Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.05.2020 11:55 | Správy | Politika

Tajná minulosť partnera prezidentky Čaputovej: Čo všetko Rizman v mladosti okúsil

Pár, ktorý nikto nečakal. Prezidentka Zuzana Čaputová (46) rok po rozchode s umelcom Petrom Konečným potvrdila, že jej novým vyvoleným sa stal aktivista Juraj Rizman (44).

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

Ten niekoľko mesiacov pôsobil v Prezidentskom paláci ako poradca prezidentky pre životné prostredie, no po tom, čo sa ich vzťah posunul do vážnejšej roviny, zavelil na odchod. Nový Čas sa pozrel na minulosť „prvého muža republiky“.

Rizman je dlhé roky ekologický aktivista. S Čaputovou sa spoznali pred 13 rokmi pri riešení pezinskej skládky. Ich cesty sa znovu spojili po tom, čo začal Rizman dennodenne pôsobiť po boku prezidentky v paláci ako jej poradca pre životné prostredie. „Pamätám si časy, keď sa jej vyhrážali pre jej aktivity proti pezinskej skládke. Boli dni, keď sme ju radšej po koordinačných stretnutiach iniciatívy sprevádzali na ceste domov. V tej kauze sa vyskytovali mená viacerých vplyvných ľudí. Niektoré veci tam riešil aj pán Kočner,“ spomínal Rizman po nástupe do paláca pre Denník N s tým, že si snažili „vzájomne si vypomôcť a byť si navzájom oporou“.

 

V detstve zlý chlapec

Vtedy ešte nikto netušil, že ich vzťah nezostane len v pracovnej rovine. Ako zachytili topky.sk, prezidentka sa s Rizmanom začala ukazovať aj na verejnosti, keď si s ním vyšla na nedeľnú prechádzku v Pezinku. Spoločnosť im robili ochrankári, ktorí s hlavou štátu trávia každú minútu. Rizman hovorí, že ich vzťah považuje za súkromnú záležitosť. „Áno, sme spolu. Poznáme sa 13 rokov, ale ako partneri sme sa dali dokopy na prelome rokov 2019/2020. Preto, aby nedošlo ku konfliktu záujmov, som v januári dobrovoľne odišiel z Kancelárie prezidentky SR. Sme spolu radi a sme si oporou. Ak dovolíte, viac by som to nekomentoval. Snažíme si chrániť súkromie,“ vysvetlil Rizman.

Známy aktivista sa v detstve chcel venovať najmä športu a jeho cieľom bolo stať sa profesionálnym cyklistom, čo sa mu však nepodarilo napriek štúdiu na športovom gymnáziu. Ako napísal novinár Karol Sudor pre projekt Svetlo pod perinou, Rizmana následne chytila muzika a začal zapadať do rôznych partií, nie vždy s najlepšou povesťou. „Nezostalo to len pri hudbe. Niekedy prišlo aj na päste. Juraj rany dával aj dostával. Za necelé dva roky stihol byť skínom, pankáčom, metalistom, depešákom aj kadečím iným,“ opisuje Rizmanovo detstvo.

Neskôr sa to v ňom zlomilo a začal hltať knihy o histórii či politike. Najmä po tom, čo videl, že jeho kamaráti skĺzli na šikmú plochu a niektorí začali mať problém so zdravím a o niektorých sa dokonca začali zaujímať policajti. Zlom prišiel, keď mal 16 rokov a narazil na text o ochrane životného prostredia a pridal sa tak ku Greenpeace. V roku 2008 sa stal riaditeľom organizácie a riešil napríklad ochranárske kampane proti ťažbe zlata a uránu.

V minulosti sa priznal, že sa zúčastnil aj na protestných akciách, ktoré upozorňovali na stav životného prostredia - ako priväzovanie k stromom alebo ťažobnej veži.

Otvoriť galériu

Podľa zdrojov Nového Času Rizman nechce, aby ho verejnosť vnímala ako „prvého muža“ a neplánuje sa z oficiálnej polohy venovať ani činnostiam, ako sú charita či hostenie manželov a manželiek, ktoré partneri hláv štátov zvyknú riešiť. Súkromie si chcú obaja čo najviac udržať.

„Pani prezidentka bude na oficiálnych cestách vystupovať rovnako ako doteraz. Pán Rizman sa nebude angažovať v činnostiach súvisiacich s výkonom funkcie prezidentky. Ich vzťah je súkromnou záležitosťou. Aj preto pán Rizman sám požiadal v januári o odchod z pracovnej pozície v KP SR,“ povedal hovorca Martin Strižinec. Pre lásku k prezidentke sa tak vzdal prestížnej funkcie poradcu pre životné prostredie a občiansku spoločnosť a presunul sa k podpredsedovi parlamentu Jurajovi Šeligovi (Za ľudí). Tomu tiež robí poradcu pre podobné oblasti.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii