Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.06.2020 11:04 | Správy | Zahraničné správy

Nepokoje v USA dohnali Trumpa k zásadnému vyhláseniu: Prezident sa vyhráža nasadením armády

Americký prezident Donald Trump sa vyhráža nasadením armády proti demonštrantom, ktorí vyšli do ulíc na protest proti úmrtiu Afroameričana zadržaného políciou.

Ak podľa neho mestá a štáty nedokážu prevziať kontrolu a "chrániť svojich obyvateľov", nasadí armádu a "rýchlo ten problém vyrieši za nich".

Spojené štáty už týždeň zmietajú násilné protesty, ktoré vypukli po tom, ako sa na verejnosť dostalo video Georgea Floyda, ktorému policajt počas zatýkania kolenom kľakol na krk. Vyše 40 miest v súvislosti s protestami zaviedlo nočné zákazy vychádzania.

 

Rozhorčenie pritom vyvolalo aj rozohnanie pokojných protestujúcich spred Bieleho domu slzným plynom, zábleskovými granátmi a gumovými projektilmi len preto, aby sa mohol ísť prezident odfotiť k neďalekému kostolu, ktorý v nedeľu čiastočne poškodil požiar. Biskupka episkopálnej cirkvi Mariann Edgar Budde, ktorá je zodpovedná za kostol, sa od prezidentovho konania a "štvavého jazyka" dištancovala a vo vysielaní CNN povedala, že prezident zneužil posvätné symboly a kostol použil bez povolenia ako pozadie pre vyslanie protichodného posolstva, aké reprezentuje cirkev. "Som rozhorčená a jednoducho nemôžem uveriť tomu, čo vidím," skonštatovala šokovane s tým, že vôbec netušila, že sa niečo také pred ich kostolom chystá.

Bývalého minneapoliského policajta Dereka Chauvina v piatok zatkli a v súvislosti so smrťou 46-ročného Floyda obvinili z vraždy tretieho stupňa a zabitia druhého stupňa. Štyridsaťštyriročný beloch by sa mal čoskoro postaviť pred súd. Polícia okrem neho zo svojich radov v súvislosti s prípadom prepustila aj ďalších troch príslušníkov. Protestujúci pritom žiadajú obvinenia pre všetkých štyroch zúčastnených policajtov a prísnejšie obvinenie Chauvina.

Chauvin spútaného Floyda pridŕžal na zemi tak, že mu kolenom kľačal na krku, čo údajne trvalo takmer deväť minút, a nepovolil ani, keď muž opakovane prosil, že nemôže dýchať. Koleno uvoľnil až zhruba dve minúty po tom, čo sa ďalším policajtom nepodarilo nahmatať pulz zadržaného, keď prestal reagovať. Floyda následne previezli do nemocnice a zhruba o hodinu ho vyhlásili za mŕtveho. Neskôr sa pritom na verejnosť dostalo aj ďalšie video, ktoré ukazuje, že na Floydovi pri jeho zatýkaní kľačali aj ďalší policajti.

V pondelok zverejnili výsledky pitvy od nezávislého experta, ktorého si najala Floydova rodina. Tie sa podľa CNN zhodujú s miestnou kanceláriou súdneho lekára v tom, že muža zabili pri zatýkaní, no nezhodujú sa v tom, čo jeho smrť spôsobilo. Podľa súdneho lekára to bola zástava srdca, ktorú skomplikovalo jeho znehybnenie a tlak na krk, zatiaľ čo podľa nezávislého experta to bolo "zadusenie spôsobené pretrvávajúcim tlakom" na krk a chrbát. Súdny lekár zadusenie neuvádza a tvrdí, že problémom bolo srdce, čo však nezávislý expert nepotvrdil.

Floydov prípad v Spojených štátoch znovu rozprúdil hnev na políciu v súvislosti s úmrtiami viacerých Afroameričanov. Od vzniku hnutia Black Lives Matter, ktoré nasledovalo po oslobodení člena susedskej hliadky Georgea Zimmermana po zastrelení Trayvona Martina v roku 2012, prišli rukou policajtov o život napríklad aj Michael Brown, Eric Garner a mnohí ďalší.

Informácie pochádzajú z webstránok www.bbc.com, edition.cnn.com a archívu agentúry SITA.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine