Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.04.2020 08:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

Členku JOT za stolom najskôr ani nebolo vidieť

Ema Labošová sa už napriek mladému veku udomácnila v slovenskej stolnotenisovej špičke. Devätnásťročná Valaličanka reprezentovala vlani Slovensko na viacerých významných medzinárodných podujatiach. Členka Juniorského olympijského tímu by sa raz rada prebojovala až na olympijské hry.

Labošovú považujú stolnotenisoví odborníci za jeden z najväčších talentov súčasnosti, niektorí jej predpovedajú, že raz nahradí súčasnú slovenskú jednotku Barboru Balážovú. Už v mladom veku sa presadzovala medzi staršími hráčkami, pri hre využívala predovšetkým cit pre loptičku. „Len mať talent nestačí, na úspechy je potrebné tvrdo trénovať. A ja musím popracovať aj na psychickej stránke počas zápasov, niektoré momenty ma vedia rozhodiť,“ priznáva členka Juniorského olympijského tímu, ktorý podporujú spoločnosti LYNX a KOOPERATIVA.

Otvoriť galériu
Zdroj: ARCHÍV (el)

Vlani sa predstavila na majstrovstvách sveta žien v Budapešti i majstrovstvách Európy družstiev v Nantes. Odchovankyňa stolného tenisu vo Valalikoch bola navyše štvrťfinalistka dvojhry na ME mládeže, domáca šampiónka medzi juniorkami, bronzová na majstrovstvách Slovenska žien a druhá v kategórii do 21 rokov. Tieto úspechy jej zabezpečili ocenenie pre Mládežnícku hráčku roka Slovenského stolnotenisového zväzu. Tento rok ešte pred vypuknutím koronakrízy skončila na prelome februára a marca na majstrovstvách Slovenska druhá medzi ženami i v kategórii do 21 rokov. Vo finále elitnej kategórie viedla proti Eve Jurkovej dokonca 3:1 na sety a siahala na titul, ale napokon si prvenstvo vybojovala hráčka nemeckého VfL Sindelfingen.

K stolnému tenisu sa dostala ako štvorročná v rodnej obci Valaliky. Stolný tenis tam má dlhú tradíciu, hrával sa najmä v kultúrnom dome pri Obecnom úrade, kam chodila aj malá škôlkarka Ema. „Najskôr som hráčom len zberala loptičky, motala sa okolo stolov. Keď som prvýkrát chytila do rúk raketu, ani ma za stolom nebolo vidieť,“ spomína si na svoje začiatky. Postupne začala s vážnymi tréningami a stolný tenis sa stal jej životom.

Otvoriť galériu
Zdroj: ARCHÍV (el)

Vďaka športu precestovala študentka Gymnázia Tomáša Akvinského množstvo krajín, v celej Európe má veľa kamarátov. „Baví ma spoznávať nové miesta, nových ľudí, hráčov, hráčky, trénerov. Keď sa dostanem na vrcholné medzinárodné podujatie, na ktorom vidím najlepších svetových hráčov, dodáva mi ich sledovanie motiváciu zlepšovať sa.“

Labošová sa pripravuje nielen doma vo Valalikoch, ale aj v Národnom stolnotenisovom centre v Bratislave-Rači i Ostrave, kde hosťuje v rámci českej ligy. Na domácich stoloch jej robí často tréningovú kolegyňu Simona Horváthová, s ktorou sú aj veľké kamarátky. Počas bežného obdobia roka má dvojfázové tréningy. V súčasnej koronavírusovej kríze je však aj jej príprava obmedzená. „Snažím sa pripravovať len v rámci možností. Chodím behať, doma cvičím, skáčem so švihadlom. Nech sa už súčasná kríza skončí a všetci sme zdraví,“ želá si.

Pre súčasnú krízu sa vo svete zastavil aj stolnotenisový život. Zrušené turnaje znamenajú, že hráčky sa nemôžu ani zlepšovať v rebríčkoch. Labošová sa tento rok chcela posunúť do elitnej dvojstovky svetového ženského rankingu a do prvej päťdesiatky hráčok do 21 rokov.

Otvoriť galériu
Zdroj: ARCHÍV (el)

Okrem stolného tenisu ju v týchto dňoch zaujíma aj škola, tento rok by mala maturovať. Písomnú časť im ministerstvo školstva už zrušilo, kedy bude ústna zatiaľ nikto netuší. Študentka školy známej pod skratkou GTA mala maturovať okrem slovenčiny a angličtiny aj z občianskej náuky a dejepisu. „Dúfam, že nebudeme musieť maturovať počas leta. Sama som zvedavá, ako súčasnú situáciu vyriešia. Počula som, že v Česku chcú udeľovať maturitné známky na základe výsledkov z posledných troch rokov. Ak by to zaviedli na Slovensku, pre mňa by to bolo super.“ Ema Labošová si počas stredoškolského štúdia vyskúšala dištančné formy štúdia, ktoré absolvujú dnes jej spolužiaci i všetci študenti na Slovensku. „Od 1. ročníka gymnázia mám individuálny plán. Učitelia mi maximálne vychádzajú v ústrety, veď z desiatich mesiacov školského roka som bola v škole dokopy možno dva. Komunikovala som s pedagógmi e-mailom, cez skype. Moja triedna učiteľka je maratónkyňa, maximálne ma podporuje a pomáha mi. Vybrala som si asi najlepšiu školu,“ tvrdí spokojne.

Otvoriť galériu
Zdroj: ARCHÍV (el)

Slovenský olympijský a športový výbor, ktorého exkluzívnym partnerom je spoločnosť Tipos, každoročne zostavuje z 24 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím, ktorý podporí na jeden rok sumou celkovo 48 000 eur a výživovými doplnkami od spoločnosti Nutrend v hodnote 8 000 eur. Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky. Pre rok 2020 je členkou JOT aj Ema Labošová. „Spájať sa a stať sa súčasťou olympijskej rodiny je niečo úžasné. Som hrdá, že ma do tohto projektu vybrali. Každá finančná pomoc navyše je dobrá, aj keď ako členke Národného stolnotenisového centra je financovanie mojej prípravy pre mňa o niečo jednoduchšie a prakticky všetko mám od zväzu zabezpečené. Vďaka Juniorskému olympijskému tímu však budem môcť absolvovať viac sústredení v kvalitných európskych kluboch, vďaka ktorým sa môžem zlepšovať. Vďaka Juniorskému olympijskému tímu od začiatku roka komunikujem s mentálnym koučom Adamom Kocianom, ktorý mi dosť pomáha v mentálnej príprave,“ dodáva Ema Labošová.

Viac informácií o Juniorskom olympijskom tíme je na stránke www.olympic.sk/jot

Otvoriť galériu
Zdroj: ARCHÍV (el)

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky