Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.04.2020 16:22 | Správy | Domáce správy

Historicky prvé online štátnice na Univerzite Komenského: Študentov môžu vyzvať, aby ukázali izbu

Historicky prvé online štátnice na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave spustili tento týždeň na Lekárskej fakulte UK.

Za jeden deň každá komisia vyskúša približne desať študentov, čo je rovnaký počet ako v prípade klasického skúšania. Ako pre agentúru SITA vysvetlila hovorkyňa UK Lenka Miller skúšajúca komisia sedí za prísnych hygienických okolností v miestnosti na fakulte a študent odpovedá zo svojej izby doma. Jeden študent odpovedá 30 – 40 minút. Dodala, že takýmto spôsobom už odskúšali študentov z predmetov v študijných programoch všeobecné a zubné lekárstvo. Súbežne prebieha skúšanie slovenských aj zahraničných študentov deviatimi štátnicovými komisiami.

Miller priblížila, že s prípravami na online štátnice začala Lekárska fakulta UK dva týždne pred spustením. Výpočtové centrum zabezpečilo technickú stránku a pripravila sa logistika pre skúšajúcich a pre študentov. V piatok 3. apríla pred štátnicami zaškolili zodpovedných členov štátnicových komisií na prácu v systéme MS Teams. „Dnes máme štvrtý bezproblémový deň online štátnic,“ hovorí prodekan fakulty pre rozvoj Peter Jackuliak. Študenti so systémom pracujú už niekoľko týždňov, odkedy sa realizuje dištančné vzdelávanie.

Deň pred štátnicami sa člen komisie spojí so študijnou skupinou, otestujú si spojenie a určia harmonogram pripojenia na konkrétny čas. V jednom čase skúšajú naraz dvoch študentov a priebeh štátnych skúšok sa nahráva, s čím študenti vyjadria súhlas. „Štátnice sú navyše vysielané online pre verejnosť,“ dodáva vedúca výpočtového strediska Katarína Soroková. Štátne skúšky sú totiž podľa zákona o vysokých školách verejné. Výsledok štátnej skúšky oznámi vedúci komisie po ukončení štátnic v daný deň poobede.

Aby mala komisia stály vizuálny kontakt, študent sa pripája cez počítač, výnimočne cez iné mobilné zariadenie. „Študenta môžeme vyzvať, aby ukázal miestnosť, prípadne pracovnú plochu. Vo všeobecnosti majú menej času na prípravu alebo odpovedajú bez prípravy. Myslím si však, že naši študenti, ktorí sú už len krôčik k získaniu titulu, si uvedomujú vážnosť súčasnej situácie,“ myslí si Jackuliak. Nepredpokladá, že by ju zneužili na podvádzanie. Podotkol, že skúsený skúšajúci navyše niekoľkými otázkami zistí skutočné vedomosti študenta.

 

Pedagógovia si túto formu štátnic pochvaľujú. „Fungovalo to celkom dobre. Skúšam zahraničných študentov a privítal som, že sa vôbec zvolila táto možnosť skúšania. Môžem povedať, že všetci študenti sa pripravili zodpovedne,“ povedal predseda skúšobnej komisie v odbore gynekológia Kamil Pohlodek. Mnohí študenti sa pritom od vypuknutia epidémie venujú rôznym dobrovoľníckym aktivitám. „Študenti sú s touto formou skúšania tiež spokojní. Svoje možno zohráva aj psychologický fakt, že sú doma,“ myslí si Jackuliak. V prvý deň štátnic sa nepodarilo spojenie so študentkou, ktorá mala slabší signál. Fakulta hľadá riešenie a odkazuje, že nikto sa nemusí obávať, že pre technické problémy neurobí skúšku.

Štátnice pokračujú budúci týždeň a v ďalších turnusoch v máji a júni. V máji sa okrem toho uskutočnia aj prvé obhajoby diplomových prác online formou, absolvujú ich študenti zubného lekárstva. Prodekan fakulty pre vedu Ivan Varga je presvedčený, že tento spôsob skúšania nijako neznižuje odbornú úroveň absolventov a ich pripravenosť na prácu v zdravotníckych zariadeniach. „V tejto situácii ide o takmer plnohodnotnú alternatívu prezenčného skúšania,“ dodáva. Viacerí členovia komisií pripúšťajú, že tento spôsob by mohol aj v budúcnosti predstavovať alternatívu ku klasickému skúšaniu v prezenčnej forme.

Školy sú momentálne zatvorené do odvolania a výučba sa uskutočňuje dištančnou formou. Od 12. marca platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia. Vláda SR tiež pristúpila k vyhláseniu núdzového stavu pre celý sektor zdravotníctva a sociálne zariadenia, kde poskytujú zdravotnú starostlivosť. Zaviedla sa tiež povinnosť nosiť rúško všade mimo svojej domácnosti.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz.
Pomsta Iránu? Aha, čo chce spraviť Nemecko kvôli útoku na Izrael
Komička Evelyn (33) prichádza s jednou zmenou za druhou.
Foto
Evelyn si zbalila kufre: Nemierila však za teplom! Komičku na cestách postretlo niečo nádherné
Taliansky premiér Mario Draghi.
Taliansky expremiér sa nezdržal: Ostré slová o Európskej únii! Prídu reformy
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Na Ukrajine došlo k tomu, čoho sa Zelenskyj obával: Strašné následky!
(ilustračné foto).
Chvíle hrôzy neďaleko Trebišova: 3-ročný Tomáško sa zasekol vo dverách vlaku, mama bojovala o jeho život!
Premiéra filmu Spiaci účet.
Foto
Premiéra filmu Spiaci účet: Morávková ako VÍLA a pozrite na Igondovu dcéru! Už prerástla mamu
Medzinárodný súdny dvor (ICC) v Haagu
Arménsko obvinilo Azerbajdžan: Znepokojivé, čo riešili pred Medzinárodným súdnym dvorom
Ide o závažný zločin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi.
Foto
Párik dílerov si už neškrtne: Prehliadka odhalila ďalšiu závažnú vec
Pojednávanie s bývalou poslankyňou Smeru, Ľubicou Roškovou.
Aktualizované
Rozsudok v kauze obžalovanej exposlankyne Smeru Ľubice Roškovej: Súd ju uznal vinnou
Spôsobili obrovský rozruch: Šťavnatý bozk volejbalistiek počas zápasu!
Na snímke podnikateľ Štefan Žiga a obhajcovia Sergej Romza (v pozadí vľavo) a Radko Timkanic (v pozadí uprostred).
Podnikateľ Štefan Žiga podal sťažnosť: Čelí obžalobe z podplácania! Kto definitívne rozhodne?
Ilustračné foto
Konečne to prišlo! Úroky začnú KLESAŤ: Kedy sa príde k zmene?