Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.06.2020 13:55 | Správy | Servis

Pozor na pneumatiky z druhej ruky: Ľudia stále nepoznajú najčastejší trik špekulantov

Pozor na lacné jazdené pneumatiky, predajcovia zneužívajú neznalosť zákazníkov.

Väčšina slovenských motoristov vie, kedy je už správny čas na prezutie zimných pneumatík na letné, napriek tomu si to ponechávajú na poslednú chvíľu. Patria medzi nich aj tí, ktorí si z akýchkoľvek dôvodov, finančných či časových, nemohli dovoliť prezúvanie včas.

VIAC ČÍTAJTE: Na nových štítkoch k pneumatikám sa dozviete aj to, koľko kilometrov na nich môžete najazdiť

Najviac „starostí“ s prezúvaním pneumatík majú už tradične všetci tí, ktorí kupujú nové pneumatiky, pretože tie minuloročné už stratili svoje pôvodné vlastnosti v dôsledku opotrebovania, mechanického poškodenia či veku. Platí, že pneumatiky staršie ako päť rokov sú už súce na odovzdanie do pneuservisu a na výmenu za nové.

Každý, kto chce na nákupe pneumatík ušetriť, otvorí internetový bazár a hľadá ponuky od súkromných predajcov. Slovenský trh ponúka ohromné množstvo jazdených pneumatík s minimálnymi známkami používania, ktoré priam lákajú k nákupu. Mnohí si nepochybne povedia, že ani nemajú dôvod nakupovať drahé nové pneumatiky, keď z druhej ruky môžu mať používané s veľmi dobrým dezénom. Lenže dezén nie je všetko!

 

Pri nákupe jazdených pneumatík z internetu by ste si mali dávať veľký pozor nielen pred notoricky známymi podvodníkmi, ktorí od vás vylákajú zálohu a potom sa už nikdy neozvú a tovar nedoručia, ale aj pred predajcami, ktorí využívajú neskúsenosť a neznalosť kupujúcich.

Najčastejším problémom kúpy pneumatík z druhej ruky nie je ich mechanické poškodenie či opotrebovanie, ale vek. A ten je jedným zo základných faktorov ovplyvňujúcich účinnosť pri brzdení a priľnavosti k vozovke.

PORADŇA: Ako zistiť skutočný vek pneumatiky, ktorú kupujete z druhej ruky? Tento údaj je rovnako dôležitý ako hĺbka dezénu!

Otvoriť galériu

Vek pneumatiky nemá byť starší ako 5 rokov

Platí pravidlo, že čím je pneumatika staršia, tým má horšie vlastnosti a väčšie riziko poškodenia. Pneumatiky by nemali byť staršie ako štyri či päť rokov bez ohľadu na to, aký hlboký majú dezén. Ak sú vaše pneumatiky jazdené už viac ako päť sezón, nemali by byť pre vás zaujímavé ani ako nákup z druhej ruky.

Ako zistiť vek pneumatiky? Na každej pneumatike je popri jej značke a rozmere vyznačené aj štvormiestne číslo, zvyčajne zvýraznené v ováli. Prvé dvojčíslie hovorí o poradovom čísle týždňa v roku a druhé o roku, v ktorom bola pneumatika vyrobená. Číslo 2108 znamená, že pneumatika bola vyrobená v 21. týždni v roku 2008. Takúto pneumatiku by ste rozhodne nemali kupovať.

V praxi sa často stáva, že kúpite úplne nové pneumatiky a po ich doručení zistíte, že hoci neboli použité, majú už rok alebo viac. V takomto prípade to nemusí byť hneď problém, ak boli správne ukladnené. Spoločnosti, ktoré predávajú pneumatiky vo veľkom, by ale mali mať dostatočný obrat na to, aby sa starších pneumatík zbavili ešte v rámci sezóny, najneskôr v tej nasledujúcej.

Dezén a povrchové poškodenia

Dezén pneumatiky nemožno podceňovať a platí, že ak je pneumatika relatívne nová, s vydraným dezénom bude ešte nebezpečnejšia ako šesťročná s hlbokým dezénom. Zákon hovorí jednoznačne:

Vyhláška č. 134/2018 Z. z., § 14 Kolesá, pneumatiky a snehové reťaze
(10) Pneumatiky nemôžu mať na svojom vonkajšom obvode, najmä v oblasti behúňa, bočnice a pätky, trhliny ani poškodenia, ktoré obnažujú kordovú kostru alebo ju narúšajú. Hĺbka hlavných drážok nemôže byť menšia ako
a) 1 mm na vozidlách kategórie L1e,
b) 1,6 mm na vozidlách ostatných kategórií a 3 mm, ak osobitný predpis pre vozidlá kategórie M a N ustanovuje povinnosť použiť v cestnej premávke vozidlo vybavené zimnými pneumatikami.

Zjednodušene napísané musíte mať na letných pneumatík aspoň 1,6 mm dezén a na zimných aspoň 3 mm dezén.

To sú však hraničné čísla: v praxi uvažujme o bezpečnej hodnote aspoň 3 mm pri letných a 4 mm pri zimných. Aj to sú údaje, ktoré hraničia s bezpečnosťou. Plytší dezén dramaticky zvyšuje riziko nehody a až zdvojnásobuje dĺžku brzdnej dráhy.

Okrem hĺbky dezénu by ste mali vo vlastnom záujme skontrolovať aj prípadné povrchové poškodenia pneumatík. Ak sú na nich trhliny, prípadné iné poškodenia, ktoré by mohli pri záťaži praskať, radšej celú pneumatiku vymeňte, respektíve ju vôbec nekupujte.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: autoviny.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?