Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.05.2020 11:09 | Správy | Zahraničné správy

USA otriasla vlna protestov kvôli násilnej smrti Afroameričana: V Detroite niekto strieľal do davu

Celkovo 25 amerických miest v piatok a v noci na sobotu zasiahli demonštrácie kvôli násilnej smrti černocha Georgea Floyda, uvádza web televízie CNN.

Starosta Minneapolisu, kde Floydovi v pondelok pri zatýkaní kľačal belošský policajt niekoľko minút na krku, vyhlásil v meste nočný zákaz vychádzania. Pentagon nariadil armáde, aby v Minneapolise v prípade nutnosti nasadila vojenskú políciu, informovala agentúra AP s odvolaním sa na informované zdroje.

V Detroite zomrel jeden z protestujúcich, do davu niekto strieľal z vozidla. K streľbe došlo v piatok okolo 23.30 h miestneho času (sobota 05.30 h SELČ) neďaleko detroitskej obchodnej a zábavnej štvrte Greektown, keď sa policajti snažili upokojiť desiatky demonštrantov, spresnila hovorkyňa seržantka Nicole Kirkwoodová. Podľa nej nemal s incidentom nič spoločné žiaden policajt.

Kirkwoodová uviedla, že obeťou streľby sa v Detroite stal 19-ročný mladík, ktorého vyhlásili za mŕtveho po prevoze do nemocnice. O mŕtvom mužovi ani o podozrivom útočníkovi z auta značky Dodge Durango neboli podľa hovorkyne bezprostrednej známe bližšie podrobnosti.

Zákaz vychádzania bol v Minneapolis stanovený medzi 20:00 a 6:00 miestneho času. Demonštranti ho však nedodržiavali. Situácia v meste je stále "veľmi nebezpečná", konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii guvernér štátu Minnesota Tim Waltz. V noci na dnes niekto v meste strieľal na policajtov. Pri incidente ale nebol nikto zranený.

Vojaci z posádok Fort Bragg v Severnej Karolíne a Fort Drum v štáte New York majú byť na mieste do štyroch hodín po prípadnom rozkaze; vojaci z Fort Carson v Colorade a Fort Riley v Kansase do 24 hodín. Rozhodnutie nasadiť vojenskú políciu padlo v piatok na popud amerického prezidenta Donalda Trumpa.

 

George Floyd zomrel potom, čo mu pri zatýkaní kľačal belošský policajt Derek Chauvin niekoľko minút na krku. Chauvin bol v piatok zatknutý a obvinený z vraždy, po prvýkrát sa pred súd postaví v pondelok. Hrozí mu až 25 rokov väzenia. Kaucia bola stanovená na pol milióna dolárov.

Okrem Minneapolisu nabrali protesty násilnú podobu v Atlante, kde bol na niektorých miestach vyhlásený výnimočný stav. Demonštranti tu okrem iného poškodili sídlo televízie CNN. S policajtmi sa stretli protestujúci v newyorskej štvrti Brooklyn. Niekoľko mužov zákona bolo ranených. V Dallase musela polícia, po ktorej demonštranti hádzali kamene, nasadiť slzný plyn. Protestujúci blokovali cesty okrem iného v Los Angeles a v Oaklande.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK, tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami
Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje