Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.04.2020 23:36 | Správy | Zahraničné správy

Bernie Sanders odstúpil a prisľúbil podporu Bidenovi: Okamžitá reakcia Donald Trumpa

Bernie Sanders prisľúbil v stredu podporu svojmu doterajšiemu demokratickému rivalovi Joeovi Bidenovi. Prisľúbil, že pri ňom "bude stáť", aby mu pomohol v novembrových prezidentských voľbách poraziť súčasného republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa.

Sanders sa takto vyjadril krátko po tom, ako oznámil, že odstupuje zo súboja o prezidentskú kandidatúru americkej Demokratickej strany, v rámci ktorej bol jeho jediným vážnym súperom už len Biden. Informovala o tom agentúra DPA.

Sanders (78) svoje odstúpenie oznámil svojim početným priaznivcom prostredníctvom videozáznamu. V ňom uviedol, že išlo o "ťažké a bolestné" rozhodnutie, cestu k víťazstvu však už považoval za prakticky nemožnú. Poďakoval sa svojim prívržencom, pričom dodal, že jeho kampaň sa "bezprecedentne" spoliehala práve na drobné príspevky, ktoré poskytli milióny bežných občanov. Joea Bidena pritom označil za "slušného" človeka.

Otvoriť galériu

Na Sandersove slová zareagoval medzičasom už aj samotný Biden (77), bývalý americký viceprezident. Sandersa vo vyhlásení vychválil za to, že poukazoval na nespravodlivosť a nerovnosti v americkej spoločnosti. Sandersových priaznivcov vyzval, aby podporili jeho kampaň, pričom sľúbil, že im bude načúvať. "Dúfam, že sa k nám pripojíte. Ste viac než vítaní. Ste potrební," odkázal im Biden.

 

Získať priaznivcov senátora za štát Vermont sa medzičasom, avšak o čosi drsnejším tónom, pokúsil aj úradujúci prezident Donald Trump, napísala agentúra AFP.

"Bernie Sanders je MIMO!" napísal Trump na sociálnej sieti Twitter a dodal, že ak by v boji o demokratickú nomináciu tak dlho nezostala senátorka Elizabeth Warrenová, Sanders by si zabezpečil omnoho viac delegátov. Warrenovovej rozhodnutie tak podľa Trumpa prispelo k celkovému víťazstvu Bidena, ktorého podľa neho demokrati očividne favorizovali. Trump svoj príspevok zakončil výzvou, aby Sandersovi prívrženci "prešli k Republikánskej strane".

K Sandersovmu rozhodnutiu ukončiť kampaň došlo po tom, ako si v sérií predošlých demokratických primárok Biden pred ním zabezpečil výrazný náskok v počte získaných delegátov. Samotný Sanders v minulosti viackrát vyhlásil, že v súboji proti úradujúcemu prezidentovi Trumpovi, uchádzajúcemu sa o republikánsku nomináciu, podporí akéhokoľvek demokrata. Trumpa pritom nazval "najnebezpečnejším prezidentom v dejinách Ameriky," pripomína DPA.

Vo februári, keď sa začali prezidentské primárky demokratov, bol práve Sanders považovaný za ich favorita. O niekoľko týždňov sa však šťastie priklonilo na stranu Joea Bidena, ktorý v primárkach následne žal jeden úspech za druhým. Sanders, ktorý sám seba označuje za demokratického socialistu, potom už v polovici marca avizoval, že zváži ďalšie pokračovanie svojej kampane.

Bernie Sanders sa o prezidentskú nomináciu Demokratickej strany uchádzal už pred voľbami v roku 2016. Napokon ju však získala jeho rivalka Hillary Clintonová, ktorú vo voľbách potom porazil Donald Trump.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Exsiskár Beňa priznáva odovzdanie 20 000 € Pčolinskému.
Aktualizované
V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS: Odsúdený bol už aj v minulosti! Čo sa stalo tentokrát?
Fedor Flašík
Foto
Podnikateľa Fedora Flašíka nečakane previezli do Prahy! Rodina poskytla stanovisko
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson.
Aktualizované
Republikáni navrhli nové zákony o pomoci pre Ukrajinu a Izrael: Na stole je niekoľko noviniek
Mamička na prechádzke začula čudný zvuk: Keď sa pozrela do kočíka, zbledla od hrôzy
Working, Equality, Wages, Women, Paying
Novinka v právnej zmene pohlavia: Švédsky parlament schválil návrh zákona, cesta bude jednoduchšia
Národná rada Slovenskej republiky.
Prebehol druhý rokovací deň 12. schôdze Národnej rady: Poslanci ho ukončili touto témou! Týka sa možno aj vás
Žena v Chorvátsku vkladá do urny hlasovací lístok.
AktualizovanéFoto
Chorváti predčasne rozhodujú o novom parlamente: Exit poll naznačil víťaza
The sun and nine planets of our system orbiting.
Fantázia! Vedci pozorovali výbuch vo vesmíre, aký sa nestáva 10-tisíc rokov: Zvláštne, čo zistili
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Je Gaza na pokraji hladomoru? Premiér Netanjahu má na to vlastný názor
Jaba Kankava v drese bratislavského Slovana.
Gruzínci schválili kontroverzný zákon: Jaba Kankava posiela tvrdý odkaz Rusku!
Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi ochromil dopravu v Grécku.
Foto
Grécko je hore nohami: Do ulíc vyšli tisíce ľudí, dopravu úplne ochromili! Čo chcú?