Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Bratislavský primátor Vallo sa dohodol s podnikateľom Kmotríkom: Za odchod z vodární 10,5 milióna €?!

Miliónový „rozvod“!

Primátor Bratislavy Matúš Vallo sa po niekoľkých stretnutiach dohodol s Ivanom Kmotríkom na cene, za ktorú je oligarcha ochotný opustiť svoju účasť v dcérskej spoločnosti bratislavských vodární Infra Services (IS). Vallo teraz musí presvedčiť mestských poslancov, že suma vyššia ako 10 miliónov eur za 49-percentný podiel akcií je dobrá investícia do budúcnosti. Získaním Kmotríkovho balíka akcií totiž peniaze z mestských podnikov neskončia v rukách súkromníkov.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Mesto má plán, ako získať od Ivana Kmotríka podiel v servisnej fi rme Infra Services, ktorá je dcérskou firmou Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS). Tento zámer musia ešte odobriť bratislavskí mestskí poslanci a valné zhromaždenie spoločnosti. Ako uviedla hovorkyňa Bratislavy Katarína Jánošíková, získaním akcií IS, ktoré vlastní Kmotríkova spoločnosť Grafobal Group development (GGD), do 100-percentného vlastníctva BVS sa tak skončí éra, keď fi nancie z mestských podnikov končili v rukách súkromných investorov. Preto aj samotné vodárne navrhujú „rozvod“ so spoločnosťou GGD, ktorá vlastní v Infra Services 49 percent akcií.

V praxi by to znamenalo, že Kmotrík si odnesie svoj vklad, ktorý do BVS v roku 2010 vložil. Za súhlas s „rozvodom“ dostane priemyselný areál, kde dnes sídli IS a ktorého hodnota je zhruba 2,5 milióna €. „BVS ho bude najbližšie tri roky využívať za nájomné 1 euro ročne. Hotovosť na účtoch sa rozdelí štandardným spôsobom podľa veľkosti podielu vo firme,“ uviedol generálny riaditeľ a predseda predstavenstva BVS Peter Olajoš.

 

„Žiadny rozvod nie je príjemný a musíme priznať, že nás to niečo bude stáť. Ale faktom je, že vďaka tomu budeme môcť oveľa lepšie robiť to, čo od nás ľudia aj akcionári očakávajú, a z pohľadu BVS sa táto operácia fi nančne oplatí,“ vraví riaditeľ BVS.

Celá transakcia bude podľa mesta fi nancovaná z fi nančného úveru od banky a splatená z úspor. „Tie BVS dosiahne zrušením nevýhodných zmlúv a zmluvne garantovanej 10 % marže IS, ktorú si pripočítava k činnostiam zabezpečovanými pre BVS cez subdodávateľov,“ vysvetlil Olajoš. Mesto Bratislava aj BVS sú presvedčené, že kúpa spoločnosti v roku 2020 je najvýhodnejšou z posudzovaných alternatív.

Finančne sa vráti do troch rokov a vytvára predpoklad ďalších úspor z väčšieho rozsahu možných investícii BVS. „Dnes má BVS po svojej technickej životnosti spolu takmer 500 kilometrov vodovodných a kanalizačných potrubí. Je preto potrebné každé euro, aby sa čo najskôr modernizovali rozvody, ktoré môžu každú chvíľku začať zlyhávať,“ varuje riaditeľ.

Ako vysvetlil, prvá časť obnovy v hodnote 10 miliónov € je pripravená na okamžité vyhlásenie a ďalšie budú nasledovať. BVS mala doteraz z dôvodu nevýhodných zmlúv z minulosti povinnosť všetky investičné akcie ponúknuť najprv spoločnosti IS, ktorá si na ich základe vždy prihodí spomínanú maržu.

 

Koľko môže Kmotrík zinkasovať

6 miliónov € - za prevod akcií

2,5 milióna € - areál firmy za vystúpenie z IS

2 milióny € - čiže polovicu financií z účtu IS k 30. 4. 2020

SPOLU: 10,5 milióna €

 

Zmeny musí schváliť aj Protimonopolný úrad

Mesto upozorňuje, že akcionári BVS, poslanci mestského zastupiteľstva a aj verejnosť dostanú k dispozícii zmluvnú dokumentáciu, všetky podkladové materiály, valuáciu audítorskej firmy, znalecké odhady a ďalšie dokumenty potrebné na posúdenie efektívnosti a návratnosti transakcie. Zverejniť ich chce 22. mája. Zároveň dostanú priestor na podrobné oboznámenie sa s transakciou na osobných stretnutiach s vedením BVS. V prípade, že poslanci aj akcionári transakciu schvália, zmeny bude musieť odobriť aj Protimonopolný úrad.

 

Privatizácia bratislavských vodární

December 2007: bola založená dcérska spoločnosť Infra Services, a. s., v ktorej má BVS, a. s., 51 % podiel

2011 až 2012: BVS predala 49 % podiel v Infra Services. Tento balík akcií získala dovtedy neznáma spoločnosť Hedin, ktorú spravovali Kmotríkovi advokáti z kancelárie Ďurček & Bugala, od firmy Hass.

Máj 2019: Kmotrík prostredníctvom svojej firmy Grafobal Group development nadobudol 49 % podiel v Infra Services

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Denisa Borkovičová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí