Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.05.2020 12:25 | Správy | Zahraničné správy

Letecké nešťastie: Na obývanú oblasť sa zrútil Airbus so 98 ľuďmi na palube

Dopravné lietadlo typu Airbus A320 s 98 pasažiermi na palube sa zrútilo v piatok v obývanej oblasti pri pakistanskom meste Karáči.

Fotogaléria
16
fotiek v galérii

Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšie letecké úrady. Podľa najnovších údajov úradu pre civilné letectvo bolo na palube 91 pasažierov a sedem členov posádky. Na záberoch štátnej televízie bolo vidno vrak lietadla spoločnosti Pakistan International Airlines (PIA). Lietadlo sa zrútilo tesne pred pristátím. Pakistanský úrad pre civilné letectvo oznámil, že lietadlo malo technický problém.

Pilot vyslal núdzový signál s tým, že došlo k zlyhaniu jedného z motorov, a pred haváriou uskutočnil dva alebo tri pokusy o pristátie. Starosta mesta Karáčí Vasim Achtar sa vyjadril, že nehodu nikto neprežil. Avšak dvaja nemenovaní predstavitelia pakistanského leteckého úradu, ktorých citovala agentúra AP, tvrdia, že prežili najmenej dve osoby.

Medzi preživšími je podľa Geo TV aj riaditeľ Bank of Punjab Zafar Masúd, ktorého z miesta havárie odniesli na nosidlách. Previezli ho do nemocnice a jeho stav je stabilizovaný. Záchranári zatiaľ objavili najmenej 17 mŕtvych tiel a šesť zranených; sú medzi zrejme aj osoby, ktoré sa v čase pádu lietadla nachádzali na zemi. Stroj ale spadol do obývanej oblasti, takže nie je jasné, či títo zachránení sú z paluby lietadla alebo z domov. Obývaná oblasť pri Džinnáhovom medzinárodnom letisku, známa ako Model Colony, je chudobnou a preľudnenou štvrťou.

Na miesto vyrazili sanitky a záchranári a armáda poslala jednotku rýchleho nasadenia. Na záberoch odvysielaných televíziou Geo bolo vidieť v blízkosti miesta nešťastia mnoho ľudí. Sanitky si medzi nimi museli kliesniť cestu.

Armáda vyslala tiež vrtuľník k odhadu škôd a potrebného zásahu záchranárov. Ministerstvo zdravotníctva vyhlásilo mimoriadnu situáciu v niekoľkých karáčských nemocniciach. Svedkovia citovaní agentúrou AP uviedli, že sa Airbus pred pádom dvakrát či trikrát pokúsil pristáť. Stroj do Karáči smeroval z východopakistanského mesta Láhaur. 

 

K incidentu došlo iba niekoľko dní po tom, ako Pakistan začal obnovovať prevádzku komerčných letov. Podľa televíznej stanice SAMA pri páde narazilo do niekoľkých domov a na mieste bol prerušený elektrický prúd.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona