Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.06.2020 06:07 | Správy | Zahraničné správy

Protesty vo Washingtone naberajú na sile: Trump musel utekať do bunkra

Agenti Tajnej služby Spojených štátov (USSS), ktorá chráni amerického prezidenta a jeho rodinu, v piatok v noci preventívne presunuli šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa do bunkra.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Urobili tak po tom, ako sa pred jeho washingtonským sídlom zhromaždili stovky demonštrantov, ktorí hádzali kamene a snažili sa preraziť policajné zátarasy.

V bunkri, ktorý bol navrhnutý na použitie v núdzových situáciách, ako sú teroristické útoky, strávil Trump takmer hodinu, uviedla v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na člena Republikánskej strany blízkeho Bielemu domu, ktorý nechcel byť menovaný, keďže nemá oprávnenie verejne sa vyjadrovať o súkromných záležitostiach hlavy štátu.

Túto informáciu potvrdil aj nemenovaný člen Trumpovej administratívy. Ako prvý o nej písal denník New York Times. "Biely dom sa nevyjadruje k bezpečnostným protokolom a rozhodnutiam," povedal v reakcii hovorca Bieleho domu Judd Deere. Podobne reagovala aj USSS, ktorá uviedla, že verejne neinformuje o svojich operáciách.

 

Piatkové protesty vyvolalo úmrtie neozbrojeného Afroameričana Georgea Floyda, ktorý pred týždňom zomrel v Minneapolise v dôsledku policajného zásahu. Demonštrácie vo Washingtone boli násilné a podľa AP políciu prekvapili. Zároveň mali za následok jeden z najrozsiahlejších poplachov v komplexe Bieleho domu od útokov z 11. septembra 2001.

Otvoriť galériu

Prezident a jeho rodina boli podľa republikánskeho zdroja otrasení veľkosťou a hnevom davu, ktorý sa v piatok zhromaždil pred Bielym domom. Nie je známe, či s prezidentom bola v bunkri aj jeho manželka Melania a 14-ročný syn Barron, protokol USSS to však vyžaduje.

Trump v sobotu odcestoval na Floridu, kde sledoval štart prvej americkej súkromnej vesmírnej lode. Následne sa vrátil Bieleho domu obliehaného demonštrantmi. Tí prišli do jeho blízkosti aj v nedeľu. Starostka Washingtonu Muriel Bowserová preto od nedeľňajšej 23.00 h do pondelňajšej šiestej hodiny ráno miestneho času vyhlásila v meste zákaz vychádzania. O pomoc tiež požiadala Národnú gardu, ktorá bude asistovať tamojšej polícii.

Krátko pred začiatkom platnosti zákazu vychádzania sa začala situácia vo Washingtone vyhrocovať a polícia nasadila proti demonštrantom slzotvorný plyn a paprikový sprej, informuje televízia CNN. Len niekoľko blokov od Bieleho domu bolo založených niekoľko požiarov, jeden zachvátil suterén Kostola sv. Jána, známeho aj ako "kostol prezidentov", pretože tam na bohoslužby chodia mnohí prezidenti vrátane Donalda Trumpa. Biely dom v súvislosti s napätou situáciou varoval zamestnancov, ktorí musia prísť v pondelok do práce, aby skryli svoje preukazy, kým sa nedostanú k stanovišťu USSS a to isté urobili pri odchode, informuje CNN s odvolaním sa na e-mail, ktorý má k dispozícii.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami
Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje
Princ William a jeho manželka Kate.
Foto
William a Kate zverejnili nečakanú FOTO: To musíte vidieť! Je na nej...
Marián si na obale svojho obloženého rožku všimol istú kuriozitu.
FotoVáš Tip
Marián si kúpil obložený rožok, po odbalení ho čakal šok: To myslia vážne?! Slovenský internet rozdelil na dva tábory
Politik z krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Björn Höcke.
Pravicový politik má vážny problém: Použil nacistický slogan?! Toto mu hrozí
Najjednoduchšia prevencia voči chorobám: Začnite od rúk! Nemocnice poskytnú užitočné rady
Vedci analyzovali mesačné kryštály z misie Apolla z roku 1972.
Je to tu! Vedci potvrdili, čo sa nachádza VO VNÚTRI mesiaca: Spadne vám sánka