Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.06.2020 00:00 | PR články
Sponzorované

Chcem hybrid! Ale aký teda?

Hybrid, mild hybrid, plug-in hybrid alebo dokonca čisto elektrické auto? Každý z nich využíva elektromotor, avšak úplne odlišným spôsobom. Ako teda fungujú?

Hybridy predstavujú medzistupeň medzi autami so spaľovacím motorom a elektromobilmi. V súčasnosti si berú to najlepšie z oboch svetov. Nie sú také drahé ako elektromobily a vybitie batérie nijakým spôsobom neobmedzí vašu mobilitu. Zároveň sú ekologickejšie než porovnateľné autá so spaľovacím motorom, majú nižšiu spotrebu a vzťahujú sa na ne výhody podobné tým, aké platia pre elektromobily – napríklad v niektorých krajinách s nimi možno vojsť do bezemisných zón. Neplatí to však pre všetky hybridy rovnako.

Z pohľadu majiteľa je však najdôležitejšie, aké bude mať s autom povinnosti, čo sa týka nabíjania. Kedy dobiť? Ako dobiť? Kde dobiť?

Otvoriť galériu
Zdroj: Toyota

Mild hybrid

To, čo majú všetky hybridy spoločné, je výpomoc elektromotora, ktorý asistuje spaľovaciemu motoru. Veľký rozdiel je však v miere tejto výpomoci. Najjednoduchšia schéma je tá, v ktorej elektromotor vypomáha spaľovaciemu motoru hlavne pri rozbiehaní a akcelerácii, vďaka čomu sa ten menej namáha a klesá spotreba paliva. Energiu získava takýto elektromotor rekuperáciou, čo trochu pripomína proces, ktorý si možno mnohí ešte pamätáme z bicyklových svetiel vybavených dynamom. Kinetická energia, vznikajúca najmä pri brzdení, je pre batériu úplne dostatočná. Autá využívajúce takýto systém sa najčastejšie označujú ako mild hybridy. Cenovo sú takmer na rovnakej úrovni ako ich súrodenci s čisto spaľovacím motorom, prínosom pre majiteľa je hlavne zníženie spotreby. Na tento typ hybridov sa však nevzťahujú žiadne úľavy ako na elektromobily, pretože nie sú vôbec schopné jazdy čisto na elektrinu. Elektrický motor v nich plní výlučne pomocnú úlohu.

Otvoriť galériu
Zdroj: Toyota

Klasický hybrid

Potom tu máme klasické hybridy. Rozdiel oproti mild hybridom je v tom, že majú batériu s dostatočnou kapacitou na to, aby dokázali jazdiť aj na elektrinu. Aj ich batéria sa dobíja počas jazdy, alebo rekuperáciou pri brzdení. To znamená, že vodič nič nerieši, nedobíja, všetko riadi elektronika počas jazdy. Väčšia kapacita batérie značí, že elektrina prichádza k slovu počas jazdy oveľa častejšie než v mild hybridoch, takže dlhodobá spotreba je nízka. V súčasnosti, keď je infraštruktúra, a teda možnosť nabiť čisto elektrické vozidlo kdekoľvek, nedostatočná, externé nabíjanie veľmi zdĺhavé a obstarávacia cena vozidla podstatne vyššia, je práve „full hybrid“ najlepším riešením. Cena hybridných vozidiel je porovnateľná s klasickým benzínovým pohonom. Nič netreba externe dobíjať a napriek tomu jazdíte úsporne a ste ekologickí.

Otvoriť galériu
Zdroj: Toyota

Plug-in hybrid

Treťou kategóriou sú plug-in hybridy. Ako nasvedčuje ich názov, majú dostatočne veľkú batériu na to, aby sa nabíjali „káblom“ z elektrickej rozvodnej siete. Čisto na elektrinu prejdú aj niekoľko desiatok kilometrov.

Plug-in hybrid je schopný prejsť čisto na elektrinu približne 50 až 60 kilometrov. Táto kapacita a dojazd neboli vybrané náhodne – drží sa ich väčšina výrobcov, pretože prieskumy ukazujú, že priemerný európsky vodič najazdí denne do práce a späť práve túto vzdialenosť. A najväčším benefitom plug-in hybridov má byť možnosť využívať pri bežnom jazdení čisto elektrinu, takže náklady na jazdenie vám, samozrejme v závislosti od tarify, klesnú orientačne niekam k hranici 2 eur na 100 km. Samozrejme, nie vždy sa vám podarí zmestiť sa do elektrického dojazdu – vtedy prichádza k slovu štandardný spaľovací motor. Prepnutie je plynulé a ďalej jazdíte so spotrebou adekvátnou objemu a výkonu spaľovacieho motora.

Otvoriť galériu
Zdroj: Toyota

Dôležitá vec je dobíjanie. Plug-in hybrid môžete nabíjať priamo z domácej siete, z wallboxu (nástennej nabíjačky) alebo iných nabíjačiek pre elektromobily, avšak s jednou dôležitou výnimkou. Väčšinu plug-in hybridov nemožno dobíjať zo superýchlych nabíjačiek, ich elektrický systém na to nie je dimenzovaný. Aj v prípade výkonných nabíjačiek, napríklad v obchodných centrách a na parkoviskách, to bude trvať o niečo dlhšie. Plug-in hybrid sa totiž bude nabíjať takou maximálnou rýchlosťou, akú mu „povolí“ jeho palubná nabíjačka. To isté platí aj pri elektromobiloch. Pri plug-in hybridoch to bude aj v rýchlonabíjačkách trvať približne tak dlho ako v domácom wallboxe. Rádovo ide o hodiny a závisí to od toho, či máte iba zosilnenú zásuvku alebo skutočný wallbox.

Otvoriť galériu
Zdroj: Toyota

Z reálnych skúsenosti a z praxe teda jasne vyplýva, že najatraktívnejšie stále vychádzajú klasické hybridné vozidlá s automatickou prevodovkou pre pohodlný pohyb v meste s bohatou základnou výbavou.
Vychádzajú stále cenovo výhodne a, ako sme už vyššie spomínali, jazdíte úsporne, ekologicky a nemusíte sa obávať toho, že neprídete k nabíjacej stanici a zostanete stáť na pol ceste, prípadne budete musieť vyraziť na cestu podstatne skôr, lebo kým prídete do cieľa je potrebné auto dobiť a to vám zhltne niekoľko hodín.

Otvoriť galériu
Zdroj: Toyota

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo