Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.04.2020 11:10 | Správy | Domáce správy

V koalícii to vrie: Vojna pre otváranie obchodov po sviatkoch! Kto sa postavil Matovičovi

Hádky v koalícií pokračujú! Premiér Igor Matovič (46) sa najprv nezhodol so svojimi koaličnými partnermi na tom, či majú byť počas sviatkov sprísnené opatrenia, ktoré majú zamedziť Slovákom stretávať sa.

Teraz nevedia nájsť spoločnú reč na tému otvárania obchodov po Veľkej noci. Kým premiér je rázne proti, minister hospodárstva Richard Sulík (52) zastáva opačný názor.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Zdá sa, že prísne opatrenia a kontroly počas Veľkej noci nie sú jediná vec, ktorá rozhádala koaličných partnerov. Po Veľkej noci má totiž zasadať krízový štáb, ktorý bude okrem iného rokovať aj o možnosti otvorenia ďalších predajní. V hre je otvorenie takmer všetkých zatvorených prevádzok s výnimkou veľkých obchodných centier, reštaurácií, barov a športových podujatí. Podľa Richarda Sulíka by to pomohlo naštartovať ekonomiku, ktorá je pre koronavírus v zlom stave. Podľa premiéra by to však bolo extrémne nezodpovedné.

 

Otvárať chce aj Kollár

Sulík hovorí, že nemá zmysel, keď nebudeme mať prakticky žiadne obete na životoch, ak 200 otcov spácha samovraždu, lebo nebudú mať z čoho uživiť svoje rodiny. „Musíme nájsť rozumnú rovnováhu. Ja som za to, aby sme od budúceho utorka otvorili všetky malé predajne okrem tých, ktoré sú v obchodných centrách. Budeme sledovať, ako sa situácia vyvíja a o ďalší týždeň spravíme zase ďalšie rozhodnutia,“ povedal na brífingu. Podporuje ho v tom aj minister práce Milan Krajniak. „Určite je potrebné otvárať predajne a otázkou je len to, kedy je ten správny termín,“ povedal Krajniak, ktorému dáva za pravdu aj líder hnutia Sme rodina Boris Kollár.

„Ja za seba hovorím, že by som otvoril terasy. Veď to je v poriadku, keď sú ľudia v priestore vonku a keď sa nikto netlačí. Otvoril by som aj malé obchody, nie obchodné centrá ani kiná alebo divadlá, tie by som nechal ešte pol roka zavreté, ale tie malé kamenné obchody po dedinkách a mestečkách by som otvoril. Samozrejme, museli by dodržiavať prísne pravidlá,“ povedal predseda parlamentu.

Premiér Igor Matovič nesúhlasí. „Chcem ubezpečiť všetkých, ktorí si dovidia ďalej od nosa, že o prípadnom otváraní ďalších obchodov, či otváraní škôl a reštaurácií budú rozhodovať tí istí ľudia čo naposledy - elitný tím špičkových slovenských epidemiológov, infektológov a verejných zdravotníkov. Nebude o tom rozhodovať žiaden politik, akokoľvek by chcel,“ napísal premiér na facebooku.

Strana Za ľudí je však tiež za postupné otváranie obchodov. „Áno, súhlasim. Otvárajme za hygienických a bezpečnostných opatrení. Pretože je našou povinnosťou chrániť zdravie zraniteľných skupín - seniorov, ľudí s oslabenou imunutou a ďalších rizikových skupín. Rovnako je našou povinnosťou chrániť životaschopnosť krajiny. V nasledujúcich dňoch bude skrachovaná krajina plná zdravých ľudí rovnako zlá ako fungujúca krajina plná chorých ľudí,“ povedal Novému Času Juraj Šeliga.

Veronika Remišová chce chrániť ľudí, no zároveň pomôcť podnikateľom. „Prevádzky by sa mali uvoľňovať postupne, podľa presne stanovených kritérii a za prísnych hygienických pravidiel. Ozýva sa nám množstvo ľudí, malých podnikateľov, ktorí museli prevádzky zavrieť a dnes nemajú z čoho žiť. Týmto ľuďom musíme pomôcť. Zároveň presadzujeme aktívnejšiu ochranu najzraniteľnejších skupín obyvateľstva,“ povedala nám Remišová. Konečné slovo v otázke otvárania obchodov a uvoľňovania zákazov bude mať krízový štáb.

Ako je to v ostatných európskych krajinách

Dánsko

- Premiérka oznámila, že krajina začne s postupným rušením obmedzení. Od 15. apríla budú opätovne otvorené jasle, materské a základné školy. Dánsko má takmer 6-tisíc nakazených.

Česká republika

- Od utorka budú u našich západných susedov otvorené napríklad zberne a výkupy surovín či kompostárne, ale aj vonkajšie športoviská. Pribudnúť by mali aj iné obchody, no minister dopravy Havlíček nechcel špecifikovať, o aké prevádzky pôjde. Povedal len, že bude záležať na veľkosti obchodu a nie na jeho zameraní. Majú takmer 5 600 nakazených.

Rakúsko

- Chce po Veľkej noci postupne rušiť prísne opatrenia. V utorok by sa mali otvoriť menšie obchody a reštaurácie. Nakazených je viac než 13-tisíc ľudí.

Švédsko

- Až doteraz bolo európskou výnimkou, no už končí s voľným režimom. Kým ostatné krajiny pravidlá sprísňovali, Švédsko razilo opačnú cestu. Napokon na to doplatilo. Je tu vyše 9-tisíc nakazených, pričom najhoršia situácia panuje v hlavnom meste.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: len, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo