Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.05.2020 10:00 | Správy | Domáce správy

Výpoveď šéfa Inštitútu zdravotnej politiky Smatanu: Koniec po nepresných predpovediach?!

Nové grafy aj nečakaná výpoveď. Posledné týždne bol v centre pozornosti najmä Inštitút zdravotnej politiky, ktorý pre vládu a krízový štáb vypracovával predikcie šírenia nákazy koronavírusu.

Podľa posledných údajov sa však v týchto predpovediach sekol približne o stonásobok. Zvláštne tak pôsobí fakt, že nedávno podal výpoveď šéf tohto inštitútu Martin Smatana, pričom o dôvodoch odchodu otvorene hovoriť zatiaľ nechce. Pred vyše mesiacom analytici v prvej predikcii šírenia nákazy hovorili o tom, že novým vírusom sa nakazí 500-tisíc Slovákov.

Podľa poslednej analýzy to však má byť len niečo cez 5-tisíc ľudí. Smatana, ako šéf Inštitútu zdravotnej politiky (IZP), to vysvetľoval nedostatočnými vstupnými údajmi či tým, že netušili, ako sa koronavírus môže správať u nás. „Na tie informácie, ktoré vtedy boli k dispozícii z Číny, to vyzeralo tak, že to je možný scenár.

Vtedy sme hlavne rátali, že reprodukčná sila vírusu bude veľmi vysoká, pričom v praxi sa ukázalo, že tá hodnota je nižšia,“ skonštatoval nedávno Smatana s tým, že veľa zohralo aj dodržiavanie prijatých pravidiel. V súčasnosti tak odhadujú, že najväčší počet nakazených bude až v septembri, prípadne oveľa skôr, ak bude epidemiologický profil v osadách dobrý.

 

Uprostred vyrovnávania sa s dôsledkami pandémie však ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že Smatana končí na svojej pozícii. Posledné týždne bol pritom práve on tým, kto prezentoval aktualizované čísla o vývoji epidémie COVID-19 na Slovensku. Verzie, ktoré pomáhali vláde a krízovému štábu s rozhodnutiami, pripravoval jeho tím v spolupráci s ďalšími odborníkmi.

„Martin Smatana požiadal o skončenie pracovného pomeru dohodou, jeho pracovný pomer na ministerstve zdravotníctva končí 15. júna. Martinovi Smatanovi ďakujeme za odvedenú prácu a nasadenie a želáme mu všetko dobré v ďalšej profesionálnej dráhe,“ uviedla hovorkyňa Zuzana Eliášová. Miesto chcú po ňom obsadzovať výberovým konaním a analytickú jednotku posilniť.

Otvoriť galériu

Agentúra SITA tvrdí, že z inštitútu by mali v júni odísť aj ďalší členovia. Dôvodom majú byť nezhody medzi IZP a novým vedením ministerstva pri spracovávaní predikcií šírenia koronavírusu. Samotný Smatana Novému Času povedal, že sa k tomu vyjadrí neskôr. Spory s rezortom však odmieta, keďže modely robili pre Úrad vlády a nie ministerstvo.

„Výpoveď som dal už dávno, myslím, že pred 3 týždňami, neviem, prečo to práve teraz uniklo von. Kým je ale COVID-19, tak epidemiologickému tímu a MZ pomáham, preto končím až v júni. Ale potom neskôr sa rád porozprávam, teraz ma mrzí, že to zbytočne ťahá pozornosť od dôležitých tém,“ skonštatoval Smatana.

 

Nový model šírenia nákazy:

Otvoriť galériu

Vypracovala ho Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), pričom od toho posledného od Inštitútu zdravotnej politiky (IZP) sa líši. „Na vrchole epidémie (v prvej polovici mája) očakávame, že by mohlo byť infekčné približne 1 promile populácie (6 300 osôb), z ktorých veľká časť nebude zachytená systémom.

Denný nárast v počte nových infekcií, vrátane tých nezachytených, bude kulminovať na hodnote okolo 600 osôb,“ píše sa v materiáli. Hospitalizovaných bude 250 pacientov, pričom na jiske ich bude asi pätina. „RRZ v tejto fáze rámcovo súhlasí s hlavnými závermi poslednej zverejnenej verzie počtom infikovaných. Nezhodujeme sa s umiestnením vrcholu v počte aktívnych nakazených, nakoľko na základe nášho modelu si myslíme, že ten bude realizovaný výrazne skôr, v prvej polovici mája.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose