Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.05.2020 13:30 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Ernest (59) pomáha v prvej línii, s otcom živorí z 295 eur: Po krku mu ide exekútor!

Na krku má exekútora. Vodič zdravotnej služby Ernest Kiss (59) nasadzuje každý deň život v boji s koronavírusom a zdravotnými problémami ľudí odkázaných na rýchlu pomoc.

Akoby toho ešte nebolo dosť, musí bojovať aj s exekútorom. Napriek tomu, že platí dohodnutú splátku, na účet mu od apríla posielajú len 295 €. Z týchto peňazí doslova živorí aj so svojím staručkým otcom Jánom (88), o ktorého sa stará. Záchranár Ernest sa ocitol v ťažkej situácii. Otec mu nemôže pomôcť, sám má nízky dôchodok. „Som si vedomý, že mám exekúciu vlastnou vinou, ale mal som s exekútorom dohodnutý splátkový kalendár,“ vysvetľuje Ernest Kiss z Rohoviec (okr. Dunajská Streda).

Podľa neho minulý rok v septembri prišiel o robotu a tak 50 € mesačne nevládal splácať. „Už od januára ale znova pracujem a hneď v marci som poslal exekútorovi splátku. Napriek tomu mi strhol všetko, ostáva mi mesačne len 295 €,“ hovorí zlomeným hlasom vodič záchranky a vzápätí sa pýta, ako má z toho vyžiť.

Pomáhajú mu kolegovia

Záchranár svoju chybu nepopiera, myslel si však, že keď začne znova splácať dohodnutú sumu, všetko bude v poriadku. „Hanbím sa za to, ale som vďačný kolegom, ktorí mi finančne pomáhajú, aby som sa dostal do práce,“ prezrádza muž, ktorý bude mať o rok šesťdesiatku. Do práce záchranára nastúpil v najťažšej dobe, keď koronavírus už kváril aj Slovensko, a odvtedy je v prvej línii.

 

„Nechcem, aby mi odpustili dlh. Ja ho chcem zaplatiť, len prosím o porozumenie. Chcem sa opäť dohodnúť na splátkovom kalendári. Nezamestnaný som bol tri mesiace, nie roky. Prácu už mám a od marca znovu platím,“ dodal smutným hlasom. So svojím problémom sa obrátil aj na ministerku spravodlivosti, premiéra a prezidentku. Odpovede sa však nedočkal. „Už som mal aj také myšlienky, že odídem pracovať do zahraničia načierno, tak ako to robia mnohí, ktorí majú exekúciu,“ netají Ernest.

Kde sa stala chyba?

Nový Čas sa skontaktoval so súdnym exekútorom Petrom Urbánkom z Galanty. „Pána, ktorý je v ťažkej životnej situácii, je nám veľmi ľúto, no za vzniknutú situáciu si v prvom rade môže on sám,“ povedal nám exekútor. Vysvetlil, že so žiadosťou o pomoc sa mohol obrátiť opätovne priamo na exekútorský úrad, kde by mu poskytli odbornú a právnu pomoc. Stačí priniesť do podateľne žiadosť, prípadne ju poslať poštou. „V jeho situácii odporúčam riešiť dohodu o nižších zrážkach zo mzdy,“ vysvetlil exekútor. Dodal, že táto žiadosť bude obratom postúpená inštitúcii, ktorej je dlžníkom, a tá zaujme stanovisko, či žiadosti vyhovie, alebo nie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Denisa Borkovičová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka