Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.05.2020 19:00 | Tip od Vás | Slovensko

Úprimná spoveď sestričky Silvie z domova dôchodcov v Batizovciach: Takto sme zvládli 18-dňovú karanténu!

Ostala žiť v práci. Silvia Svitáneková (46) spolu s ďalšími štyrmi desiatkami zamestnancov domova sociálnych služieb v Batizovciach (okr. Poprad) nasadzovala v uplynulých dňoch svoj život. V ústave sa totiž 24 hodín denne starali o 115 klientov.

Vo vyše dvojtýždňovej karanténe sa všetci ocitli po úmrtí dôchodkyne a následnom testovaní, ktoré ukázalo, že ďalších deväť ľudí má pozitívne testy na koronavírus. Dlhoročná zdravotná sestra Novému Času prezradila, ako to u nich v izolácii vyzeralo a vďaka čomu to všetko zvládli.  

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Karanténu v Centre sociálnych služieb (CSS) Domov pod Tatrami v Batizovciach zrušili po 18 dňoch pred dvoma týždňami, keď kontrolné testovanie u všetkých 39 zamestnancov a deviatich klientov ústavu dopadlo negatívne. Do izolácie sa dostali po tom, ako v polovici apríla zomrela v popradskej nemocnici onkologická pacientka a bola pozitívne testovaná na koronavírus.

„Bola to veľká životná skúsenosť. Skoro tri týždne sme boli neustále spolu s kolegami. Bolo to veľké psychické aj fyzické vypätie,“ spomína Silvia Svitáneková (46), ktorá pracuje v ústave so zdravotne ťažko postihnutými občanmi už 27 rokov ako zdravotná sestra. Jej práca je o to náročnejšia, že ide o ľudí s rôznym fyzickým i psychickým postihnutím.

Otvoriť galériu

 

Okrem toho celé tie týždne nevidela svoje deti - dvoch synov (16 a 23) a 18-ročnú dcéru. Hoci všetci traja sú vo veku, keď sa o seba vedia postarať, pomocnú ruku im poskytli aj najbližší. „Pomohli mi mama a svokra, ale aj kamarátky. Celý čas som vedela, že sú v poriadku a v pohode,“ vraví Silvia s tým, že keď sa po 18 dňoch odlúčenia a oddelenia od vonkajšieho sveta vrátila domov, chvíľu jej trvalo, kým nabehla na bežný režim. „Nebola som celkom zorientovaná,“ dodala s úsmevom trojnásobná mama.

Práca aj zábava

Izolácia v kolektíve však nebola len skúškou nervov a trpezlivosti. „Vedeli sme sa aj trochu zabaviť a uvoľniť. Kolegyňa napríklad zobrala harmoniku a hrala nám, ďalší kolega nám púšťal filmy. Zo začiatku to však bolo dosť ťažké. Pracovali sme v ochranných overaloch, v čižmách a s tromi pármi rukavíc. Viete si predstaviť takto pichať injekciu či merať tlak?“ kladie rečnícku otázku Silvia a pokračuje: „V tomto nepriedušnom ochrannom odeve sme boli denne viac ako 5-6 hodín a po každej návšteve klienta sme sa museli celí dezinfikovať.“ Ako ďalej uviedla Silvia, takýto mimoriadny režim, keď s klientmi museli byť 24 hodín denne, ich poriadne zneistil.

Otvoriť galériu
Po karanténe.
Zdroj: ass

„My sme ich okrem bežnej starostlivosti museli upokojiť a zabávať. A aj  naša psychika dostávala zabrať. Veľmi nás potešila podpora zvonku. Aj drobná esemeska či koláčiky od kolegýň. Ukázalo sa, že sme dobrý a silný kolektív. Som veľmi rada, že sme to takto zvládli a ostalo to len u tých 9 pozitívnych klientov a nikto z personálu,“ teší sa dlhoročná zdravotná sestra. „Potešilo ma aj to, že si zrazu aj štát všimol našu prácu a zistil, aká je zodpovedná, náročná a málo ohodnotená. Najviac ma dojala spolupatričnosť ľudí. Napríklad som prišla domov a suseda o generáciu staršia mi priniesla darčekový kôš s poďakovaním,“ uzavrela Silvia.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: iglu

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí