Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.06.2020 13:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Andy Hryc bojuje s leukémiou: Transplantácia kostnej drene! Kto je darca?

Herec Andy Hryc (70) je už šesť týždňov zavretý za bránami Kliniky hematológie a transfúziológie v bratislavskej Petržalke, kde podstupuje náročnú liečbu leukémie.

Známy umelec má za sebou už druhú chemoterapiu a len pred pár dňami podstúpil náročný zákrok. Sám hovorí, že nič horšie nezažil. Andy Novému Času porozprával o dlhých dňoch v nemocnici, ale aj o tom, ako sa cíti po transplantácii kostnej drene. Len tá mu môže zachrániť život!
Hryc sa rozhodne nevzdáva. Súboj s rakovinou ho síce obral o veľa síl, no stále myslí pozitívne. Herec viditeľne schudol, podľa jeho slov je to už približne 16 kíl.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

„V tej mizérii, v ktorej som sa ocitol, musím povedať, že sa cítim veľmi dobre,“ povedal s povestnou dávkou humoru Novému Času umelec. V nemocnici je už dlhé obdobie, čo ho vôbec neteší. „Ja ani neviem, ako sa to dá zvládnuť. Už som tu šesť týždňov a už mi z toho normálne preskakuje. Ale musím povedať, že personál je fantastický, ako aj celková starostlivosť.

Keby som nemusel toľko týždňov ležať v posteli, bolo by to fasa,“ priznáva Hryc, ktorý má za sebou už druhú chemoterapiu. „Prežil som to celkom dobre,“ hovorí herec a vzápätí opisuje ďalšie dni, ktoré ho v špitáli čakali. „Po chemoterapii nasledovala transplantácia kostnej drene. Tento zákrok som podstúpil v stredu. Lekári povedali, že čísla sú výborné. Cítim sa veľmi dobre, teraz rehabilitujem.

 

Musím tu byť potom ešte pár týždňov, lebo som zbavený akejkoľvek imunity. Takže budem musieť byť v prostredí, kde sa nemôžem ničím nakaziť. Nebola iná možnosť, len chemoterapia a transplantácia.“ Práve tá môže hercovi zachrániť život. Meno darcu kostnej drene však herec prezradiť nechcel. „Darca chce zostať v anonymite,“ dodal Andy.

Domov? Nejdem!
Pár dní pred transplantáciou dostal ponuku od lekárov. „Prišlo za mnou vedenie kliniky a opýtali sa ma, či nechcem ísť na dva-tri dni domov. Ja im hovorím - čo ste sa zbláznili, načo by som išiel domov? Oni reagovali, že ma ešte čakajú dlhé týždne v nemocnici. Že by mi tie dni doma psychicky pomohli. Opýtal som sa, či je to nutné. Len ti núkame takú možnosť, že si v takom stave, že by si mohol ísť domov,“ ozrejmil slová lekárov Andy, ktorý sa rozhodol inak.

„Nešiel som domov. Načo by som išiel domov? Aby som spal dva dni vo svojej posteli? To nemá zmysel. Takže pokračujeme v liečbe ďalej. A tak sme začali hneď s ďalšou chemoterapiou, ktorá už bola definitívna. A teraz tá trasplantácia,“ hovorí Hryc. Jeho ochorenie si vyžiadalo pravidelnú výmenu krvi. Ešte pri nástupe do nemocnice bol jeho neobvyklej krvnej skupiny A1 Rh negatív nedostatok.

Aj vďaka Novému Času sa našli ľudia, ktorí hercovi pomohli. „Chcem sa veľmi poďakovať všetkým, ktorí mi boli darovať krv, pretože krvi je dosť. Výzva vo vašom denníku mala obrovský zmysel nielen pre mňa, lebo veľké množstvo ľudí darovalo krv iných krvných skupín. To znamená, že táto výzva naširoko pomohla. Veľmi pomohli mne, ale aj stovkám ľudí, ktorí boli na to odkázaní, aj v ich mene im zo srdca ďakujem,“ uzavrel.

Dôležitý je vhodný darca

Nová kostná dreň chorému nahradí zničené krvotvorné bunky. Do organizmu vnáša aj novú obranyschopnosť proti pôvodnému nádorovému ochoreniu. Základnou podmienkou je vhodný darca, ktorého krvné bunky majú šancu sa s telom pacienta definitívne spojiť.

Transplantovať možno štep od príbuzného, najčastejšie od súrodenca, ďalej od vhodného nepríbuzného darcu a napokon darcom samému sebe môže byť aj sám pacient vlastnými zamrazenými krvotvornými bunkami. Dreň sa odoberá v polohe na bruchu z panvových kostí. Jej množstvo závisí od hmotnosti pacienta-príjemcu i od hmotnosti darcu. Technika podania je podobná ako pri transfúzii krvi.

Ide o zriedkavú chorobu

Martin Mistrík, hlavný odborník MZ SR pre hematológiu a transplantáciu krvotvorných buniek

- Akútna leukémia je druh leukémie, ktorý môže postupovať veľmi prudko v priebehu dní až niekoľkých týždňov. Jej príčina nie je známa, avšak známe sú rizikové faktory, ktoré prispievajú k jej vzniku, napríklad chemické škodliviny, rádioaktívne žiarenie a veľmi zriedkavo sa zistí aj dedičná predispozícia. Je preto ťažké hovoriť o prevencii. Našťastie ide o zriedkavú chorobu. Ročne postihne len približne 4 až 5 nových prípadov na 100 000 obyvateľov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Roman Wesserle, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí