti a o osude stavby definitívne rozhodol rakúsky najvyšší súd až vlani. Odmietol pritom sumu, ktorú bývalá majiteľka domu požadovala ako kompenzáciu za vyvlastnenie domu. Gerlinda Pommerová túto nehnuteľnosť s rozlohou 800 metrov štvorcových prenajímala vláde od 70. rokov. Viedeň jej mesačne platila približne 4 800 eur a budovu využívala ako chránené dielne. Dohoda s ňou však padla v roku 2011, keď Pommerová odmietla vykonať nevyhnutnú renováciu a nehnuteľnosť nechcela ani predať. Budova bola odvtedy prázdna.

Rakúska vláda sa v roku 2016 dohodla na vyvlastnení schátraného Hitlerovho rodného domu, čím chcela zamedziť, aby sa pri ňom stretávali pravicoví radikáli. Štát sa snažil nehnuteľnosť odkúpiť už od roku 1984, s vlastníčkou sa však nedokázal dohodnúť. Pôvodná majiteľka konfiškáciu tejto nehnuteľnosti označila za protiústavnú a právne ju napadla. Ústavný súd vo Viedni však vyvlastnenie domu v roku 2017 odobril a o dva roky neskôr zamietol aj Pommerovej žiadosť o vyššiu finančnú kompenzáciu.

 

Rakúska vláda krátko rozmýšľala aj o tom, že stavbu zbúra. V novembri vlaňajšieho roka však oznámila, že budovu dá prerobiť tak, aby ju v budúcnosti mohla využívať polícia. Následne v tejto veci vypísala architektonickú súťaž. "Niektorí ľudia sa môžu pýtať, či je toto správne využitie, dať tam políciu? Je to najvhodnejšie využitie (tejto budovy)," povedal v utorok rakúsky minister vnútra Karl Nehammer. "Prečo? Policajti sú totiž strážcami základných slobôd. Policajti sa považujú za partnerov občanov a tiež tých, ktorí chránia slobodu, právo zhromažďovať sa aj slobodu prejavu," dodal.

Víťazný návrh redizajnu sa vyznačuje jednoduchým a moderným prístupom a nezasahuje do základnej podstaty pôvodnej budovy. Adolf Hitler (1889-1945) strávil v uvedenom pomerne skromnom trojposchodovom dome v Braunau am Inn, kde si jeho rodičia prenajali byt, prvý rok života. Počas druhej svetovej vojny budovu získal vysoko postavený predstaviteľ nacistickej strany NSDAP, ktorý ju sprístupnil verejnosti. Po vojne sa dostala opäť do rúk pôvodných majiteľov, od roku 1972 ju však mala v prenájme vláda, aby zamedzila jej zneužitiu. Napriek krátkemu času, ktorý Hitler v dome strávil, stavba dlhé roky priťahovala neonacistov a pravicových extrémistov, ktorí sa pri nej stretávali. Zhromaždenia pred budovou organizovali v deň Hitlerovho narodenia taktiež anfitašistickí demonštranti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť