Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.05.2020 15:31 | Správy | Domáce správy

Súd rozhodol, že primátor Malaciek bude stíhaný na slobode: Říha odmieta, že by sa dopustil korupcie

Primátor Malaciek Juraj Říha a Mário L., obvinení zo zločinu prijímania úplatku, nepôjdu do väzby a budú stíhaní na slobode.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Rozhodol o tom Najvyšší súd (NS) SR na svojom verejnom zasadnutí, keď zamietol sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu v (ŠTS) Pezinku, ktorý dvojicu do väzby nezobral. Predsedníčka trojčlenného senátu zamietla sťažnosť prokurátora ako nedôvodnú. Zároveň rozhodnutie sudcu ŠTS pre prípravné konanie zo 14. mája považuje za zákonné a správne. Voči rozhodnutiu NS SR nie je prípustný opravný prostriedok.

Rozhodnutie senátu si vypočuli ako primátor, tak aj Mário L. a ich obhajcovia. Juraj Říha odmieta, žeby sa dopustil akéhokoľvek korupčného správania a je presvedčený, že obvinenia voči jeho osobe boli vykonštruované. Je presvedčený, že išlo o snahu zdiskreditovať jeho osobu so snahou zbaviť ho postu primátora Malaciek.

"Samozrejme, rešpektujem dnešné rozhodnutie súdu. Budem ďalej pokračovať v práci v prospech Malačanov a Malaciek. Ako ste počuli, mne nie je kladené za vinu, že by som mal zobrať nejaké úplatky vo forme peňazí, ale vykonštruované obvinenie voči mne nesúvisiace ani i s tým konaním, ktoré tu bolo dnes uvedené. Bol som tým, ktorý sa začiatkom marca obrátil o pomoc na tento štát, pretože som rozplietol organizovanú skupinu s väzbami na políciu v Malackách. Urobil som a konal som tak, ako by mal konať každý jeden politik na Slovensku," uviedol médiám obvinený primátor.

 

Sudca ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, rozhodol 14. mája o prepustení dvojice zo zadržania, keďže nekonštatoval dôvody väzby. Prokurátor ÚŠP žiadal pre oboch mužov väzbu z dôvodu, že by mohli na slobode ovplyvňovať svedkov a Juraj Říha pokračovať v trestnej činnosti. Podľa dozorového prokurátora nejde o jednoduchú korupčnú schému a u oboch je obava, že zo svojich pozícií by mohli ovplyvňovať svedkov. V prípade je dôležité vypočuť osoby z prostredia stavebníkov v súvislosti s korupčným správaním.

Primátora Malaciek a Mária L. obvinil vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) z prijímania úplatku po tom, ako ich zadržali 12. mája počas protikorupčnej akcie Staviteľ. Podľa polície mal začiatkom roka zástupca mesta Malacky ponúknuť cez sprostredkovateľa úplatok developerskej spoločnosti. Nešlo vraj o peniaze, ale o "výmenný obchod". "Developer čakal na vydanie kolaudačného rozhodnutia v prípade jeho bytového domu. Všetky zákonom stanovené podmienky splnil. Napriek tomu mal zástupca mesta developerovi ponúknuť bezproblémové a urýchlené kolaudačné rozhodnutie za splnenia ešte jednej podmienky," spresnila vtedy polícia.

Za vydanie kladného stanoviska mal na oplátku žiadať, že developer svojím vplyvom zabezpečí na okresnom dopravnom inšpektoráte vydanie kladného stanoviska v prospech mesta Malacky v súvislosti s výstavbou multifunkčnej haly mestom, a to napriek nesplneniu zákonných podmienok. V prípade dokázania viny hrozí obom mužom väzenie na päť až 12 rokov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Školáčky zažili horor: Útočník na ne vytiahol nôž! Pozrite sa, čo im spôsobil
Videá potvrdzujú, že iránske rakety a drony zasiahli ciele v Izraeli.
Veľmoci si povedali dosť: Uvalia rozsiahle sankcie po útoku na Izrael!
Young man smoking a cigarette in front a building in a city street
Fajčíte? Ak dostanete chuť na cigaretku v tomto meste, POZOR! Hrozí vám mastná pokuta
Europoslankyňa Miriam Lexmann
KDH o odoberaní eurofondov: Občania nesmú byť trestaní za voľbu vlády
(ilustračná foto)
Na krajinu sa rúti sneh a mráz: Meteorológovia varujú! Môžu poškodiť úrodu
Hororová noc v Štítniku: Traja lupiči vtrhli do domu, ľuďom dali na hlavy kukly a...
(ilustračné foto)
WHO má strach: Hrozí svetu ďalšia pandémia?! Úmrtnosť je mimoriadne vysoká
Doktor Kubiš sa môže pochváliť 80-percentnou úspešnosťou liečby.
Sexuológ Ivan Kubiš má po covide oveľa viac práce: Impotentných mužov lieči vlnami!
(ilustračné foto)
Slováci, to tu už dlho nebolo: Príde to v noci a platí výstraha prvého stupňa!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Strašná spúšť v Stropkove: Postavia v osade byty? Takmer 50 ľudí nemá strechu nad hlavou
Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj.
Pre Ameriku má drsný odkaz Rusko aj Zelenskyj: Prichádza pomoc príliš neskoro?!
Slováková zostala zhrozená po tom, ako zbadala izbu.
Nela Slováková ZHROZENÁ po ubytovaní v luxusnom hoteli: Ty p*čo, povraciam sa! Za TOTO zaplatila 800 eur na noc