Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.05.2020 12:00 | Správy | Domáce správy

Kto môže za chaos na hraniciach? Nahnevaní repatrianti zúrili, bezpečnostný analytik naložil premiérovi

Kilometrové kolóny, hnev, bezmocnosť, krik aj blokácia hraničného priechodu. Takto vyzeralo spustenie eKarantény na Slovensku.

Slováci vracajúci sa zo zahraničia a naša vláda sa zase nepochopili. Repatrianti túžiaci sa vrátiť a neísť pritom do štátnej karantény verili, že inteligentú formu - aplikáciu - spustia už v piatok po 15. hodine. Nahrnuli sa preto na hraničný priechod s Rakúskom a očakávali, že večer zaľahnú do postele v pohodlí domova.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Stala sa však chyba. Apple a Google neodklepli v tom čase našu karanténnu aplikáciu a problém bol na svete. Vláda síce vopred upozorňovala ľudí, aby si pred príchodom overili či všetko funguje, tí však zjavne nepočúvali dostatočne pozorne. Ešte ani včera všetko nefungovalo tak ako malo.

Slovensku sa v boji proti korone darí tak ako nikto ani nedúfal. Nízky počet nakazených, ale aj tých, čo ochoreniu podľahli, nás v úspešnosti radí k svetovej špičke. Keď odhliadneme od ekonomického aspektu tak to, s čím sme mali od začiatku problém, je karanténa ľudí vracajúcich sa zo zahraničia.

 

Výnimkou nie je ani spúšťanie takzvanej inteligentnej domácej karantény, ktorá má nahradiť pobyt v štátnom zariadení. Vláda informovala, že by sa mala spustiť v piatok o 15. hodine. Tomu verili repatrianti, ktorí sa nahrnuli na hraničný priechod. Do deklarovaného času však našu aplikáciu neschválili Google a Apple, takže štát ju spustiť nemohol.

Otvoriť galériu

Zúfalí repatrianti preto zablokovali diaľnicu D4 v blízkosti hraničného priechodu Jarovce - Kittsee. „Hranice sú zablokované, nechcú nás pustiť domov. Štyri mesiace sme nevideli rodiny. Plno ľudí tu je, ženy, deti... A čo my nie sme Slováci? Rovnako platíme dane ako ostatní,“ rozčuľoval sa jeden z nich popri ohlušujúcom trúbení áut.

Kto pochopil?

Celú vyhrotenú situáciu prišiel za štát obhájiť člen krízového štábu Ján Bučkuliak. Repatriantom vyčítal, že nerešpektovali ich pokyny. „Kritériá na spustenie inteligentnej karantény sme od začiatku týždňa komunikovali veľmi transparentne, teda, že sa treba zaregistrovať, stiahnuť a aktivovať aplikáciu a až potom prísť na hranice.

"Aplikácia je pripravená, nemáme však v rukách jej schválenie spoločnosťami Apple a Google,“ povedal v piatok večer. Premiér Matovič na tlak na hraniciach reagoval statusom na sociálnej sieti, kde oznámil, že požiadal Úrad verejného zdravotníctva SR, aby zmenil pravidlá a umožnil repatriantom ísť do štátnej karantény s tým, že keď bude všetko fungovať ako má, môžu odísť do domácej karantény.

Zatiaľ len pre Android

Technologickí giganti našu aplikáciu neschválili ani v sobotu. Štát to čiastkovo vyriešil. „Ľudia nemôžu viac čakať, a preto už nebudeme dlhšie čakať, teda spúšťame domácu karanténu aj do času, kým prídu súhlasy od Apple a Googlu,“ uviedol premiér Igor Matovič v sobotu večer. Od večerného spustenia mali možnosť využiť aplikáciu majitelia telefónov s Android systémom.

Otvoriť galériu

Od spustenia v sobotu večer do domácej karantény išlo vyše 170 ľudí. Rezort vnútra prezentoval, že nie sú hlásené žiadne vážnejšie chyby na fungovaní aplikácie, ale vedia o konkrétnych prípadoch týkajúcich sa jednotlivcov. Nový Čas sa bol aj v nedeľu pozrieť na situáciu na hraniciach. Asi dve desiatky ľudí mali s aplikáciou neustále problémy.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ivš, nb, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Putin s portrétom otca počas pochodu v roku 2016.
Pochod, ktorého sa zúčastnil aj Putin, tento rok nebude: Narástli obavy!
Peter Pecha
FotoVáš Tip
Markizácky herec sa nezdá: V Dunaji slušný farár, na fialovom koberci Let's Dance... Uf! Má Slovensko nový sexsymbol?
Ilustračné foto
Rozhodnuté: Toto už v štátoch EÚ nekúpite! Nezoženiete to ani online
Interiér žiari luxusom.
Foto
Zo slov Olivera Andrásyho mrazí: Pripravuje sa na NAJHORŠIE?!
(ilustračné foto)
Čo sa deje? Zásah stoviek stovky policajtov: Na nohách je celé Nemecko!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Francúzi kvôli OH sťahujú migrantov z táborov: Zdvihne vás zo stoličky, čo robí polícia
George tušil, že výprava nepôjde úplne hladko.
Foto
Horolezec († 38) zmizol v roku 1924: Tušil, že zomrie? Záhadný list manželke ODHALENÝ
(ilustračné foto)
Foto
Momenty hrôzy za Holíčom: Muž mieril na autá zbraňou! Vydesení cestujúci zalarmovali políciu
Na snímke poslankyňa parlamentu SR Jana Bittó Cigániková (SaS).
SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve: Hovorí o vyhodených peniazoch
Zasadnutie Európskeho parlamentu v Štrasburgu
Asistent europoslanca má byť špión: Európsky parlament učinil závažný krok
(ilustračné foto)
Prípad ako z akčného filmu: Polícia rieši nebezpečné prenasledovanie! Uf, z toho až mrazí
Foto
Mladá volejbalistka († 21) spáchala samovraždu: So záchranármi vypila čaj a potom skočila