Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.06.2020 03:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Podpoľanie láka turistov na prírodné skvosty: Uvidíte tie fotky, hneď sa tam vyberiete!

Originalita a kultúrny zážitok sú samozrejmosťou! Najsvojráznejší región na Slovensku vyniká najmä prírodnou scenériou, kde môžu turisti obdivovať aj stále živú ľudovú kultúru.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Kultúrna cesta Podpoľanie tak ponúka 30 jedinečných zastávok, kde okrem čara vidieckeho života a krásy lazníckych usadlostí môžu návštevníci upiecť aj domáci chlebík či vyskúšať tradičný kroj. Nový Čas zisťoval, ktoré zastávky sú tým najväčším lákadlom. Kto by si z času na čas nechcel oddýchnuť v lone nádhernej prírody, poobdivovať krásy lesov či pokochať sa krásnou ľudovou kultúrou. Práve takéto miesto môžu návštevníci a turisti nájsť v Kultúrnej ceste Podpoľania, ktorej súčasťou je vyše 30 originálnych a autentických zážitkov.

„Cesta zachováva kultúrne a prírodné pozoruhodnosti, rozvíja a spája tradičné i súčasné zaujímavosti a atrakcie. Nový zážitkový produkt návštevníkov prevedie TOP atrakciami regiónu pod divokou Poľanou,“ uviedla Michaela Malatincová z OOCR Turistický Novohrad a Podpoľanie, podľa ktorej môžu turisti spoznať príbehy gazdov a lazníkov, ochutnať tunajšiu gastronómiu či naučiť sa rôzne remeslá. „Kto sa po tejto ceste vydá, určite neobanuje a zažije neopakovateľné momenty na Podpoľaní,“ uzavrela Malatincová.

Otvoriť galériu
Farma pod Melichovou skalou
Zdroj: Komunikačné centrum Detva

 

Návštevníkov privítajú manželia Vágnerovci, ktorí gazdovaniu zasvätili celý život a znamená pre nich zamestnanie, zdroj obživy a hobby v jednom. Na farme sa môžu nielen ubytovať, ale aj zažiť výnimočné chvíle s úžasnými pracovitými ľuďmi.

 

Otvoriť galériu
Chata Tri lipy
Zdroj: Komunikačné centrum Detva

Nielen ubytovanie, ale aj pečenie domáceho chleba podľa tradičnej receptúry a postupov starých materí je zážitok, ktorý si môžu turisti dopriať. Vôňu a chuť domáceho chlebíka si tak vychutnajú v prírodnom prostredí s nádherným výhľadom na Poľanu.

 

Otvoriť galériu
Ľudová architektúra
Zdroj: Komunikačné centrum Detva

Zrubové alebo kamenné koliby môžu návštevníci nájsť na horských pasienkoch nachádzajúcich sa pri hlavnej ceste na Poľanu na Javorinke. Tieto koliby slúžili pastierom hovädzieho dobytka a oviec. V súčasnosti sa koliby rekonštruujú a vznikajú z nich turistické útulne voľne sprístupnené turistom. Jedným z posledných príkladov tradičnej architektúry zachovanej priamo v centre mesta je Hriňovská drevenica, v ktorej je zriadená expozícia tradičnej ľudovej kultúry Podpoľania a pamätná izba prof. Štefana Nosáľa.

 

Otvoriť galériu
Vagónový most
Zdroj: Check the Eagle

V 60. rokoch miestni nemali ako prechádzať cez rieku Slatinu spájajúcu miestnu časť Dolinky a miestnu časť Hájnikovu a tak prišli na originálne riešenie. S pomocou lán a buldozérov k rieke dopravili vyradený železničný vagón a použili ho ako skratku na prechod cez rieku. Dnes sa z unikátneho mosta stáva turistami vyhľadávaná atrakcia.

 

Otvoriť galériu
Obliekanie do kroja
Zdroj: Komunikačné centrum Detva

Málokto má možnosť sa aspoň raz za svoj život obliecť do tradičného podpolianskeho kroja a potom si svoj zážitok zachytiť aj na fotografi i. Návštevníkom radi pomôžu folkloristi z folklórneho súboru Podpoľanec.

 

Otvoriť galériu
Drevené vyrezávané kríže
Zdroj: Komunikačné centrum Detva

Unikátne kríže predstavujú jedinečnú súčasť lokálneho kultúrneho dedičstva miest a obcí Podpoľania. Zdobia krajinu pod Poľanou a turisti ich môžu vidieť pri cestách, na cintorínoch a na Kalvárii v Detve, kde sa nachádza Expozícia drevených vyrezávaných krížov. Doposiaľ ich vyrábajú lokálni majstri ručne podľa tradičnej drevorezby, najčastejšie z dubového dreva.

 

Otvoriť galériu
Prírodné bohatstvá
Zdroj: Tomáš Belko

Starovulkán na Zadnej Poľane, prírodné rezervácie i pamiatky, jedinečná štruktúra krajiny, terasovité políčka alebo skalné skvosty sopečného pôvodu ako Vodopád Bystrô, Melichova skala, Kaľamárka či Bátovský balvan a mnoho ďalších často neobjavených unikátov, ktoré Poľana ukrýva. Tieto miesta v sebe nesú čaro, kúzlo a energiu, ktorú človek vycíti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: den, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách