Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.05.2020 14:48 | Správy | Domáce správy

Spotrebiteľské Centrum žaluje slovenskú cestovnú agentúru: Vedia cestujúci o tom, čo podpisujú?

Spotrebiteľské Centrum sa koncom apríla obrátilo na súd so žalobou voči cestovnej agentúre Invia.sk. Chce ňou zakázať vymáhanie doplatkov tzv. šikovnej zálohy. Invia hovorí o štandardnom produkte.

Spotrebiteľské Centrum uviedlo, že Invia poskytovala klientom možnosť zakúpenia zájazdu tak, že uhradia iba zanedbateľnú časť ceny zájazdu pri podpise zmluvy o zájazde, pričom túto službu nazýva agentúra "šikovná záloha". "Spotrebiteľ sa v zmysle zmluvných podmienok zaviaže v splátkach alebo jednorazovo doplatiť cenu zájazdu. Počas uzatvárania zmluvy o zájazde však cestujúci nie je žiadnou formou informovaný o skutočnosti, že uzatvorením zmluvy o zájazde s využitím služby 'šikovná záloha' čerpá od Invie pôžičku," dodalo centrum.

Podľa Invie ide o štandardný produkt, keď je klientovi zo strany spoločnosti poskytnutá bezúročná peňažná pôžička k doplateniu požadovanej zálohy zo strany cestovnej kancelárie, s ktorou má klient uzatvorenú zmluvu o zájazde. "Klient je s podmienkami tohto produktu vždy oboznámený pred podpisom zmluvy a i na samotných zmluvách sú uvedené základné podmienky tohto produktu. Nie je teda možné tvrdiť, že s nimi klient nebol oboznámený," priblížila pre TASR externá tlačová hovorkyňa Invie Helena Tomková.

Centrum poukázalo na to, že Invii v prípade omeškania s úhradou splátky ceny zájazdu vzniká nárok na uplatňovanie si "neprimeraného plnenia" vo forme zmluvnej pokuty vo výške 0,1 % za každý deň omeškania. O tejto skutočnosti podľa centra spotrebiteľ nie je vopred riadne informovaný.

 

Cestovná kancelária alebo agentúra predávajúca zájazd je podľa Spotrebiteľského Centra v zmysle zákona o zájazdoch povinná poskytnúť cestujúcemu informácie o platobných podmienkach vrátane povinnosti cestujúceho zaplatiť zálohu a jej výšku, platobných podmienkach pre zaplatenie zvyšnej časti ceny alebo o povinnosti poskytnúť na žiadosť inú finančnú zábezpeku a o podmienkach, ktoré sa na ňu vzťahujú. Odvolávaním sa na obchodné podmienky v zmluve o zájazde nie je podľa názoru Spotrebiteľského Centra splnená podmienka poskytnutia jasnej a jednoznačnej informácie cestujúcemu.

Podanou žalobou žiada Spotrebiteľské Centrum súd, aby cestovnej agentúre Invia.sk prikázal zdržať sa vymáhania peňažného plnenia, uplatňovania nárokov a používania zmluvnej podmienky týkajúcej sa zmluvnej pokuty voči spotrebiteľom, ktorí nemohli nastúpiť na zájazd z dôvodu mimoriadnej situácie vyhlásenej vládou alebo odstúpili od zmluvy o zájazde z dôvodu opatrení na zabránenie šíreniu nového koronavírusu. "O podanom návrhu na nariadenie neodkladného opatrenia súd doposiaľ nerozhodol," ozrejmilo centrum s tým, že na rozhodnutie má čas do konca mesiaca.

Tomková pre TASR poznamenala, že Invia vníma súčasnú situáciu v cestovnom ruchu. Odstúpenie klienta od zmluvy o zájazde ho však podľa nej nezbavuje povinností vyplývajúcich z titulu uzavretia zmluvy o pôžičke, keďže Invia tieto prostriedky doposiaľ v mene klienta uhradila danej cestovnej kancelárii. "Uplatnenie zmluvnej pokuty je potom aplikované na individuálnej báze a vzhľadom na súčasnú situáciu to nie je pravdepodobné," dodala Tomková.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!