Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.05.2020 11:15 | Správy | Domáce správy
Video

Advokát Lipšic o voľbe generálneho prokurátora: Pripúšťa kandidatúru? Čo u neho zisťoval premiér Matovič

Novú vládnu koalíciu čaká po riešení koronavírusu ďalšie vážne rozhodovanie.

Rozprávali ste sa s Igorom Matovičom o tejto téme?

- Áno, hovorili sme spolu o tom. Ale v rovine skôr všeobecnej a v tej, ktorú, zdôrazňuje, že chce, aby bol systém otvorený, bola verejná súťaž a aby vygenerovala toho najlepšieho.

Pýtal sa vás aj na to, či by ste túto pozíciu prijali?

- Pýtal sa ma na to. Nedal som mu úplne priamu odpoveď, práve preto čo hovorím aj vám, že v súčasnosti to nie je pre mňa aktuálna otázka.

Je správne, keď sa už pred voľbou spomína vaše meno ako toho, kto sa do čela prokuratúry postaví?

- Spomína sa viacero mien. Nie som rád z toho, čo vzniklo, ale tomu sa asi nedá v demokracii zabrániť. Ja som sa dozvedel, že sa moje meno spomína po tej relácii, keď to povedal minister hospodárstva. Tú reláciu som nevidel, a až keď mi začali pípať esemesky, tak som zistil, čo sa deje. Nie som z toho nadšený, ale tým, že som bol vo verejnom živote dlhé roky, tak chápem, že sa o tom diskutuje.

Vy ste expolitik, ktorý bol s Igorom Matovičom na jednej kandidátke, organizovali ste spolu protesty. Nie je toto diskvalifikácia na tento post?

- Z akého uhla pohľadu?

Peter Pellegrini napríklad hovorí, že pôjdete poruke premiérovi.

- Nie som nepopísaný list. Bol som dlhé roky v politike. Ľudia poznajú, ako som reagoval na konkrétne kauzy, či keď som bol na ministerstve vnútra a spravodlivosti, tak som sa snažil zakrývať kauzy koalície a riešiť kauzy opozície alebo som naozaj reálne skutkami vyznával heslo padni komu padni. Či išlo o kauzu Gorila, kauzu Osrblie a podobne.

Druhá poznámka je, že považujem za absolútne nelegitímne, ak je vedené akékoľvek trestné stíhanie len kvôli politickej príslušnosti podozrivého alebo obvineného. Prekvapuje ma táto rétorika zo strany predstaviteľov Smeru. Za ich vlády v posledných 8 rokoch boli účelovo trestne stíhaní vrcholní predstavitelia opozície. Tie stíhania boli zastavené, zrušené a tak bolo rozhodnuté, že ide o účelové stíhania.

Bol tak stíhaný premiér Matovič, minister vnútra Mikulec, minister obrany Naď, podpredseda parlamentu Grendel, minister práce Krajniak, štátny tajomník ministerstva financií Klimek alebo aj ja. Išlo o vymyslené, účelové fiktívne veci, ktoré sa rozbehli za vlády Pellegriniho a Fica. Na ich mieste by som zvažoval, akú argumentáciu používajú. Mnohé z tých stíhaní boli motivované záujmami a tlakmi oligarchov v pozadí vrátane Mariána Kočnera.

Otvoriť galériu

Rozumiete však výhradám, že ak by napríklad vládol Smer a chcel by za generálneho prokurátora napríklad Roberta Kaliňáka, tak by ste sa proti tomu, predpokladám, ostro ozvali.

- Ak by som sa ozval, tak by som sa ozval preto, že je to Robert Kaliňák a vieme, čo za 10 rokov na ministerstve vnútra urobil. Umožnil, aby biele goliere, ako sú Norbert Bödör, Zoroslav Kollár, Marián Kočner ovládli Policajný zbor. To je pre mňa hlavný problém. Pri kandidatúre na akúkoľvek vrcholnú funkciu v justícii sú pre mňa dôležité principiálnosť a odborná kvalifikácia.

V posledných rokoch sa pohybujete v prostredí mediálne sledovaných káuz. Jednou z nich je aj vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Má súd dostatok dôkazov na to, aby odsúdil Mariána Kočnera?

- Dokazovanie sa blíži ku koncu. Ešte o dva týždne bude pojednávanie, kde budú predvolaní znalci a analytici z policajného prezídia k otázke základňových telefónnych staníc a párovaniu telefónov či k otázke Threemy. Potom bude dokazovanie uzavreté a myslím si, že preukazuje vinu všetkých troch obžalovaných. Dôkazná situácia podľa mojej mienky po podaní obžaloby sa proti obžalovaným posilnila.

Nedávno sa podarilo spraviť aj psychologický posudok, ktorého záverom je, že náprava je v prípade Kočnera možná. Môže teda vyviaznuť len s 25 rokmi?

- Nechcem komentovať znalecký posudok, ktorý ešte nebol vykonaný, ale vo všeobecnej rovine je znalecký posudok len jeden z podkladov, ktorý súd berie do úvahy, keď rozhoduje o výške trestu. V tomto prípade je trest možný, ak bude uznaná vina, len 25 rokov alebo doživotie. K tomu môže súd pristúpiť, len ak sú splnené určité podmienky - jednou z nich je, že nie je nádej, že by došlo k prevýchove páchateľa trestom kratšieho konania. Rozhodnutie súdu je záverom právnym, nie znaleckým. Budú vykonávané ďalšie dôkazy, ktoré podľa nás dokazujú, že šanca na resocializáciu je obmedzená.

Schyľuje sa zrejme aj k výmene policajného prezidenta. Je podľa vás dôležité, aby Milan Lučanský skončil vo svojej funkcii?

- Registrujem, že nová vláda chce vymeniť policajného prezidenta. Milan Lučanský po ére Tibora Gašpara, ktorá bola érou temna v Policajnom zbore, posunul políciu ďalej. V posledných mesiacoch aj vďaka zmene spoločenskej atmosféry, aj vďaka zmene vo vláde, NAKA rozbehla množstvo závažných trestných stíhaní, ktoré by možno pred rokom vôbec neboli reálne. Ak v súčasnosti si nebezpeční zločinci uvedomia, že už nikde nebudú mať svojich ľudí a nikto ich nezachráni, tak budú zachraňovať sami seba a budú spolupracovať, vypovedať. Môže to mať efekt snehovej gule, a aj to je dôvod, pre ktorý sa mnohí vplyvní ľudia v SR obávajú zmien, možno aj zmien na prokuratúre.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?