Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.05.2020 18:59 | Správy | Zahraničné správy

Svetoví lídri si pripomenuli výročie konca druhej svetovej vojny: Podľa Putina veľké víťazstvo zachránilo ľudstvo

S úplnou kapituláciou Nemeckej ríše sa skončila najtemnejšia kapitola ľudských dejín. Vyhlásil to rakúsky kancelár Sebastian Kurz v piatkovom videoposolstve k 75. výročiu ukončenia druhej svetovej vojny v Európe. Kurz pri tejto príležitosti takisto vyzval na ochranu základov slobodnej spoločnosti, informovala agentúra APA.

"Dôsledky týchto hrozných časov však trvajú dodnes. Aké neopísateľné boli hrôzy národného socializmu, také nevyhnutné a dôležité sú lekcie z tohto obdobia, z ktorých sa musíme poučiť," povedal Kurz.

Síce nie je možné dejinné udalosti vziať späť, "musíme však urobiť všetko preto, aby sa dejiny nezopakovali", povedal. Preto je podľa jeho slov dôležité chrániť základy slobodnej spoločnosti, akými sú právny štát, demokracia, deľba moci a sloboda médií. "A musíme spoločne dôsledne zakročiť proti všetkým formám politického extrémizmu ešte skôr než sa zakorenia (v spoločnosti). Je to naša historická zodpovednosť," uviedol.

Kurz pripomenul aj milióny židov, ktorí sa stali obeťami nacistického režimu. "Boj proti antisemitizmu a antisionizmu sa stali súčasťou nášho štátneho záujmu," zdôraznil s tým, že nenávisť voči židom sa nesmie v rakúskej spoločnosti nikdy viac etablovať. "Spojenými silami musíme naďalej bojovať za to, aby žiaden židovský spoluobčan na našich uliciach nepociťoval nebezpečenstvo," dodal.

 

Rakúsky vicekancelár Werner Kogler upozornil na to, že Rakúsko nebolo len obeťou nacistického Nemecka, ale nesie aj spoluzodpovednosť, keďže veľký počet nacistických vojnových zločincov tvorili práve Rakúšania.

Rakúsku zaslali videoposolstvá venované koncu druhej svetovej vojny zástupcovia koalície štyroch spojeneckých mocností - Spojených štátov, Ruska, Francúzska a Británie. Americký prezident Donald Trump aj ruský prezident Vladimir Putin si uctili pamiatku obetí a ocenili vzájomné vzťahy s Rakúskom, ktoré sa podarilo vybudovať 75 rokov po vojne.

Trump vyzdvihol skutočnosť, že po druhej svetovej vojne sa rozvinuli vzťahy USA s Európou, ktoré sú silnejšie než kedykoľvek predtým. Putin uviedol, že "veľké víťazstvo" zachránilo ľudstvo a "otvorilo cestu k nezávislému, dynamicky sa rozvíjajúcemu a demokratickému Rakúsku".

Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab upozornil na to, že 8. máj je zakorenený v kolektívnej pamäti ľudí. "Vždy si budeme pamätať na obete a hrdinstvo tých, čo padli na bojisku," povedal. Dodal, že koniec vojny znamenal aj začiatok novej éry založenej na prísľube mieru a stability. Francúzsky veľvyslanec vo Viedni Francois Saint-Paul uviedol, že v čase pandémie nového koronavírusu je "o to viac našou povinnosťou si pripomínať 8. máj, ktorý označuje koniec nacistického barbarstva a druhej svetovej vojny".

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Otrasný čin sa stal ráno v Dlhej nad Váhom. Len 27-ročný muž tam po hádke zavraždil svojho dedka.
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa