Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.05.2020 12:00 | Správy | Domáce správy

Veľký rozhovor s ministrom Gröhlingom pred spustením výučby: Najdôležitejšie otázky okolo otvárania škôl

Dlho sa špekulovalo, či sa deti vôbec tento školský rok vrátia do škôl.

Nedávno to rozriešili hygienici, ktorí spolu s vládou oznámili, že od začiatku júna budú fungovať materské školy a prvých 5 ročníkov základných škôl. Čo si od takejto výučby sľubujú a ako to celé bude fungovať, sme sa rozprávali s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom (46).

Čo v súčasnosti najviac riešite v súvislosti s otváraním škôl v júni?

- Analyzujeme ešte problémy, ktoré prichádzajú z terénu, preberáme veci, ktoré nám môžu z toho vyplynúť, všetci sa zodpovedne pripravujú, je obrovský záujem zo strany rodičov, hýbeme sa okolo 60 %, a pri materských školách budeme mať problém uspokojiť záujem, ktorý je zo strany rodičov. V rámci ZŠ a skupín, ktoré sme vytvorili, budeme vedieť fungovať v normálnom režime.

 

Čo bude teda s deťmi, ktoré sa nedostanú do MŠ a ich rodičia musia ísť pracovať?

- Bohužiaľ, to je problém, ale dlhodobý, čo sa týka MŠ a ich množstva. My sa s tým budeme musieť do budúcnosti vyrovnať, lebo vieme, že od 1. 1. 2021 bude povinná dochádzka od 5. roku a nie som si istý, že toto samosprávy dokážu zabezpečiť, uvidíme, či budeme posúvať dátum účinnosti. Bohužiaľ, ani teraz nebudeme v niektorých krajoch schopní uspokojiť požiadavky rodičov, čo mi je veľmi ľúto.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Máte informácie, či školám robia veľký problém sprísnené podmienky? Majú ochranné a dezinfekčné prostriedky?

- My sme sa snažili aj prostredníctvom Štátnych hmotných rezerv, poskytujeme jednotlivé prostriedky, ktoré potrebujú, aj čo sa týka poukazov, financovanie sme posunuli až do konca roka, lebo teraz by to školy nedokázali minúť tak, aby nemuseli peniaze vracať, a práve za tieto peniaze si kupovali tieto prostriedky. Jediný problém, ktorý vidíme so zriaďovateľmi, sú naozaj priestorové kapacity, keď nebudeme vedieť kompletne uspokojiť veľký záujem pri materských školách.

Mnohí rodičia ešte nemajú vyrozumenie, či ich dieťa nastúpi alebo nenastúpi, ako majú postupovať?

- Jednotliví zriaďovatelia ešte analyzujú priestorové a personálne kapacity. Nemali by sa obávať, mohli by prípadne kontaktovať zriaďovateľa, ale väčšina škôl je zodpovedných a informuje rodičov.

Vypracovali ste pravidlá, ako by to malo byť s nosením rúšok. Platí, že to bude všade mimo skupiny?

- Áno. My sme tieto pravidlá vypracovali na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorý určil rámec povinností, ktoré musíme dodržiavať, a to sme sa snažili prispôsobiť chodu ŽS alebo MŠ.

Budú to učitelia vedieť kontrolovať?

- Určite. Pri všetkých otázkach, ktoré dostávam, sa naznačuje, že to nezvládnu. Ja si myslím, že sú dostatočne zodpovední a kreatívni, aby vyriešili problémy, ktoré majú. Nebolo možné to kompletne nariadiť na celé Slovensko, máme 3 000 MŠ, 2 000 ZŠ, nie je možné odtiaľto z Bratislavy niečo diktovať. My sme túžili po slobode v školstve, tak my tú slobodu teraz poskytujeme. Ale aj zodpovednosť, a tak verím, že to na budúci týždeň zvládneme.

Viete, koľko škôl sa neotvorí?

- Presné čísla nevieme, budeme to vedieť až na budúci týždeň. Záujem je okolo 60 %. Ale sú školy, ktoré zostanú úplne zatvorené.

Ako to odôvodnili zriaďovatelia?

- Najmä personálnymi otázkami, že nevedia zabezpečiť učiteľov. Sú to väčšinou menšie školy, kde majú profesijne starších pedagógov, ktorí sa obávajú a nechcú prísť do práce, a tam to nedokážu iným spôsobom vykryť.


Je pre učiteľov zvládnuteľné online vyučovanie a zároveň výučba v školách? Budú to stíhať?

- Toto sú kreatívne riešenia, ktoré prinášajú oni. Podobne ako to bolo pri znevýhodnených skupinách, vymysleli pracovné listy, ktoré distribuovali, aby boli nápomocní deťom. Vymýšľali všelijaké spôsoby, v Košiciach majú inštalované webkamery. Deti, ktoré neprídu do školy, budú priamo na tom vyučovaní. Odporúčame, aby jedna časť bola prezenčne v rámci školy, druhá časť dištančná, ale to si učitelia vedia vykreovať samostatne. Nie je to o tom, že doobeda budú učiť a poobede posielať úlohy, dá sa to skĺbiť, máme zo Slovenska tieto poznatky.

Ako bude prebiehať vyučovanie v škole? Čo očakávate, že by sa žiaci mali naučiť?

- Nedá sa hovoriť o výsledkoch, lebo nie je možné, aby sme teraz písali písomky a overovali vedomosti, je to skôr o tom, aby sa deti začali stretávať, aby sa socializovali, aby stretli svoju učiteľku, získali opäť školské návyky, ktoré mali, a na druhej strane, aby sme overili výšku vedomostí, ktorú majú. Aby sme sa vedeli pripraviť na september, aby sme pripravili manuály na redukciu učiva pre budúci rok.

Očakávate, že budú rozdiely medzi žiakmi, že niektorí nestihnú dohnať, čo zameškali počas koronakrízy?

- Určite áno. Deti asi nebudú na rovnakej úrovni, budeme sa snažiť pomôcť, či už učiteľom alebo žiakom, aby sme ich dostali na rovnakú úroveň.

Ako?

- Budeme robiť pomocný materiál v rámci vzdelávania, prioritne budeme odporúčať hlavné predmety, budeme tam dávať nejaké spôsoby, príklady, usmernenia. A potom ešte to doplnkové vzdelávanie. Už chceme špecializovať školy, aby začali mať väčší objem učiva, ktoré si budú určovať samy. To sú disponibilné hodiny, ktoré by sme chceli navyšovať, aby mali triedu, ktorá sa bude orientovať na humanitné vedy, na jazykový smer, matematiku, aby sme začali prerozdeľovať aj základné školy na druhom stupni prioritne.

Dostanú žiaci v júni vysvedčenia, alebo to zostane na september, keď už budú v školách všetci?

- My by sme boli radi, ak by si do školy prišli prevziať vysvedčenia. Školy to aj môžu urobiť v rámci vlastného harmonogramu. Budeme to ešte rozoberať s Úradom verejného zdravotníctva SR, či to nedokážeme na pár dní vyriešiť. Je to predčasné hovoriť, no uvidíme, ako sa bude situácia vyvíjať na začiatku júna. Nemôžem teraz ešte povedať, že takto to bude.

Nevyčítajú vám riaditelia zmätočnú komunikáciu, keď napríklad premiér vyhlasoval, že deti sa do škôl už nevrátia, vy ste boli opatrný, hovorili ste, že dúfate, že aspoň v júni.

- Nepočul som nič také, samozrejme, ja aj pán premiér sme reagovali na vývoj. Ja si stále uvedomujem, že máme v systéme 700-tisíc žiakov a študentov a 80-tisíc učiteľov, takže sa vyjadrujem opatrne, aby som nezneisťoval celý systém.

Ozvali sa nám rodičia, ktorí napríklad tvrdia, že deti nepustia na WC počas hodiny či vymedzených časov. Budú tam takéto sprísnené hygienické podmienky?

- Ja dúfam, že toto je len vytrhnuté z kontextu. Riaditelia aj učitelia sa snažia starať o bezpečnosť každého a oni si budú nastavovať pravidlá, ale nemyslím si, že to bude také striktné.

Čo sa stane, ak sa potvrdí nákaza v niektorých školách? Bude to na opätovné zatvorenie zariadení?

- Sú pripravené kroky, ktoré budeme robiť. Budeme tieto situácie riešiť, či už s Úradom verejného zdravotníctva SR, alebo s regionálnymi úradmi.

To znamená, že sa zatvorí konkrétna škola alebo všetky školy?

- Ak by niečo také prišlo, už to budeme riešiť lokálne.

Ako zvládli toto obdobie deti z marginalizovaných komunít? Veľa sa hovorilo o tom, že práve na tieto deti kríza doľahne najviac. Hovoríte, že takýchto detí je asi 32-tisíc.

- Systém nastavený aj za mojich predchodcov nebol pripravený na takéto vzdelávanie. Nemôžem povedať, že sme plnohodnotne vzdelávali tieto deti. Za tých 10 týždňov sme sa snažili urobiť maximum, iniciovali sme vysielanie v RTVS, snažili sme sa zabezpečiť pracovné zošity, ktoré sa distribuovali, snažili sme sa cez mobilných operátorov, aby dostali mobilné dáta. To boli kroky, ktoré sme dokázali za tých pár týždňov vyriešiť. Chceme to riešiť, ale dlhodobejšie. Pripravujeme legislatívny plán jednotlivých opatrení, ktoré nás čakajú, a tam sa pozeráme aj na túto skupinu v rámci inklúzie a inej pomoci.


Teraz ste nastavili aj pravidlá, ako majú deti chodiť do školy. Môžete to bližšie priblížiť, akým spôsobom bude prebiehať odovzdávanie detí do materských a základných škôl?

- Odporučil by som dve inštruktážne videá, ktoré sme natočili. Sú na webovej stránke ministerstva alebo na facebooku. Je to rozdelené, je tam postupnosť krokov aj v rámci toho usmernenia, ktoré sme dávali. Samozrejme, že do materských škôl rodičia deti prinesú, uskutoční sa ranný filter a ostatné písomnosti. Potom idú do šatne, kde ich môžu prezliecť. Čo sa týka základných škôl, tie deti sú už väčšie.

Rodičia nevstupujú do školy a prebiehajú tam tiež nejaké písomnosti. Všetky tieto usmernenia, ktoré majú niekoľko strán aj s inštruktážnymi videami a s rôznou infografikou nájdete na webových stránkach. Snažili sme sa byť nápomocní smerom k učiteľom a riaditeľom, aby mali presnejšie podmienky aj smerom k rodičom, aby to mali vizuálne spravené. Ale tie podmienky a kroky si rozhodujú samostatne učitelia škôl.

Naučili sa učitelia aj študenti novému prístupu k vzdelávaniu, alebo to bola len jednorazová epizóda a od nového školského roka sa bude vyučovať v zabehaných koľajach?

- Podľa mňa sme si teraz všetci uvedomili, že okrem toho, že učitelia ovplyvňujú vzdelávanie, ovplyvňujú aj chod rodiny. Uvedomili sme si, že vzdelávanie nemôže byť iba v triede, ale nemôže byť iba dištančné alebo online. Musí to byť zmiešané. Lebo fyzický kontakt učiteľa a žiaka potrebujeme.

Boli by ste za to, aby sa istý čas vyčlenil napríklad na online vyučovanie počas týždňa?

- Boli by sme radi, keby to bolo kombinované, ale my nemôžeme určovať, že toto bude percentuálna časť dištančného alebo online vyučovania Toto by si mali určiť riaditelia škôl, lebo oni poznajú svoj región a svojich žiakov. Oni najlepšie vedia, akým spôsobom by mali vzdelávať.

Prenesme sa teraz o tri mesiace neskôr. Ako bude vyzerať školský rok od septembra?

- Dúfam, že sa všetci stretneme v plnej sile. Bude to nábehový mesiac. My budeme dávať odporúčania, ako opakovať učivo, hoci v septembri sa vždy opakuje z toho predchádzajúceho roka, a budeme prezentovať možno aj nové spôsoby vzdelávania. Budeme mať nový spôsob distribúcie učebníc alebo výberu učebníc. Dúfam, že sa potom trošku nadýchneme a začneme tvoriť školstvo inak.

Pracujete aj s verziou, že sa vráti druhá vlna a bude potrebné opäť zatvárať školy?

- Nemusíme rozoberať túto tému, lebo ja by som to chcel vidieť optimisticky, že niečo také sa vôbec neudeje. Ak sa to udeje, tak na to budeme pripravení. Budeme mať celé leto, aby sme vychytali chyby v rámci dištančného vzdelávania.

Zrušia 9. ročník?

Pomerne ostrú polemiku vyvolalo vyhlásenie o tom, že zvažujete zrušenie deviateho ročníka ZŠ. Prečo by k tomu malo prísť?

- K tomu nemusí vôbec prísť. My diskutujeme o rôznych alternatívach, rôznych iných veciach, ako sú domáce vzdelávanie, zjednotenie financovania, otvorený trh s učebnicami, obsah vzdelávania, a tam sa musíme pozrieť aj na celý prvý a druhý stupeň základných škôl, že odkiaľ nám deti odchádzajú. Vieme napríklad, že na bilingválne vzdelávanie odchádzajú z ôsmeho aj deviateho ročníka, kde potom na strednej škole na bilingválnom vzdelávaní je ten prvý ročník taký vykrývajúci. A keď sa pýtame, že to chceme zjednotiť, či deti pôjdu buď z ôsmeho alebo z deviateho ročníka, tak ktorý?

Kto o tom bude rozhodovať?

- Prioritne o tom budú rozhodovať odborníci. Chcel som iba naznačiť, že preberáme naozaj všetky možnosti týkajúce sa jednotlivých rozhodnutí. Mňa napríklad veľmi zaujíma, že ak by to malo byť z ôsmeho ročníka, tak ako si budú vyberať školu? Lebo v deviatom ročníku hovoríme, že za deti vyberajú strednú školu rodičia, a ak to posunieme ešte nižšie, tak si myslím, že to bude veľmi veľký výber zo strany rodičov.

Chodíte po školách. Aké máte reakcie od riaditeľov a učiteľov na tento nápad?

- Reakcie sú presne také, ako na každé jedno rozhodnutie v školstve. Polovica ľudí o tom diskutuje, že áno, to by bolo dobré, lebo všetky tie argumenty, ktoré som hovoril, a druhá polovica hovorí, že toto by nebolo dobré, a zas má svoje argumenty. My naozaj veľmi zodpovedne pristupujeme k jednotlivým krokom a takisto pristúpime aj k tomuto.

Kedy by mala verejnosť poznať, či k takémuto kroku pristúpite alebo nie?

- My budeme v najbližších týždňoch prezentovať aj legislatívny plán a v rámci neho budeme ukazovať aj jednotlivé podkroky, ktoré v rámci jednotlivých zákonov budeme chcieť zmeniť.

Od budúceho roka to ešte nebude?- To nie je reálne. Ak by vôbec prišlo k tomu, že by sa odborníci zhodli, že deviaty ročník nebude, tak to môže zachytiť terajších štvrtákov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo