Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.05.2020 18:30 | Správy | Zahraničné správy

Natalie uviazla pre koronavírus na ostrove so štyrmi ľuďmi: Exotika sa zmenila na nočnú moru

Natalie Poole (35) pricestovala na mjanmarský ostrov Kyun Pila 19. marca a plánovala tu stráviť mesiac ako dobrovoľníčka, aby pomohla ochrániť korálový útes. No potom prišla pandémia koronavírusu.

Rodáčka z anglického Devonu je teraz uväznená na ostrove, keďže jediná loď medzi ostrovom a pevninou bola zrušená a Mjanmarsko, rovnako ako Thajsko, sú v karanténe. O prípade informuje Mirror.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Posledné dva mesiace musela Natalie aj s ďalšími štyrmi dobrovoľníkmi prežiť takmer bez žiadnej pomoci. Vyslobodení mali byť piateho mája, ale loď, ktorá ich mala doviezť do Thajska, nakoniec neprišla pre predĺženie karantény.

Učiteľka potápania, ktorá v tomto čase už mala byť doma v Devone a pracovať v letnej škole, dúfa, že pomoc príde do konca mesiaca. Jej víza už neplatia a nevedno, kedy si bude môcť vybaviť nové. "Najhoršie je pre mňa to, že nevieme, dokedy tu budeme uväznení. Niekedy máme lepšie dni, inokedy horšie. Sme veľmi malá skupinka a ocitli sme sa v chúlostivej situácii. V našich mysliach sme doma s rodinami, čo pridáva na napätí."

 

Zatiaľ sa ale museli vynájsť, aby prežili. Z umytých kusov plastov si vytvorili tábor. Na ostrove žijú aj škorpióny, hady, diviaky, jašterice a primáty a dobrovoľníci si musia sami hľadať potravu, napríklad ovocie. Sem-tam prišla loď so zásobami potravín, napríklad s ryžou a cestovinami. S tými ale musia narábať opatrne, lebo nikdy nevedia, kedy príde ďalšia zásielka. Mnoho dní už prežili o hlade. Pripravujú si iba veľmi jednoduché jedlá.

Skupinka sa skladá z dvoch žien a troch mužov. Pochádzajú z Anglicka, Maďarska, Kanady, Francúzska a Malajzie. Aj napriek nepriaznivej situácii vedia, že nie sú v tom sami.  Pätnásť minút člnom od nich sa nachádza stredisko Awei Pila. Tam majú prístup k vode, sprche, nocľahu a dokonca aj veľmi nespoľahlivému wifi signálu. To je dôležité pre Natalie, pretože si robí starosti o svojho 78-ročného otca. 

Skupina sa rýchlo prispôsobila životu v ťažkých podmienkach. Z plastov, bambusu, fliaš a sáčkov od ryže si vytvorili chatky. Každý z nich býva v jednej. Dokonca si vytvorili primitívny nábytok, vykopali studňu, vytvorili ohnisko a aj miesto na umývanie sa, zasadili zeleninu. Je to veľmi náročne, prežiť takúto situáciu v tak úzkom kruhu. Nemajú takmer žiadne súkromie a musia vytvárať kompromisy. Ak má jeden z nich zlú náladu, ovplyvní to všetkých. 

Natalie už má aj svoju ostrovnú prezývku. Nazývajú ju "Odpadová veverička", pretože často strávi celé dni na pláži prezeraním odpadkov a hľadaním predmetov, ktoré by im mohli pomôcť. Ako jar prechádza v leto, musia čeliť ďalšej výzve - obdobiu dažďa. Oblaky sa k ním približujú, zatiaľ spadlo iba zopár kvapiek, no musia byť pripravení na lejaky.

Britka verí, že záchranná loď príde skôr, ako vypukne obdobie dažďov naplno. Taktiež hodnotí, že sa za ten čas dobre spoznala. Uvedomila si, že aj napriek tomu, že sa považovala za vyrovnaného človeka, v takejto situácii stráca rozvahu.  "Nezáleží na tom, aká som zvyčajne priateľská a veselá, keď som zatvorená na relatívne malom ostrove s cudzími ľuďmi, mením sa na nevrlého, náladového a málo motivovaného človeka."

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ivt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Luxemburčan má rád dobré podniky.
Ďalší škandál problémovej hviezdy: Koniec Gersona v Slovane?
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Foto
V ďalšom meste na Slovensku spozorovali medveďa: Znepokojivé, kde sa pohyboval
obvinený Rado(46)
Foto
Horor v Hlohovci: Rada obvinili z vraždy syna Samuela († 19)! Zlomí vám srdce, kto mal byť svedkom brutálneho činu
Fun rádio obohatí nová moderátorská posila - Peter Expl0ited Altof.
Foto
Známy influencer sa pri moderátorke Fun rádia poriadne zapotil: Tričko išlo DOLE!
Ilustračné foto
Požiar obydlí na východe: Hasiči bojovali s plameňmi niekoľko hodín! Žilo tam 19 ľudí
Podtatranské múzeum v Poprade.
Váš Tip
Skvelé správy z Podtatranského múzea v Poprade: Podarilo sa im zreštaurovať TIETO dve vzácne diela z 18. storočia!
Útočník Stéphane Da Costa, ktorý pôsobí v KHL by mal štartovať na MS v Česku za Francúzsko.
Hráč z KHL ide na MS do Čiech: Čo hovoria na to Slováci!
(ilustračné foto)
Vláda v Kanade sa obáva katastrofy: Bojujú s niekoľkými požiarmi! Desiatky trvajú ešte od roku 2023
Primátor Bratislavy Matúš Vallo (vľavo) a exminister Milan Krajniak.
Foto
Akcia Teplárne rozhorčila exministra Milana Krajniaka: Vallo, prečo ste toto povolili v kostole?!
ilustračné foto
Rusko tvrdo útočilo na Kyjev a ďalšie oblasti: Požiar obytných budov! To nevyzerá dobre
Britský premiér Rishi Sunak a ruský prezident Vladimir Putin.
Vážne slová britského premiéra: Ohrozená BEZPEČNOSŤ v Európe?! Putin sa podľa neho nezastaví
KĽDR počas cvičenia, na ktoré dohliadal Kim Čong-un.
Foto
Desivé správy z KĽDR: Prípravy na jadrový protiútok?! Prejde vám mráz po chrbte, čo sa tam deje