Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.06.2020 08:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

„Mňam“ treska - takto vyzerá v Žiline jej vynovená výroba

Dôraz na kvalitu, bezpečnosť a prísnu hygienu je pri výrobe potravín základ. Dnes je to dôležitejšie než kedykoľvek predtým. Vedia to aj v Žiline, kde sa vyrába už po niekoľko generácií špecialita nezameniteľnej chuti. Pozrite, čo sa nachádza „pod hladinou“ tresky, ktorú Slováci v prieskumoch pasujú za najobľúbenejšiu.

Závod Ryba Žilina prechádzal v ostatných rokoch za plného chodu veľkou rekonštrukciou. Výrazne v ňom investovali do nových technológií, výrobných procesov a tiež zlepšovania hygienických opatrení, vďaka čomu môže treska obsahovať stále menej chemických látok. V Žiline pritom idú naďalej za svojím najvyšším cieľom – aby treska čo najlepšie chutila. Veď tradičná chuť je to, čo zákazníci považujú podľa prieskumov spokojnosti za najsilnejšiu stránku žilinskej národnej delikatesy. A treska chutí presne vďaka tomu, čo má vo vnútri.

Otvoriť galériu

Ozajstné kusy mäsa – žiadny rybí separát

Do legendárneho rybieho šalátu – „červenej“ Tresky Exklusiv – používajú v Žiline primárne mäso tresky aljašskej, ktorá pochádza zo severnej časti Tichého oceánu, výhradne z trvalo udržateľného rybolovu. „Na výrobu používame celé filety mäsa, žiadny rybí separát. Ryby sú vyfiletované a zamrazené vždy do 24 hodín od vylovenia, čo znamená, že tak získavame najkvalitnejšiu surovinu. Hĺbkovo zamrazené ostávajú počas celej cesty k nám, čo predstavuje viac ako 20-tisíc km,“ hovorí generálny riaditeľ Ryba Žilina Michal Britvík a dodáva: „Rovnako kvalitný je aj zvyšný podiel mäsa v našom výrobku, ktorý tvoria slede. U nás v Žiline nie je žiadnym tajomstvom, že tieto ryby boli súčasťou tresky aj v časoch jej najväčšej slávy za bývalého režimu.“ Dokazujú to aj pôvodné podnikové záznamy, ktoré korešpondujú s vtedajšou československou normou ČSN 57 5010 o používaní viacerých druhov rýb v treske. Ďalšou historickou zaujímavosťou je, že Ryba Žilina bola prvá, ktorá sa rozhodla pôvodným normám priblížiť a zvýšiť podiel rybieho mäsa vo svojej treske. Výsledkom bolo, že už v roku 2001 uviedla ako prvá dnes najpredávanejšiu Tresku Exklusiv. Produkt s týmto istým názvom a podobným podielom rýb potom prevzali a začali vyrábať aj ďalší výrobcovia tresky.

Na výrobu tresky použijú v Žiline denne až 8 a pol tony rýb. Mäso putuje do zariadenia, kde sa rozmrazí horúcou parou. Potom sa uvarí, a to šetrným spôsobom, ktorý v ňom umožňuje zachovať čo najviac prirodzených živín. Následne sa rozdrví na menšie kúsky, namarinuje a čaká na zmiešanie s ostatnými ingredienciami – v závode vyrábanou majonézou s použitím repkového oleja bohatého na omega-3 mastné kyseliny a zdravou zeleninou, ktorá bola hlbokozmrazená úplne za čerstva, aby si uchovala všetky svoje živiny.

Chutí aj vďaka úbytku chémie

Žilinská treska sa ako prvá pred pár rokmi úplne zbavila aj nezdravých a chuť kaziacich umelých sladidiel, došlo v nej k zníženiu obsahu prídavných zahusťovadiel a nastúpila na cestu jednoznačného redukovania konzervačných látok. „Pri týchto zmenách sa opierame aj o spätnú väzbu od zákazníkov. Podľa zistení prieskumnej agentúry až 76 % pravidelných konzumentov tresky považuje podiel konzervantov za dôležitý faktor pri výbere tresky,“ vysvetľuje Michal Britvík.

Otvoriť galériu

Konzervantov až štyrikrát menej

K celkovému znižovaniu obsahu aditív výrazne dopomohla nedávna rozsiahla rekonštrukcia. Vďaka nej sa podarilo ešte viac sprísniť hygienu a bezpečnosť výroby. Zmenami došlo k uzavretiu celého výrobného procesu, čím sa maximálne zamedzilo kontaktu tresky s vonkajším prostredím. „Pri výrobe chladených potravín platí, že iba ak absolvujete takéto rozsiahle inovácie, si môžete dovoliť výraznejšie znižovať obsah chemických látok v produktoch,“ približuje generálny riaditeľ a dopĺňa, že aj vďaka týmto krokom má dnes treska zo Žiliny až o 40 % menej prídavných látok v porovnaní so situáciou spred 5 rokov. V jej zložení nenájdete ani inde ešte stále používaný chemický konzervant benzoan sodný, pri ktorom sú viacerými verejne dostupnými štúdiami odborníkov podložené negatívne účinky na zdravie.

Otvoriť galériu

Navyše, v Žiline sa môžu v tejto oblasti pochváliť aj ďalším úspechom. „Podľa opakovaných rozborov výrobkov na trhu, ktoré robia nezávislé akreditované laboratória, obsahuje treska značky PRETO Ryba Žilina v priemere až štyrikrát menej konzervačných látok,“ uvádza Michal Britvík a dodáva: „

Otvoriť galériu

Ryba Žilina pripravila aktuálne aj úplne novú stránku www.podhladinou.sk, kde sa dozviete o žilinskej treske ešte viac zaujímavostí.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať