Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Firma musela po 25 rokoch prenastaviť stroje a začať šiť rúška: Zamestnancom bojnickej nemocnice ich darovali už stovky

V Bojnickej nemocnici suplujú štát v čase koronakrízy dobrí ľudia. Personál nemocnice z prvej línie na sociálnej sieti ďakuje za rúška miestnej obuvníckej firme aj individuálnym darcom.

Odevné firmy nemajú na výber. Ak chcú obdobie koronavírusu prežiť, musia byť flexibilné. Je to prípad nielen bánovskej Zornice, ktorú ešte bývalý premiér Peter Pellegrini dával podnikateľom za vzor, ale aj prievidzskej obuvníckej firmy Mjartan s.r.o. Tá z týždňa na týždeň prišla o všetky tuzemské objednávky a z výroby vychádzkovej a ortopedickej obuvi prešla čiastočne na šitie rúšok. 

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Narozdiel od mnohých oportunistov, ktorí sa snažia na nepriaznivej situácii zbohatnúť, firma dodáva Bojnickej nemocnici denne zadarmo 100 rúšok, za čo si vyslúžili od personálu verejnú vďaku.

Musím sa im verejne a opätovne poďakovať. Každý deň nám dodajú krabicu plnú rúšok, ktoré vždy poputujú a sú odovzdané presne tam, kde ich potrebujú viac než čokoľvek iné,“ píše na Facebooku záchranár Ondřej Bielek. Rúška takto dostal urgentný príjem, geriatrické, pľúcne i neurologické oddelenie, ale aj miestna poliklinika.

 

V televíznych novinách sme s rodinou videli, ako si to sestričky musia po 12-tkach doma šiť samy. Nemohli sme sa na to pozerať a nechcem to ani príliš viac komentovať. Považujeme to za samozrejmosť. V tej nemocnici minimálne raz skončil každý člen našej rodiny a týmto hovoríme naše ďakujem,“ hovorí na margo daru Jozef Mjartan, syn zakladateľov spoločnosti, ktorý s iniciatívou prišiel. 

Rúška však nielen rozdávajú, momentálna situácia ich donútila aj predávať. „Sme rodinná firma. V pracovných inzerátoch sa hrdíme stabilitou, a tak hromadné prepúšťanie neprichádzalo do úvahy, museli sme niečo vymyslieť,“ hovorí finančný riaditeľ Patrik Mjartan. Rúška najprv šili pre seba, zamestnancov, členov ich rodín či známych. Rúška zrazu chceli všetci a boli ochotní aj zaplatiť. 

Po 25 rokoch tak Mjartanovci z výroby obuvi prešli na šitie rúšok. „Mašiny na obuv sú trochu iné, ako tie, z ktorých sa šijú rúška. Naše zamestnankyne sú ale šikovné, zmenili sme technologické postupy a zvládli to aj so strojmi, ktoré máme. Dnes dokážeme denne vyprodukovať 3000 dvojvrstvových rúšok. Väčšina je predobjednaná, ale predávame ich aj cez internet,“ dodáva Mjartan. 

Čo si myslí o súčasných opatreniach vlády? „Nikdy sme nechceli nič od štátu, nesnažili sme o dotácie ani tunelovať eurofondy. Nikdy sme štátny rozpočet nevyciciavali. Ani teraz nenaťahujeme ruky, ale bez pomoci to možno nepôjde. Máme zahraničných klientov, súperíme o zákazky na medzinárodnom poli. Ak konkurencia dostane od svojej vlády peniaze a my nie, získajú neférovú výhodu a my máme problém,“ vysvetľuje Patrik Mjartan s tým, zo štátnej pomoci sa im možno ani neujde. „Domáce objednávky sú na nule, tie totiž chodia zo dňa na deň. Zahraničné objednávky boli zazmluvnené dávnejšie, takže teraz dobieha ešte ich výroba. Najväčšia kríza nás teda ešte len čaká v ďalších mesiacoch, keď neprídu nové objednávky,“ dodal Mjartan. 

Podnikatelia vrátane Mjartanovcov tak netrpezlivo čakajú na kroky vlády. Premiér Igor Matovič v utorok totiž avizoval nový balík opatrení pre podnikateľov po vzore nemeckého Kurzarbeitu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Otrasný čin sa stal ráno v Dlhej nad Váhom. Len 27-ročný muž tam po hádke zavraždil svojho dedka.
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?