Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.05.2020 14:00 | Správy | Domáce správy

Na koronakrízu zareagovali aj šéfovia krajských miest: O koľko si primátori znížili plat

Pandémia koronavírusu ich primäla konať! Kríza v súvislosti s ochorením COVID-19 rozbehla vlnu solidarity po celom Slovensku.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Organizovali sa zbierky, na ktoré prispelo množstvo ľudí a peniaze poputovali tam, kde sú potrebné. Gesto v neľahkej situácii, ktorej čelíme, sa rozhodli urobiť aj primátori krajských miest. Kto sa vzdal časti svojho platu, akou formou a prečo? „Primátor Marek Hattas sa stal poslancom NR SR, má podľa zákona nárok na minimálnu mzdu. Od mesta teda poberá 580 € v hrubom. Tento plat v čase pandémie až do odvolania venoval Nitrianskej komunitnej nadácii na boj s koronavírusom,“ informoval hovorca magistrátu Tomáš Holubek.

 

Otvoriť galériu
Jaroslav Polaček
Zdroj: ajp

V rámci solidarity so svojimi občanmi počas koronavírusu si svoj plat znížil aj košický primátor Jaroslav Polaček. Rozhodol sa vzdať 40-percentného navýšenia svojho platu. Od 1. apríla 2020 tak už nepoberá plat 5 645 € v hrubom, ale najnižší možný plat primátora určený zákonom, ktorý predstavuje sumu 4 347 € v hrubom. „Rozhodol som sa tak, pretože vidím, že ľudia v našom meste začínajú trpieť. Plat sa mi zníži na minimum od 1. 4. 2020 do konca roka 2020. Nerobím to pre inšpiráciu, ale preto, že je to gesto solidarity. Mnohí Košičania budú mať ekonomické problémy, primátor musí ísť príkladom,“ dodal Polaček.

 

Otvoriť galériu
Matúš Vallo
Zdroj: anc

Na základe každoročnej valorizácie sa mzda Valla v roku 2020 zvýšila o 472 € na 6 520 € v hrubom (4 418,56 € v čistom). Pre pandémiu a ňou súvisiace ekonomické dopady požiadal o jej zníženie - a to znížením percentuálnej zložky platu tak, aby sa primátorovi vyplácal mesačný plat vo výške 6 048 € (4 113,99 € v čistom, pozn. red.),“ spresňuje sa v materiáli, o ktorom vo štvrtok diskutovalo mestské zastupiteľstvo.

„Naďalej bude posielať aj sumu 480 €, ktorá predstavuje minuloročné zvýšenie platu oproti nástupnému platu z roku 2018, na transparentný účet Nadácie mesta Bratislavy a to od júna,“ informovala Katarína Jánošíková z magistrátu. Doteraz sumu posielal na účet organizácie ktopomozeslovensku.sk.

 

Otvoriť galériu
Marek Hattas
Zdroj: amh

„Primátor Marek Hattas sa stal poslancom NR SR, má podľa zákona nárok na minimálnu mzdu. Od mesta teda poberá 580 € v hrubom. Tento plat v čase pandémie až do odvolania venoval Nitrianskej komunitnej nadácii na boj s koronavírusom,“ informoval hovorca magistrátu Tomáš Holubek.

 

Otvoriť galériu
Ján Nosko
Zdroj: ajn

„Nielen primátor, ale aj jeho viceprimátori si znižujú počas mimoriadneho obdobia platy. Vďaka rozhodnutiu primátora Jána Noska a viceprimátorov Jakuba Gajdošíka a Milana Lichého vzdať sa časti platov, pribudne každý mesiac počas mimoriadneho obdobia na špeciálny účet mesta aj suma 4 919 €. Takto ušetrené financie sa využívajú na nákup ochranných prostriedkov, rúšok, dezinfekcie a úhradu ďalších výdavkov súvisiacich s koronavírusovým obdobím,“ vraví Zdenka Marhefková, hovorkyňa primátora. Noskov plat za máj je 3 866 €, nárok na zvýšenie platu, ktorého sa vzdal (60 %), je 2 319,60 €.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: sk, mf, mim, kil, gal, tasr, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?