Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.05.2020 18:10 | Správy | Domáce správy

Premiér sa pozrel na spor Nexis Fibers a Chemes: Okamžitá prosba na ministerku spravodlivosti

Záujem štátu pomôcť k vyriešeniu sporu medzi spoločnosťami Nexis Fibers a Chemes Humenné prišla v piatok do Humenného deklarovať vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí).

"Štát musí zabojovať o každé jedno pracovné miesto," povedala pre médiá po tom, ako s oboma stranami sporu rokovala priamo v priemyselnom parku.

"Ak tu máme životaschopnú firmu, ktorá je schopná vyrábať, ktorá dokonca 95 percent svojich výrobkov dokáže exportovať na zahraničné trhy, sídli tu na Slovensku, platí na Slovensku dane, je našou povinnosťou, aby sme takýmto firmám vytvárali dobré podnikateľské prostredie, a prípadne zaručili vymožiteľnosť práva a právny štát," vyjadrila sa s tým, že rozumie aj stanovisku druhej strany, ktorá háji svoje záväzky. "Je povinnosťou obidvoch strán hľadať konkrétne riešenia," dodala. Zdôraznila však najmä dôležitosť snahy udržať ohrozených 400 pracovných miest, a to nielen v súvislosti s tým, že ide o živiteľov rodín, ale najmä z pohľadu aktuálnej krízy spôsobenej novým koronavírusom. Aj preto sa o problém podľa jej slov zaujíma minister hospodárstva či ministerka spravodlivosti.

Záujem štátu o problém medzi humenskými spoločnosťami potvrdil predseda Výboru Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽaNO), ktorý pôsobí ako mediátor pri vyjednávaniach od momentu, keď výrobca energií Chemes odstavil vláknarskú spoločnosť Nexis Fibers od dodávok energetických médií po prvý raz. Ako sa vyjadril k aktuálnej situácii, intenzívne rokovania sa uskutočňovali aj počas štvrtka 21. mája. "Včera večer sa nám podarilo dohodnúť body aktuálnej zmluvy, ktorá by sa mala uzavrieť, teda zmluva o dodávkach energií, o cenách, o objemoch," povedal s tým, že v súčasnosti právnici oboch strán dokončujú formulácie jednotlivých ustanovení. Či a kedy sa spoločnosti naozaj dohodnú, komentovať nechcel. "Kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič," vyjadril sa, avšak podotkol, že obe strany majú záujem dohodnúť sa.

 

V súvislosti s rozhodnutím spoločnosti Chemes odstaviť výrobcu vlákna od energií aj napriek rozhodnutiu súdu, podľa ktorého sa má zdržať úkonov smerujúcich k prerušeniu, obmedzeniu alebo zastaveniu dodávok energií, požiadal premiér Igor Matovič (OĽaNO) ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí), aby do pondelka (25. 5.) vypracovala návrh rýchlej zmeny zákona tak, aby sa už nikto viac v takýchto situáciách nemohol spravodlivosti "vysmievať do očí". Informoval o tom prostredníctvom sociálnej siete.

Tak premiéra, ako i ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) navštívi v tejto veci v pondelok primátor Humenného Miloš Meričko.

Dôvodom sporu medzi spoločnosťami sú ceny dodávaných energií. Chemes tvrdí, že vláknarská firma za energie riadne neplatí. Nexis hovorí, že ceny, ktoré mu výrobca energií účtuje, niekoľkonásobne prevyšujú trhové ceny. Problémom sú i veriteľské splátky, o ktorých odloženie Nexis Fibers v dôsledku krízy spôsobenej novým koronavírusom svojich veriteľov požiadal, a ako tvrdí Chemes, aj bývalé záväzky.

Vo veci vydal okrem súdu predbežné opatrenie i Protimonopolný úrad (PMÚ) SR. Spoločnosť Chemes Humenné v ňom zaväzuje obnoviť dodávky energií pre Nexis Fibers.

Vláknarská spoločnosť ohlásila hromadné prepúšťanie na úrade práce koncom apríla po tom, ako jej Chemes zastavil dodávky energií po prvý raz. Výpadok výroby trval dva týždne, Chemes energie firme Nexis Fibers následne opäť dodával desať dní, po ktorých ich tok znova prerušil. Zamestnanci sú po druhý raz doma od 11. mája, plánovaný začiatok ich prepúšťania má byť podľa Márie Hrehovej z kancelárie generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny v sobotu 23. mája.

 

 

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe videozáznam a zvukové záznamy.

 

 

dur lem

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo