Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.04.2020 09:15 | Správy | Domáce správy

Zaplatili ste za vytúžený pobyt pri mori a teraz neviete, čo s tým? Jasný odkaz Európskej komisie cestovkám

Cestovné kancelárie otvorene priznávajú, že nemajú dosť peňazí na to, aby zákazníkom refundovali zrušené dovolenky.

Otvoriť galériu

Roman Berkes, prezident SACKA

- Zmluvy s klientmi sú vo väčšine prípadov zaplatené na 30 až 50 percent. Kým klient nemá nárok na vrátenie peňazí, teda kým sa ešte nestalo, že cestovná kancelária nie je schopná poskytnúť svoje služby (jún, júl, august), cestovka má právo žiadať od neho doplatok.

Odložením povinnosti (vystavením vouchera) by sme zabránili aj tomu, že klienti nebudú vyzývaní k tomu, aby doplácali zájazdy. Už zaplatenú sumu by si dokázali vyberať v čase priaznivom na cestovanie. Po uplynutí ochrannej lehoty, ktorú navrhujeme 18 mesiacov, ak by ste dovtedy nedokázali, nevedeli, alebo nechceli využiť služby cestovnej kancelárie, tak by vám vrátila plnú sumu späť. Klient by týmto spôsobom neprišiel o žiadnu časť svojich peňazí.

 

Ako si to cestovky predstavujú

- od cestovky by ste dostali poukaz na sumu, ktorú ste už uhradili

- poukaz by ste mohli využiť v určitej lehote, napr. 18 mesiacov

- ak by ste ho nevyužili, vrátili by vám celú uhradenú sumu

 

V zahraničí vedia, čo robia

Jozef Rybár, manažér cestovnej kancelárie Pelikán

- V tejto situácii, keď je potrebné reagovať extrémne rýchlo a prijímať opatrenia na záchranu pracovných miest a ekonomiky, nie je možné očakávať od Európskej komisie, že dokáže reagovať tak promptne, ako je potrebné. Preto sa viaceré členské štáty rozhodli prevziať iniciatívu a prijali vlastné zákonné úpravy bez ohľadu na platnú európsku legislatívu. Ich cieľom je dať subjektom podnikajúcim v cestovnom ruchu čas, ktorý nevyhnutne potrebujú na to, aby dokázali splniť svoje záväzky voči spotrebiteľom.

Predstava, že poisťovne vykryjú hromadné krachy cestovných kancelárií, ktoré aktuálne v tejto situácii nevedia získať peniaze poskytnuté za minulé a nevyužité alebo za zatiaľ nevyužité budúce služby od zahraničných dodávateľov, je naivná. Žiadna z poisťovní nemá k dispozícii toľko financií, aby dokázala takéto hromadné krachy vykryť. Takže spotrebiteľ by o svoje financie bez prijatých legislatívnych zmien s najväčšou pravdepodobnosťou prišiel.

 

Nech SR požiada o výnimku

Juraj Sliacky, obchodný riaditeľ KARTAGO TOURS

- Viaceré štáty EÚ požiadali Európsku komisiu o výnimku z povinného peňažného plnenia klientom. V susednej Českej republike odsúhlasili plnenie vo forme voucherov s výnimkami pre určitú časť obyvateľov. Ak by cestovným kanceláriám zostala povinnosť vyplácať finančné prostriedky, pre viaceré subjekty v cestovnom ruchu by to bolo veľmi nebezpečné a pre viaceré priamo likvidačné.

Je zaujímavé, že pre koncových dodávateľov v cestovnom ruchu - hotely - takáto povinnosť zavedená nie je, čo je zase mimoriadne diskriminačné voči cestovným kanceláriám, ktoré vo veľkej miere zálohy od klientov zaslali priamo hotelom a ďalším dodávateľom.

 

Európske pravidlá sú jasné

Ingrid Ludviková, Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku

- V prípade zrušených dovoleniek majú cestujúci nárok na to, aby im dovolenku uhradili, a toto platí aj v prípade neodvrátiteľných a mimoriadnych okolností, čo je aj prípad pandémie. Ale, pokiaľ sa to dá, spotrebitelia by mali zvážiť aj možnosť využitia poukazu, ktorý im umožní plánovanú dovolenku odložiť. Tieto poukazy by sa mali dať uhradiť, ak sa nevyužijú, a mali by byť poistené proti možnej insolvencii prevádzkovateľa.

 

Otvoriť galériu

V Česku už majú vouchery. Prezident Miloš Zeman tento týždeň podpísal zákon, ktorý cestovným kanceláriám umožní, aby namiesto peňazí za zrušené zájazdy klientom vydávali poukazy. Kto poukaz nevyužije do konca augusta 2021, tomu vrátia celú uhradenú sumu. „Chcela by som všetkých klientov uistiť, že pokiaľ voucher nevyčerpajú ani do 31. 8. 2021, cestovná kancelária im bude povinná všetky uhradené platby za zájazd vrátiť do 14 dní,“ povedala česká ministerka pre miestny rozvoj Klára Dostálová. Seniori nad 65 rokov, zdravotne postihnutí, nezamestnaní či rodičia na materskej dovolenke môžu poukaz odmietnuť.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Jozef Čavojec, Ivan Šuplata, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?