Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Znechutený Budaj po tom, čo videl na východnom Slovensku: Na ministerstve budú padať hlavy!

Štátne orgány pri riešení environmentálnych záťaží spôsobených činnosťou bývalého štátneho podniku Chemko Strážske a jeho nasledovníkov zlyhali.

Uviedol to minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) v utorok pre médiá po obhliadke odkaliska Poša a zvernice susediacej s areálom podniku v Strážskom, v ktorej sú uskladnené tony toxického odpadu. Pracovnú cestu na východ Slovenska, ktorej cieľom bolo preukázať záujem vyriešiť problematiku uskladnených PCB látok a tiež odkaliska Poša, spolu s ním absolvoval aj minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský (OĽaNO).

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

"Tu je nelegálny stav. Štátne orgány zlyhali. Všetci, ktorí zlyhali menovite, pôjdu preč zo svojich funkcií, pokiaľ ide o rezort, ktorý vediem," uviedol Budaj v súvislosti s doterajším postupom štátnych orgánov zodpovedných za životné prostredie i ochranu zdravia a životov obyvateľstva. "Inšpekcia (životného prostredia, pozn. TASR) priznala, že mohli kedykoľvek zastaviť tú čistiareň, lebo nemá takzvané integrované povolenie, čiže je nelegálna. Zlyhala vo funkcii obhajoby verejného záujmu," doplnil na margo postupov jedného zo zainteresovaných orgánov v súvislosti s aktivitami spoločností aktuálne pôsobiacich v areáli bývalého štátneho podniku. Konať podľa neho mali dávno aj hygienici, a to na základe zdravotných parametrov obyvateľstva v regióne. "Hygienici sú ochrancovia zdravia a životov ľudí. Tu mali konať a podávať podania na políciu, podávať podania prokurátorom," konkretizoval.

Riešením, ako v budúcnosti riešiť environmentálnu problematiku, je podľa Budajových ďalších vyjadrení zvýšenie kompetencie Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP), aby sa z nej stala "zelená NAKA", a tiež znásobiť sankcie za znečisťovanie životného prostredia. "Bohaté podniky, ktoré zarábajú v miliónoch, keď raz za čas zaplatia niekoľko desaťtisíc eur pokutu, tak sa z nás smejú. Tieto pokuty treba zvýšiť, inšpekcia musí mať právo vtrhnúť k znečisťovateľovi a pristihnúť ho in flagranti," povedal v súvislosti s aktuálnym stavom, keď spoločnosti vykonávajúce svoju činnosť v areáli bývalého štátneho podniku roky využívajú odkalisko Poša aj napriek tomu, že nevlastnia potrebné integrované povolenie. SIŽP v tejto súvislosti vlani spoločnosti Ekologické služby udelila pokutu vo výške približne 40 000 eur.

 

Na margo v regióne stále platnej mimoriadnej situácie v súvislosti s odstránením sudov s toxickými PCB látkami z areálu zvernice uviedol, že doterajšia nečinnosť súvisí s nespoluprácou zainteresovaných štátnych orgánov, či už na úrovni okresov, krajov, ale i ministerstiev. "Treba tu vytvoriť jednotný krízový štáb ako pri COVID-19, a iba vtedy to funguje," ponúkol riešenie. Za krízovú pritom označil situáciu so zakopaným toxickým odpadom v areáli zvernice, sudy uložené v teplárni a ošipárni podľa neho takým problémom nie sú, keďže na miestach uskladnenia sú čiastočne "zakonzervované". Uviedol, že rezort sa bude snažiť, aby sa kopec s uloženým odpadom "otvoril" do niekoľkých týždňov a na mieste sa vykonal geologický prieskum s cieľom zistenia rozsahu environmentálnej záťaže. Ako tiež v súvislosti s mimoriadnou situáciou podotkol, podľa jeho názoru pod ňu spadá aj problematika odkaliska Poša, keďže bola vydaná pre okresy, v ktorých sa nachádza i odkalisko.

Spoluprácu pri riešení environmentálnych záťaží v Strážskom prisľúbil i Mičovský. "Využijem všetky páky, všetky možnosti, všetky vedecké kapacity na to, aby sme zistili, aká je pravda teraz za čerstva, aby sme potvrdili všetky doterajšie výsledky," uviedol s tým, že v najbližšej dobe sa zameria predovšetkým na to, aby sa zver zo zvernice nemohla voľne pohybovať po okolí a nemohla byť predmetom predaja diviny. Nevylúčil ani finančné odškodnenie obyvateľov regiónu za ujmy, ktoré prevádzka bývalého štátneho podniku Chemko Strážske obyvateľom v regióne spôsobila.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kate diagnostikovali rakovinu začiatkom roka.
William prelomil mlčanie o ťažko chorej Kate: SĽUB, z ktorého sa tisnú slzy do očí
A elongated white toilet with the seat lid in the up position. The toilet is highlighted with a spot light coming from above. This sparse room has blue-green walls and a dark hardwood floor.
Foto
Viete, čo sa deje po spláchnutí WC? Budete v šoku! Po tomto si dáte dobrý pozor na to, ako to urobíte
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Pátranie so smutným záverom: Mladučká Ukrajinka († 14) si mala siahnuť na život
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Aktualizované
Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 635 miliónov eur
(ilustračné foto).
Súdna rada rešpektuje právo na kritiku: Účelové výzvy na stíhanie sudcov však považuje za neakceptovateľné
Richard Rybníček
Únia miest Slovenska: Vláda schválila dokument, ktorý vynechal niektoré samosprávy
Na snímke poslanec NRSR Branislav Gröhling (SaS)
Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný: Tvrdí, že rieši aj vlky a rysy
(ilustračné foto)
Školáčky zažili horor: Útočník na ne vytiahol nôž! Pozrite sa, čo im spôsobil
Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.
V Budmericiach sa šíri, že Šimkovičová chce kúpiť kaštieľ: Ministerstvo kultúry reaguje!
Videá potvrdzujú, že iránske rakety a drony zasiahli ciele v Izraeli.
Veľmoci si povedali dosť: Uvalia rozsiahle sankcie po útoku na Izrael!
Na mieste zasahujú hasiči.
Vodiči, dávajte si pozor: Na rýchlostnej ceste horelo auto!
Young man smoking a cigarette in front a building in a city street
Fajčíte? Ak dostanete chuť na cigaretku v tomto meste, POZOR! Hrozí vám mastná pokuta