Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.06.2020 15:00 | Tip od Vás | Slovensko
Foto

Školáčka Evka napísala Čaputovej list, no toto nečakala ani v sne: Takto znela odpoveď prezidentky!

Napísala prvý oficiálny list v jej živote a okamžite ním zaujala celé Slovensko. Evka Grajcarová (12), žiačka 6-ročníka Základnej školy Štefana Ďurovčíka v obci Palín (okr. Michalovce), ukázala svoj talent a nadšenie pre písanie.

V pošte adresovanej priamo slovenskej prezidentke opísala svoje útrapy, ale aj vzácne poznatky, ktoré nadobudla počas izolácie v čase pandémie. Úspech v súťaži o najkrajší list za rok 2020 ju prekvapil rovnako, ako aj reakcia hlavy štátu na jej milé slová.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Aj tento rok sa deti a mládež do 15 rokov zapojili do súťaže o Najkrajší list, ktorú vyhlasuje Slovenská pošta v spolupráci s Ministerstvom dopravy a výstavby Slovenskej republiky. Téma na rok 2020 bola „Napíš správu dospelému o svete, v ktorom žijeme“. Ako sa ukázalo, najlepšou mladou autorkou na Slovensku je skromná dievčina zo Zemplína. “To, čo sme doteraz počúvali od ambasádorov organizácie Unicef, že niektorí naši rovesníci nemajú to šťastie aby sa učili v obyčajných školách, alebo im prístup k vzdelaniu zakazujú, sme nedokázali pochopiť. Aj my sme chceli zostať doma, mať dlhé prázdniny, učiť sa len online a nechodiť do školy. Teraz sme doma, v nútenej karanténe, vďaka šíreniu nového vírusu COVID-19. Ležím si v posteli a rozmýšľam - Sú to želané prázdniny? Televízor nás omrzel, mobil a internet predsa nenahradí reálnych kamarátov. Som len dieťa, ale vidím strach v očiach mojej mamy a otca. Asi sme dlho žili v dostatku, nevážili si dary prírody, mier, ľudia zabudli na vzájomný rešpekt, úctu a pokoru. Koronavírus nás vystrašil, ale aj zjednotil,” píše Evka v dojemnom liste pani prezidentke Zuzane Čaputovej.

Otvoriť galériu

Okrem života počas izolácie vyzdvihla Evka aj to, ako sa v škole starajú o životné prostredie. Spolu s ostatnými žiakmi sa starajú o rodinku dážďoviek v špeciálnom kompostéri umiestnenom priamo na školskej chodbe. “Pozorne vnímame problém znečistenej planéty a chceme jej aspoň maličkou časťou pomôcť. V kompostéri sú dážďovky a žiaci ich kŕmia rôznymi pochúťkami ako šupkami od banánu či chlebíkom,” prezradila.

 

Osobný list či poštu Evka pred súťažou ešte nikdy nikomu neposlala. “Môj prvý list išiel priamo prezidentke. Vnímam ju ako zodpovednú a sympatickú osobu, ktorá je taktiež mamou. Príde mi ako najpovolanejšia hlava štátu, preto si myslím, že to malo ísť jej. Naozaj som nečakala, že mi na list odpíše alebo zareaguje,” uviedla.

Reakcia prezidentky SR Zuzany Čaputovej

Prezidentka vo videospráve dievčine srdečne zablahoželala k víťazstvu v súťaži: “List ma úprimne potešil a dokonca aj pobavil. Je veľmi milé, ako o veciach uvažuješ, ako sa s tými vecami vysporadúvaš. Zaujalo ma to, že ti chýbali nielen spolužiaci, ale aj pani učiteľka a školník, to ako kompostujete na škole. Z listu vidno, že si veľmi vnímavé dievčatko a držím ti ďalej palce, aby sa ti darilo v škole, v rodine a najmä aby sme boli všetci zdraví a mohla si sa čo najskôr vrátiť medzi svojich kamarátov. Ešte raz ti blahoželám a pozdravujem ťa.”

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Patrik Struk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?