Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.06.2020 12:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Koronavírusové prázdniny sa po takmer troch mesiacoch skončili: Ako vyzeral prvý deň v škole

Niektorí s obavami, iní s úsmevom. Návrat do školských lavíc pripomínal v mnohých ohľadoch začiatok školského roka.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii
Hoci najmä prváčikom ešte kde-tu vypadla slzička, riaditelia sa zhodujú v tom, že nástup do školy po takmer troch mesiacoch prebehol pomerne hladko.

Nastúpilo nám až 80 % žiakov

Otvoriť galériu
ZŠ Nová Dedinka
Zdroj: anc

- Deti začali prichádzať o pol ôsmej, vyučovanie sme začali 8. hodine ako vždy. Všetko prebehlo bez problémov, deti odovzdávali pred vstupom do školy vyhlásenia a zmerali sme im teplotu. Počas vyučovania si žiaci dali rúško dole a mať ho museli iba mimo svojej skupiny. Záujem o školu bol veľký, nastúpilo až 80 % žiakov.

 

Najmenšie deti vyronili slzičku

Otvoriť galériu

- Škola je výnimočná na celom Slovensku tým, že sa tu vyučuje predmet sokoliarstvo a chováme desiatky dravcov, o ktoré sa starajú žiaci. Pre prísne bezpečnostné opatrenia sme museli vyriešiť aj túto otázku. Máme spravený harmonogram a na základe toho prichádzajú žiaci do sokoliarne, aby sa mohli postarať o svoje dravce.

Pri rannom príchode detí sme nezaznamenali žiadne problémy, ani pri meraní teploty, dezinfekcii rúk, presunoch po škole či rozostupoch. Do materskej školy prišlo z 58 detí 38, čo je 67 %, a do základnej školy 87 detí zo 107, čo je 81 %. Dobrá spolupráca bola aj s rodičmi. Tie najmenšie deti vyronili nejakú slzičku za maminkou pri odovzdávaní, predsa len boli dlho doma. Potom už videli ostatných kamarátov, pani učiteľku a všetko bolo v poriadku. Robíme aj zvoz detí do školy minibusmi a autobusmi.

Vyučovali sme aj na školskom dvore

Otvoriť galériu
ZŠ Zvolen
Zdroj: zš hrnčiarska

- Mali sme mierne obavy, ako dnešok dopadne, ale všetko to išlo úplne plynule. Do lavíc zasadlo 74 percent žiakov. Škola bola otvorená už od 6.30, takže nástup bol plynulý a bez problémov. Otvorili sme tri vchody, cez ktoré deti vchádzali do­vnútra. Teplotu nemal žiadny žiak a ani pedagóg. Počasie nám prialo, takže sa vyučovalo aj na školskom dvore. Vydávanie obedov išlo tiež hladko. Deti berú všetko zodpovedne a zbytočne sa nepohybujú po škole. Prvé dni berieme ako aklimatizáciu a v ďalších bude prebiehať aj on-line výučba učiteľov, ktorí ostali doma.

Otvoriť galériu

- Trošku som mala obavy dať syna znova do školy, či sa vírus nevráti a on by ostal chorý doma. Sama sa potrebujem dať dokopy, tak som sa rozhodla, že do školy pôjde. Je fajn, že bude medzi deťmi. Strávia spolu mesiac a potom budú mať prázdniny. Môj syn sa tešil na kamarátov, doma už mu bolo dlho, zo začiatku sme mali aj problémy s technikou.

Učiť doma sa mi nechcelo

Otvoriť galériu

- Veľmi som sa tešil do školy. Najviac na spolužiakov, pani učiteľku aj pani vychovávateľku. Učiť doma sa mi veľmi nechcelo a nemám to rád. Hlavne preto, lebo cez internet mi mohli iné deti hocikedy skočiť do reči, keď som chcel niečo povedať. Radšej som, keď sa rozprávame a sme spolu v triede, vtedy mi nikto do rečí neskáče. Keď som vošiel do triedy, ako prvé som si musel dať dole rúško, vybrať hygienické servítky a vybrať náhradné rúško. V škole sme robili tajničky, písanku a čítali sme si. Písanku som stihol urobiť ako prvý.

Deti zvládli pokyny na jednotku

Otvoriť galériu
ZŠ Hroncová
Zdroj: anc

- Videli sme, že deti majú veľkú radosť zo stretnutia so spolužiakmi a učiteľkami. Ráno sa spontánne privítali. Učili sa, ale nie tak ako bežne. Opakovali si písanie, čítanie, počítanie, lúštili krížovky, maľovanky a vypĺňali sme čas systematicky, aby to na ne nebolo veľa a nenudili sa. Bezpečnostné a hygienické opatrenia spojené s koronavírusom deti zvládli na jednotku. Pre ne to bola ako taká hra. Rýchlo si zvykli na to, kedy majú nosiť rúška a ruky si umývali automaticky. Veľký deň zvládol aj pedagogický kolektív. Len musím povedať, že sa nám v rúškach ťažšie dýchalo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: den, kil, ps, gal, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať