Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.04.2020 12:00 | Správy | Domáce správy
Video

Profesor Krčméry prehovoril o situácii na Slovensku: Pravda o otváraní obchodov, hraníc, škôl a škôlok!

Uvoľňovanie karanténnych opatrení čakali Slováci už od minulého týždňa!

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Premiér Igor Matovič často zdôrazňoval, že to, ako to bude prebiehať a kedy, rozhodnú odborníci z oblasti epidemiológie a infektológie. Nový Čas v pondelok ráno, ešte pred tým ako predseda vlády predstavil plán , hovoril s profesorom Vladimírom Krčmérym, jedným z členov krízového štábu a odborníkom na tropickú medicínu. Zaujímalo nás, ako pandémiu na Slovensku vidí on, ako pripravovali s kolegami-odborníkmi plán , čo radia premiérovi a či sa toto leto môžeme tešiť na dovolenku.

Ako to je s tým peakom? Máme ho už za sebou, alebo ešte stále pred sebou?

- Sú epidémie typu plató, kde nie sú peaky, vrátim sa k porovnaniu, že môže to byť Malá Fatra, má vrcholy, ale stále je to Malá Fatra, stále to nie sú Himaláje. To znamená, že plató môže mať výkyvy, keď sa naakumuluje viacero prípadov z nejakej komunity, napr. DSS alebo marginalizované skupiny, alebo vracajúcich sa občanov z Rakúska či Anglicka. Plató môže trvať týždeň, mesiac aj dva mesiace. Sú také epidémie, keď plató má takú dynamiku, že to nezbadáte.

 

Podľa vášho odhadu, koľko Slovákov má ochorenie už za sebou?

- Keďže 50 % nemá žiadne príznaky a z tých 50 %, čo príznaky má, tak 30 % má veľmi slabé príznaky, niektorí odhadujú, že to mohlo byť aj dvakrát viac. Kým nebudeme testovať protilátkovými testami, tak nebudeme vidieť vzostup. Vždy sa na to treba pozerať cez testy - ak testujete 300 a máte 10 pozitívnych a teraz sa testuje 3 000 a máte 70 pozitívnych, tak je to menej, aj keď absolútny počet je väčší. Ja to vidím tak, že sme vo fáze plató. Záleží na tom, ako dlho bude trvať. Pri HIV trvalo plató 30 rokov, teraz 3-4 roky pokles. Počas plató sa s COVID-19 naučíme žiť a prestaneme ho vnímať ako útočníka, dáme ho do mantinelov.

Kedy sa zbavíme rúšok?

- Keď tu bude očkovacia látka, v priebehu 2-3 mesiacov, najskôr bude na klinické štúdie a pre rizikové skupiny ako dnes pri chrípke. Tým ochránime zraniteľnú časť populácie a prestaneme ochorenie vnímať tak dramaticky, pretože nebude páchať škody na ľudských životoch. To je snaha - minimálne obete. Ak sa toto dodrží, tak potom s tou chorobou môžeme žiť a nebudeme vedieť, kedy bude v ústupe. Tak, ako ľudia už nevnímajú HIV

Čo odporúčate vy epidemiológovia? Ako by malo vyzerať uvoľňovanie?

- Diskusie sa uskutočnili. Je tam niekoľko etáp, kde chceme, aby boli dodržiavané nejaké zásady, aby nedošlo k explozívnemu rastu a mali sme nachystaný zdravotnícky systém. Nemyslím, že nám naraz exploduje 30 – 40 DSS, bude to postupné, znížili sme tlak zo zahraničia nepopulárnymi opatreniami na hraniciach. Postupné uvoľňovanie robia všetky krajiny a odporúča to aj WHO. Tá hovorí, že treba dodržiavať niektoré podmienky, a tie vnímam u nás ako splnené. To tempo, ako rýchlo to bude, necháme na vládu.

Možno čakať, že sa otvoria školy v júni?

- Niektoré školské aktivity sa už začínajú spúšťať, maturity. Diskutuje sa aj o tom, že matky, ktoré pracujú v kľúčových odvetviach, napríklad lekárky, sestry, predavačky, že by mohli svoje deti dať do škôlky pri určitých opatreniach. Čo sa týka prvého stupňa, tak tam nie je vôľa, nestretol som sa s pochopením, v širšej debate nebudem predsa presadzovať len svoje názory. Ide o to, ak vláda zaujme iný názor ako odborníci, treba to jasne povedať, toto je názor odborníkov a toto je názor vlády, aby sme sa neskrývali jeden za druhého. Zodpovednosť za chod štátu má vláda a treba to správne komunikovať.

A z pohľadu odborníkov, ktoré opatrenia by už bolo treba uvoľňovať?

- My sme navrhovali 4 termíny. V posledných dňoch sme pracovali na pláne. Nakoľko si ho osvojí vláda, už je druhá vec. Plán obsahuje postupné otváranie jednotlivých prevádzok, snažili sme sa, aby sme neboli pod nejakým ekonomickým tlakom, snažíme sa do toho vniesť stanovenie miery rizika. Pri každej tej činnosti nám skupina okolo p. Smatanu z ministerstva vypočítala mieru rizika, a zakaždým sme to označili farbou rizika, tak ako na križovatke - zelená, červená, oranžová... A tie, čo nám vyšli ako červené, sme nechali ako posledné. Zelené a žlté sme dali v priebehu dvoch až štyroch týždňov. Samozrejme, model je dynamický.

U nás to nie je dramatické ako inde a inde sa už otvára a u nás je stále takmer všetko zatvorené. Nie je to viac u nás o strašení?

- Práve preto sme nad tým tri dni sedeli a chceli sme, aby ľudia dostali dnes náš názor (pozn. redakcie v pondelok ráno), či sa tak aj stane, na to vám odpovedať neviem. Občania to očakávajú, lebo väčšina bola disciplinovaná, a zaslúžia si vidieť efekt disciplíny, lebo pri najbližších opatreniach už nemusia reagovať, ak ten efekt nebudú mať. Ak občania nevidia efekt sprísňovania, tak to každého, prirodzene, demobilizuje. Treba povzbudiť ľudí, ukázať im svetlo na konci tunela, že keď budú disciplinovaní, vráti sa normálny život. Ja to vidím v priebehu ťýždňov až mesiacov, určite si nemyslím, že by takáto situácia mala trvať roky.

Je predpoklad, že by sme v lete mohli dovolenkovať?

- Každý tunel musí mať na konci svetlo. Plán je dôležitý aj z psychologického hľadiska. Viem si predstaviť prvé uvoľnenia ďalší týždeň. A tie ďalšie v týždňových alebo dvojtýždňových intervaloch. Zoznam má niekoľko strán a treba vyčkať, až kým ho Úrad vlády zverejní. Viem si tiež predstaviť, že v lete budeme môcť ísť na dovolenku. Nehovorím, že budeme môcť ísť na Miami alebo do Ríma, ale budú miesta, najmä na Slovensku, ktoré budú v pohode.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Narcis Liptáková, df, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona