Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.05.2020 15:00 | Správy | Servis

Dbajte na bezpečnosť! Kolobežkár môže byť zodpovedný za nehodu

Už nie sú iba hračkou pre deti, ale čoraz väčšiu obľubu získavajú aj medzi dospelými. Niektoré elektrické modely kolobežiek dosahujú celkom slušnú rýchlosť.

ČÍTAJTE VIAC: Pre kolobežky a Segway platia odlišné pravidlá, poznáte ich?

Nie vždy to však je bezpečné. Dôležité je dodržiavať predpisy a pravidlá bezpečnej jazdy. Ani to však nemusí vždy pomôcť. Nehody sa na cestách nevyhýbajú ani týmto dopravným prostriedkom. Kto je v takom prípade zodpovedný za škodu a dá sa vykryť z poistenia? Nevyhnú sa ani záujmu zo strany zlodejov.

Pravidlá ako chodec či cyklista

Čo sa týka predpisov ktoré platia pre kolobežkárov záleží od pohonu ich vozidla. Pre tých čo využívajú len silu ľudských musi dodržiavať tie isté predpisy ako chodci. „Osoba pohybujúca sa na kolobežke s pomocným motorčekom je považovaná za vodiča nemotorového vozidla,“ vysvetlila Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia PZ.

 

Teda v zmysle platných predpisov platia pre takéto kolobežky pravidlá ako pre bicyklistov. Polícia samostatné štatistiky v súvislosti s kolobežkami nevedie, sú zaradené v jednej skupine s nemotorovými vozidlami – bicyklami. „Vodiči nemotorového vozidla zavinili do konca apríla 69 dopravných nehôd,“ zhodnotila Bardyová.

Čo v prípade nehody

- V prípade, že kolíziu elektrickej kolobežky s chodcom na chodníku zavinil jej používateľ, za škodu, ktorá chodcovi vznikla, zodpovedá on. Rovnako tak v prípade, ak dôjde k zrážke s vozidlom a vinníkom nehody je vodič elektrickej kolobežky. „V prípade, že majiteľ kolobežky má uzatvorené poistenie domácnosti, v rámci poistenia zodpovednosti príslušníkov domácnosti má poistené aj škody na zdraví či majetku, ktoré spôsobí svojou jazdou. Škodu v takom prípade za neho uhradí poisťovňa,“ hovorí Pavol Pastír z oddelenia poistenia zodpovednosti UNIQA poisťovne. Týka sa to aj prípadov, ak by ste niekomu spôsobili škodu jazdou na prenajatej elektrickej kolobežke.

Kolízia s chodcom

Podľa celoštátneho zväzu nemeckého poisťovníctva (GDV) predstavuje kolízia s kolobežkou pre chodca silu okolo 150 kg, čo sa dá prirovnať k 6 baleniam cementu. „Obzvlášť pre staršie osoby môže už len kolízia znamenať potenciálne zranenie s dlhodobými následkami,“ uvádza sa vo vyhlásení organizácie.

Ukradnutá z pivnice

Elektrická kolobežka je rovnako ako bicykel a všetky športové potreby automaticky poistením krytá v poistení zariadenia domácnosti. Poisťovne však pri odškodnení rozlišujú, či zmizla priamo z bytu/domu alebo z pivníc a garáží, ktoré sa nachádzajú mimo priestoru domácnosti.

 

PZP a havarijné

Otvoriť galériu

Štefan Fajnor, riaditeľ pre neživotné poistenie vo FinGO.sk

- Povinné zmluvné poistenie (PZP) rovnako ako havarijné poistenie tak ako ho vnímame pri autách, sa na elektrické kolobežky nedá uzatvoriť, keďže novelou zákona o cestnej premávke sa „kolobežkári“ zadefinovali ako vodiči nemotorového vozidla, na ktorých sa vzťahujú rovnaké zákony ako na cyklistov. Touto novelou sa obmedzilo aj užívanie alkoholických nápojov a upravili sa pravidlá jazdy e-kolobežkou po chodníkoch pre chodcov.

 

Odškodné možno aj vysúdiť

Helena Kanderková, Allianz-SP

- Ak vodič jazdou na kolobežke spôsobí škodu na zdraví alebo majetku iného, je za ňu zodpovedný a poškodený má právo na náhradu škody. Vinník môže spôsobenú škodu uplatniť buď zo svojho poistenia zodpovednosti, ktoré je u nás súčasťou majetkového poistenia Môj domov. Ak vinník poistenie zodpovednosti nemá, poškodený má právo uplatniť si svoj nárok na odškodnenie v občiansko-právnom konaní. Ak mu vodič na kolobežke spôsobil zranenie, predloží poisťovni vinníka zdravotný záznam o zranení.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ivš, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné