Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.05.2020 22:51 | Správy | Zahraničné správy

Koronavírus na ústupe? Najnovšie počty obetí zo Španielska, Talianska a Francúzska

Španielsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín len 56 nových úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus.

Celkovo si tak pandémia koronavírusu v tejto krajine vyžiadala už 28 628 obetí, uvádza agentúra AP s odvolaním sa na najnovšie údaje tamojšieho ministerstva zdravotníctva.

Španielsko už šiesty deň eviduje menej ako 100 nových úmrtí za 24 hodín. Tamojší popredný epidemiológ a koordinátor ministerstva zdravotníctva pre boj s koronavírusom Fernando Simón pritom podľa AP tvrdí, že krajina je už "veľmi blízko" k tomu, aby mohla epidémiu považovať za skončenú. "Mohli by sme byť veľmi blízko k tomu, že úroveň (nákazy) vírusom bude prakticky nezistiteľná," povedal.

V Španielsku dosiaľ prostredníctvom tzv. PCR testov zaznamenali 234 842 prípadov nákazy novým koronavírusom, pričom za ostatných 24 hodín pribudlo 446 nakazených.

 

Španielske ministerstvo zdravotníctva taktiež informovalo, že v 13 zo 17 španielskych autonómnych spoločenstiev a tiež enklávach Ceuta a Melilla neprijali za ostaných 24 hodín na tamojšie jednotky intenzívnej starostlivosti nijakých nových pacientov.

Španielsky parlament v stredu schválil predĺženie platnosti karanténnych opatrení o ďalšie dva týždne do 6. júna. Ide už o piate predĺženie od vyhlásenia núdzového stavu, ktorý bol zavedený 14. marca. Vláda tvrdí, že núdzový stav jej umožnil efektívne bojovať proti epidémii a výrazne znížiť počet obetí. Najviac úmrtí (950) zaznamenali v Španielsku 2. apríla.

Od štvrtka je v Španielsku povinné zakrývanie nosa a úst všade na verejnosti, kde nie je možné dodržiavať odstup od iných osôb. V súčasnosti je už povinné zakrývanie dýchacích ciest v prostriedkoch hromadnej dopravy. Nariadenie platí pre všetky osoby staršie ako šesť rokov.

Taliansko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 130 nových úmrtí na ochorenie COVID-19 a 652 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý toto ochorenie spôsobuje. S odvolaním sa na najnovšie údaje talianskeho ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra AP. Celkový počet úmrtí tak v Taliansku stúpol na 32 616 a počet nakazených, ktorých tam zaznamenali od prepuknutia epidémie, vzrástol na 228 658.

Takmer 300 spomedzi nových prípadov infekcie hlásili z Lombardska, regiónu na severe Talianska, v ktorom celkovo evidujú najviac obetí z celej krajiny. V Lombardsku už na koronavírus otestovali všetkých obyvateľov tamojších domovov s opatrovateľskou starostlivosťou. Podľa predstaviteľa rezortu zdravotníctva lombardských regionálnych úradov Giulia Galleru malo pozitívne výsledky približne 30 percent z nich. Nakazených v rámci domovov izolovali a starajú sa o nich.

Talianske úrady v ostatnom čase porovnali počty úmrtí zaznamenané v rovnakom období vo vlaňajšom roku. Dospeli k záveru, že mnoho z ľudí, ktorí počas epidémie zomreli - ale v štatistikách ako obete koronavírusu nefigurujú - zrejme mali ochorenie COVID-19, avšak neboli testovaní. Mnoho ľudí, ktorí v tomto čase zomreli v doma či opatrovateľských domovoch, testovaných nebolo, pripomína AP.

Francúzsko v piatok nahlásilo 74 nových úmrtí súvisiacich s koronavírusom. Prvýkrát od začiatku epidémie však zverejnilo len čiastkovú bilanciu, ktorá nezahŕňa počty obetí z domovov sociálnych služieb.

Ministerstvo zdravotníctva v Paríži uviedlo, že kompletné údaje o prírastku úmrtí zverejní až v pondelok 25. mája. Dôvody poskytnutia len čiastkovej bilancie neboli bezprostredne jasné.

Podľa denníka Le Figaro bolo v piatok potvrdených 74 nových úmrtí, ku ktorým došlo za posledných 24 hodín vo francúzskych nemocniciach. Epidémia vo Francúzsku si tak celkovo vyžiadala už 28 289 obetí. Francúzsko je v počte úmrtí štvrtou najzasiahnutejšou na svete, pričom v tomto smere ho predstihujú len Spojené štáty, Británia a Taliansko.

V piatok z Francúzska podľa agentúry Reuters hlásili 393 nových prípadov nákazy, čím sa ich celkový počet zvýšil na 144 556. Ide o 0,3-percentný prírastok, ktorý je v súlade s priemerným denným nárastom, aký krajina zaznamenáva od 11. mája, keď začala s uvoľňovaním karanténnych obmedzení.

Pokračuje aj dlhodobý trend poklesu množstva nových hospitalizácií i počtu pacientov prijatých na jednotky intenzívnej starostlivosti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Cropped shot of an unrecognizable customer making payment in a store
Otrasné, čo mali robiť traja muži v Bratislave: Na tento večer nezabudnú
Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Rodičom sa okresanie balíčka nepáči.
Vláda sa chystá okresať rodinný balíček, odkaz od rodičov: Neberte peniaze našim deťom!
Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka